-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovėnai balsuos dėl didesnių teisių gėjų poroms

Slovėnai sekmadienio referendume balsuos dėl to, ar suteikti gėjų poroms beveik tokias pačias teises kaip ir susituokusioms heteroseksualų poroms.
Gėjai
Gėjai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentas pernai birželį priėmė naują Šeimos kodeksą, bet konservatyvios pilietinės organizacijos, kurias remia Katalikų Bažnyčia, jį užginčijo ir surinko 40 tūkst. parašų, kurių reikia referendumui dėl įstatymo taikymo surengti.

Pagal naująjį kodeksą, homoseksualistų poros gali įregistruoti savo partnerystę, kad ji „turėtų tokį patį teisinį statusą kaip santuoka“, įskaitant nuosavybės, paveldėjimo ir lankymo ligoninėje klausimus.

Vienintelė išimtis yra susijusi su įsivaikinimu.

Įmanoma tik vienam partneriui tokioje partnerystėje įsivaikinti kito partnerio vaiką, bet negalima gėjų porai bendrai įsivaikinti vaiko, sakoma kodekse.

Tačiau kodekso oponentams ir to gerokai per daug.

„Šis referendumas yra tipinis kultūrinės kovos už tai, kas turėtų spręsti dėl žmonių ir jų likimo, atvejis“, – žurnalistams sakė Liublianos universiteto socialinės ir politinės psichologijos profesorius Vlado Miheljakas.

Politine prasme šis referendumas taip pat yra mūšio laukas.

Šeimos kodeksą, kuris buvo patvirtintas valdant ankstesnei centro kairiųjų vyriausybei, dabar remia opozicinės centro kairės partijos „Pozityvioji Slovėnija“ ir socialdemokratai, taip pat – koalicijos mažesnioji narė, centro dešiniųjų „Piliečių sąrašas“.

Valdančioji Slovėnijos demokratų partija (SDS), kuriai vadovauja konservatorių premjeras Janezas Janša, kodeksui nepritaria, nors aktyviai ir nedalyvauja „Ne“ kampanijoje.

Sekmadienį balsavimas prasidės 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o baigsis 19 valandą. Balsavimo teisę turi maždaug 1,7 mln. piliečių.

Jei kodeksas referendume bus atmestas, parlamentas, pagal šalies įstatymus, jo aptarinėti iš naujo negalės 12 mėnesių.

Kaip rodo penktadienį dienraštyje „Delo“ paskelbti apklausos rezultatai, maždaug 60 proc. piliečių turėtų pritarti naujo Šeimos kodekso įgyvendinimui, o maždaug 40 proc. turėtų balsuoti prieš jį. Prognozuojamas rinkėjų aktyvumas – 44 procentai.

Liublianos gyventojai sekmadienį taip pat rinks savo merą. Pergalė prognozuojama buvusiam sostinės merui Zoranui Jankovičiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius