Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakijoje tūkstančiai žmonių protestavo su šūkiais „Mafija, mafija“ ir „Fico – banditas“

Tūkstančiai žmonių ketvirtadienį prisijungė prie Slovakijoje vis didėjančių gatvės protestų prieš ministro pirmininko populisto Roberto Fico iniciatyvą iš dalies pakeisti baudžiamąjį kodeksą ir panaikinti vieną nacionalinę prokuratūrą.
Protestai Slovakijoje
Protestai Slovakijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Siūlomi pakeitimai sulaukė aštrios kritikos šalyje ir užsienyje.

R. Fico koalicinės vyriausybės patvirtintame plane numatoma panaikinti specialiąją prokuratūrą, kuri užsiima tokiais sunkiais nusikaltimais kaip korupcija, organizuotas nusikalstamumas ir ekstremizmas. Šias bylas perimtų regioninių prokuratūrų prokurorai, tokių nusikaltimų nenagrinėjantys jau 20 metų.

Planuojami pakeitimai taip pat apima bausmių už korupciją ir kai kuriuos kitus nusikaltimus sušvelninimą, įskaitant galimybę taikyti bausmės vykdymo atidėjimą, ir reikšmingą senaties termino sutrumpinimą.

Ketvirtadienį protestai vyko dviejose dešimtyse Slovakijos, Čekijos, Lenkijos ir Prancūzijos miestų, įskaitant Bratislavą, Prahą, Brno, Krokuvą ir Paryžių.

„Nesame pasirengę pasiduoti“, – centrinėje Bratislavos aikštėje gausiai susirinkusiai miniai sakė Michalas Šimečka, vadovaujantis stipriausiai opozicinei partijai – liberaliajai „Progresyviai Slovakijai“.

„Mes didinsime spaudimą, – žadėjo M. Šimečka. – Mes ginsime teisingumą ir laisvę savo šalyje.“

Žmonės skandavo „Mafija, mafija“ ir „Fico – banditas“.

Anksčiau ketvirtadienį valdančioji koalicija nubalsavo už tai, kad pakeitimai būtų patvirtinti pagal pagreitintą parlamentinę procedūrą. Tai reiškia, kad teisės akto projekto neperžiūrės ekspertai ir kiti asmenys, paprastai dalyvaujantys bendrose teisėkūros procedūrose.

Koalicija taip pat balsavo už tai, kad būtų apribotos diskusijos per pirmąjį iš trijų parlamentinių svarstymų. Opozicija pasmerkė šį žingsnį.

„Jie nusprendė nutildyti mus parlamente, bet jūsų visų nenutildys“, – pareiškė M. Šimečka.

Antrasis svarstymas, per kurį teisės akto projektas gali būti pakeistas, gali įvykti kitą trečiadienį, o galutinis balsavimas gali būti surengtas kitos savaitės pabaigoje.

Prezidentė Zuzana Čaputova teigė, kad siūlomi pakeitimai kelia pavojų teisinei valstybei ir daro nenuspėjamą žalą visuomenei.

Be to, Europos Parlamentas suabejojo Slovakijos gebėjimu kovoti su korupcija, jei pakeitimai bus priimti. Europos prokuratūra pareiškė, kad Slovakijos planai kelia grėsmę ES finansinių interesų apsaugai ir jos kovos su korupcija sistemai.

Z. Čaputova sakė, kad yra pasirengusi pateikti konstitucinį skundą dėl šio teisės akto.

R. Fico grįžo į valdžią ir ketvirtą kartą perėmė ministro pirmininko kėdę, kai rugsėjo 30 dieną vykusius Slovakijos parlamento rinkimus laimėjo jo kairioji partija „Smer“, pasisakanti už prorusišką ir antiamerikietišką politiką.

Dėl korupcijos skandalų baudžiamojon atsakomybėn patraukti keli su partija susiję asmenys.

R. Fico kritikai nerimauja, kad dėl jo sugrįžimo į valdžią Slovakija gali atsisakyti savo provakarietiško kurso ir pasekti Vengrijos, kuriai vadovauja ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, keliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius