TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 11 /15:20

Slovakas R. Fico sako, kad sudarys koaliciją su kraštutiniais dešiniaisiais

Slovakijos kairiojo sparno partijos „Smer-SD“ lyderis Robertas Fico (Robertas Ficas) trečiadienį sakė, kad pasirašė susitarimą dėl koalicijos sudarymo su ultranacionalistine kraštutinių dešiniųjų partija SNS ir nuo „Smer“ atskilusia partija „Hlas-SD“.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

„Sutarėme, kad norime kartu sudaryti vyriausybę“, – sakė R. Fico ir pridūrė, kad šis susitarimas yra „koalicinės sutarties, kurią norime sudaryti per kuo trumpesnį laiką, pagrindas“.

Kairiojo sparno „Smer“ („Kryptis“) rugsėjo 30-ąją vykusiuose parlamento rinkimuose gavo 22,9 proc. balsų. Partijos lyderiui, buvusiam premjerui R. Fico reikėjo surasti koalicijos partnerių valdymui su dauguma 150 vietų parlamente.

Trečiadienį pasirašytame memorandume numatoma 42 vietas turėsiančios „Smer“, kairiojo sparno „Hlas“, kuri su 27 vietomis liko trečia, ir ultranacionalistų prorusiškos Slovakijos nacionalinės partijos, gausiančios 10 vietų, koalicija.

R. Fico buvęs pavaduotojas partijoje „Smer“ Peteris Pellegrini (Peteris Pelegrinis) yra „Hlas“ lyderis. P. Pellegrini atsiskyrė po to, kai į skandalus įtraukta „Smer“ pralaimejo ankstesnius rinkimus 2020-aisiais.

P. Pellegrini ir R. Fico bendradarbiavimo atnaujinimas buvo lemiamas pastarojo galimybėms suformuoti vyriausybę.

Kol kas neaišku, kada prezidentė Zuzana Čaputova galėtų prisaikdinti naująją vyriausybę. R. Fico sakė, kad tikisi atstovauti Slovakijai kitame Europos Sąjungos viršūnių susitikime, turinčiame įvykti spalio pabaigoje.

Pagal koalicijos susitarimą „Smer“ paskirs premjerą ir šešis ministrus. Tai sudaro galimybes R. Fico ketvirtą kartą užimti Slovakijos vyriausybės vadovo postą.

„Hlas“ skirs parlamento pirmininką ir septynis ministrų kabineto narius, o Slovakijos nacionalinė partija – tris ministrus.

Susitarimas reiškia, kad nauja liberali provakarietiška partija „Pažangioji Slovakija“, per rinkimus gavusi 18 proc. balsų ir užėmusi antrą vietą, atsidurs opozicijoje. Partija turi 32 vietas parlamente.

R. Fico rinkimų kampanijos žinia buvo prorusiška ir antiamerikietiška. Jis žadėjo atšaukti Slovakijos karinę paramą Ukrainai ir jo pergalė galėtų dar labiau padidinti išbandymus trapiai vienybei Europos Sąjungoje ir NATO.

Jis sakė norintis, kad Slovakija liktų ES ir NATO narė, bet su „visiška pagarba“ šalies suverenitetui.

„Slovakijos suvereniteto ir nacionalinių interesų gynimas bus vyriausybės prioritetas“, – sakė R. Fico. Jis pažadėjo saugoti šalį nuo pastaruoju metu Europoje augančios nelegalios migracijos.

R. Fico kritikai nerimauja, kad jam sugrįžus į valdžią Slovakija galėtų atsisakyti savo kurso sekdama premjero Viktoro Orbano valdoma Vengrija ir, mažesniu mastu, partijos „Teisė ir teisingumas (PiS) valdoma Lenkija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius