-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakiška „žiniasklaidos laisvė“: pareigūnai tardė nužudyto J.Kuciako kolegę ir konfiskavo jos mobilųjį

Slovakų pareigūnai aštuonias valandas tardė pavasarį nužudyto tyrimų žurnalisto Jano Kuciako kolegę Pavlą Holcovą ir konfiskavo jos mobilųjį telefoną, skelbia Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos paskelbimo projektas (OCCRP).
Slovakijoje ir Čekijoje pagerbiamas J.Kuciako ir jo draugės atminimas
Slovakijoje ir Čekijoje pagerbiamas J.Kuciako ir jo draugės atminimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai Slovakijos policija pasikvietė P.Holcovą pasikalbėti, žurnalistė manė, kad tokiu būdu ji padės J.Kuciako nužudymą tiriantiems pareigūnams.

Vis dėlto pareigūnams prokuroras jau buvo išdavęs orderį, leidžiantį konfiskuoti žurnalistės mobilųjį telefoną.

P.Holcova dirbo su J.Kuciaku, ji jau anksčiau pareigūnams pateikė visą su tyrimu dėl žmogžudystės susijusią informaciją.

Vis dėlto aštuonias valandas trukęs tardymas nebuvo susijęs su tyrimu dėl J.Kuciako žmogžudystės. OCCRP rašo, kad pareigūnai teigė, jog P.Holcovos profesinė veikla „visada buvo nukreipta prieš sistemą“.

Panašu, kad slovakų pareigūnai buvo labiau susidomėję tuo, kaip OCCRP nušviečia J.Kuciako žmogžudystę, vidine organizacijos komunikacija, kitų žiniasklaidos priemonių ketinimais nušviesti šį klausimą.

P.Holcovai nesutikus atsakyti į su žmogžudystės tyrimu nesusijusius klausimus ir priminus savo, kaip žurnalistės, teisę nepriklausomai nušviesti įvykius, pareigūnai pradėjo domėtis jos mobiliuoju.

Pareigūnai grasino žurnalistei skirti 1 650 eurų baudą, jei ji nesutiks bendradarbiauti.

Tuomet P.Holcova savanoriškai parodė pareigūnams keletą žinučių ir pasakė, kad atsiųs visus savo ir J.Kuciako susirašinėjimus.

Pareigūnai pareiškė, kad jų tie pokalbiai nedomina – jie norėjo perskaityti visus P.Holcovos susirašinėjus po J.Kuciako žmogžudystės.

VIDEO: Sukrėsta Slovakija išėjo į gatves: po žurnalisto nužudymo – protestas prieš korupciją

Tuo metu į patalpą įėjo dar trys pareigūnai, jie bandė iš P.Holcovos telefono parsiųsti informaciją. OCCRP teigimu, tame mobiliajame nėra jokios su tyrimu susijusios informacijos, kurios organizacija nebuvo savanoriškai pasiūliusi slovakų pareigūnams.

Straipsnyje, kurio prieš mirtį nebespėjo pabaigti J.Kuciakas, rašoma apie numanomus Slovakijos politikų ryšius su italų verslininkais. Manoma, kad šie verslininkai gali būti susiję su liūdnai pagarsėjusia Italijos mafija „Ndrangheta“, kaip spėjama, veikiančia rytinėje Slovakijoje.

Šis nužudymas ir skandalingasis straipsnis sukėlė antivyriausybinius protestus 5,4 mln. gyventojų turinčioje Slovakijoje, ir kovą privertė atsistatydinti šalies premjerą populistą Robertą Fico.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius