Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Slovakija įregistravo rusišką vakciną nuo COVID-19 ir gavo pirmąją jos siuntą

Slovakija pirmadienį įregistravo Rusijos gamybos vakciną nuo koronavirusinės infekcijos ir gavo pirmąją jos siuntą, pranešė Rusijos tarnybos ir slovakų premjeras.
Vakcina „Sputnik V“
Vakcina „Sputnik V“ / ZUMAPRESS.com

„Slovakija tapo 39-ąją šalimi pasaulyje ir antrąją Europos Sąjungoje [po Vengrijos], įregistravusia vakciną „Sputnik V“, – pranešė šio preparato kūrimą padėjęs finansuoti Rusijos tiesioginių investicijų fondas (RFPI).

Slovakija, kurioje COVID-19 mirtingumas pastaruoju metu buvo didžiausias pasaulyje, taip pat jau gavo pirmąją šios vakcinos siuntą, pirmadienį nurodė premjeras Igoris Matovičius.

„Už manęs matote pirmąją siuntą – 2 mln. vakcinos „Sputnik V“ dozių“, – vyriausybės vadovas sakė per spaudos konferenciją oro uoste Košicėje šalies rytuose.

Slovakija pastarosiomis savaitėmis intensyviai domėjosi rusiška vakcina.

„Įsigyti rusiškos vakcinos yra teisinga, nes COVID-19 nieko nežino apie politiką“, – I.Matovičių anksčiau citavo Slovakijos televizija.

„Aš pats neįžvelgiu problemos pasiskiepyti „Sputnik“, – pridūrė jis.

Europos vaistų agentūra (EVA) dar nėra įregistravusi šio preparato, kurio veiksmingumas ir saugumas buvo patvirtintas straipsniu recenzuojamame žurnale „The Lancet“, tačiau Slovakijos sveikatos apsaugos ministras Marekas Krajči (Marekas Krajčis) anksčiau sakė pasirašysiantis leidimą platinti „Sputinik V“ šalyje.

„Užtruks mažiausiai dvi savaites, kol galėsime pradėti skiepyti“, – nurodė jis.

Pastarųjų dviejų savaičių kaupiamasis mirtingumo rodiklis buvo 22,66 paciento 100 tūkst. gyventojų, o kaimyninėje Čekijoje – 20,51, rodo naujienų agentūros AFP duomenys.

Čekija sekmadienį taip pat pranešė pateikusi užsakymą vakcinos „Sputnik“ įsigyti. Austrija savo ruožtu informavo vedanti derybas dėl „Sputnik“ pirkimo ir bendros gamybos.

Rusija šį preparatą sertifikavo pernai rugpjūtį, dar neatlikusi didelio masto klinikinių bandymų, todėl daugeliui ekspertų kilo abejonių dėl preparato.

Tačiau autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ vėliau paskelbė tyrimų rezultatus, rodančius, kad ši vakcina yra saugi ir kad jos veiksmingumas siekia 91,6 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius