Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakijos premjeras sako esąs pasiruošęs atsistatydinti, kad nežlugtų vyriausybė

Slovakijos ministras pirmininkas Igoris Matovičius sekmadienį pareiškė norįs atsistatydinti, kad būtų išsaugota jo partijos vadovaujama koalicinė vyriausybė, mažesniosioms koalicijos partnerėms kritikuojant premjerą dėl nesėkmingo koronaviruso pandemijos valdymo.
Igoris Matovičius
Igoris Matovičius / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Slovakija

Keturių partijų koalicijos mažesniosios partnerės pagrasino pasitraukti iš vyriausybės, jei centristas I.Matovičius iki trečiadienio neatsistatydins.

Prezidentė liberalė Zuzana Čaputova pareikalavo iš premjero rasti sprendimą.

„Noriu atsistatydinti iš šios vyriausybės ministro pirmininko posto ir likti vienu iš jos narių“, – sekmadienį žurnalistams sakė I.Matovičius.

Tačiau jis iškėlė sąlygą, kad kiti valdančiajai koalicijai priklausančių partijų lyderiai taip pat paliktų ministrų postus.

„Mes manome, kad situacijai sušvelninti absoliučiai būtina, kad vyriausybę paliktų ministras Richardas Sulikas“, – sakė premjeras.

Ekonomikos ministras ir liberalios partijos „Laisvė ir solidarumas“ (SaS) lyderis R.Sulikas grasino trauktis iš koalicijos, jei I.Matovičius neatsistatydins.

Sekmadienį reaguodamas į premjero pareiškimą R. Sulikas sakė, jog nesutiks, I.Matovičius liktų dirbti vyriausybėje kaip ministras.

„Nesutiksime su tokiais pasiūlymais, kurių pagrindinis motyvas, akivaizdu, yra [I. Matovičiaus] asmeninis kerštas“, – sakė R. Sulikas.

Nė viena iš valdančiosios koalicijos partijų nenori pirmalaikių rinkimų, viešosios nuomonės apklausoms rodant, kad pergalę juose tikriausiai iškovotų kairiojo sparno partijos.

Euro zonai priklausanti Slovakija, turinti 5,4 mln. gyventojų, pagal mirties nuo COVID-19 ir užsikrėtimo atvejų skaičių per capita šiuo metu užima vieną pirmųjų vietų pasaulyje, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, surinkti iš oficialių šaltinių.

Šie bauginantys rodikliai ir I. Matovičiaus sprendimas pirkti rusišką vakciną nuo pandeminio koronaviruso „Sputnik V“ išprovokavo premjero partijos „Paprasti žmonės ir nepriklausomos asmenybės“ (OLaNO) vadovaujamos koalicijos partnerių pasipiktinimą.

Sekmadienį paskelbti naujausios apklausos duomenys rodo, kad daugiau kaip 80 proc. slovakų pritaria nuomonei, kad I. Matovičius turėtų atsistatydinti.

OLaNO narys, dabartinis finansų ministras Eduardas Hegeras, laikinai einantis sveikatos ministro pareigas, įvardijamas kaip vienas iš galimų kandidatų pakeisti I. Matovičių.

E.Hegeras neatskleidė, ar svarstytų galimybę perimti ministro pirmininko pareigas iš savo partijos lyderio I.Matovičiaus.

Bratislavoje dirbantis politologas Samuelis Abrahamas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jei I. Matovičius liks premjero poste, koalicijos nepavyks išsaugoti, ir palygino jį su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu bei jo požiūriu į koronaviruso pandemijos valdymą.

I.Matovičius „pandemiją valdo savavališkai, užsispyrusiai, jis neklauso ekspertų ir žaidžia žmonių gyvybėmis“, sakė S.Abrahamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius