Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakijos parlamentas atsisakė panaikinti buvusio lyderio R.Fico teisinę neliečiamybę

Slovakijos parlamentas trečiadienį atsisakė netaikyti teisinės neliečiamybės taisyklių ir leisti suimti buvusį ministrą pirmininką Robertą Fico, apkaltintą nusikalstamos grupuotės įkūrimu.
Robertas Fico
Robertas Fico / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tik 74 iš 150 Nacionalinės Rados įstatymų leidėjų nubalsavo, kad būtų patenkintas prokurorų prašymas, tad jam priimti pristigo dviejų balsų. Prokurorai sakė norintys suimti R.Fico, kad jis nedarytų poveikio liudytojams.

R.Fico neigė kaip nors nusižengęs ir tvirtino, kad praeitą mėnesį jam iškelti kaltinimai yra politiškai motyvuoti. Ekspremjeras teigė, kad byla prieš jį ir buvusį vidaus reikalų ministrą Robertą Kalinaką siekiama sunaikinti politinę opoziciją.

R.Fico yra kairiosios opozicinės partijos „Smer-SD“ vadovas ir parlamento narys, turintis teisinę neliečiamybę. R.Kalinakas, šiuo metu dirbantis advokatu, jau yra suimtas.

Keturias nares turinti Slovakijos valdančioji koalicija turi aiškią daugumą Nacionalinėje Radoje, todėl trečiadienį įvykusio balsavimo rezultatai atspindi nesutarimus koalicijoje.

Koalicinė vyriausybė kovą su korupcija iškėlė kaip vieną pagrindinių savo politikos uždavinių. Po 2020 metų parlamento rinkimų, kai ši koalicija atėjo į valdžią, baudžiamieji kaltinimai buvo pareikšti virtinei aukšto rango pareigūnų, policininkų, prokurorų, politikų ir verslininkų.

R.Fico, laikomas politiku populistu, ministro pirmininko pareigas ėjo 2006–2010 ir 2012–2018 metais.

Jis atsistatydino po 2018 metais įvykdyto žurnalisto Jan Kuciako ir jo sužadėtinės Martina Kušnirova.

J.Kuciakas buvo nužudytas, kai vykdė žurnalistinį tyrimą dėl įtariamos korupcijos vyriausybėje. Šie nužudymai išprovokavo didžiulius protestus, nematytus nuo 1989 metų Čekoslovakijoje įvykusios Aksominės revoliucijos laikų ir sukėlė politinę krizę, atvedusią prie vyriausybės griūties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius