-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Slovėnijos centro dešinės vyriausybė atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo

Slovėnijos konservatoriaus premjero Janezo Janšos vyriausybė pirmadienį atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo, inicijuotą opozicijos partijų, kaltinančių valdančiuosius mėginimais primesti šaliai „autoritarinės demokratijos“ santvarką.
Janezas Janša
Janezas Janša / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už centro kairiosios opozicijos iniciatyvą balsavo 40 parlamentarų, septyni įstatymų leidėjai buvo prieš, o šeši balsalapiai buvo nugadinti.

Nepasitikėjimui vyriausybe pareikšti reikėjo mažiausiai 46 iš 90 parlamentarų pritarimo.

Tai buvo jau antras per pastarąsias kelias savaites bandymas nušalinti J.Janšą. Panaši iniciatyva žlugo sausį, nes balsavime negalėjo sudalyvauti keli dėl COVID-19 besiizoliavę deputatai.

Opozicinės partijos DESUS lyderis Karlas Erjavecas po debatų pareiškė: „Apgailestauju, kad gavome tik 40 balsų; tikėjausi, kad jų bus daugiau.“

„Dar neatėjo laikas pokyčiams“, – sakė jis ir pridūrė, kad rinkėjai turės galimybę įvertinti vyriausybę darbą per kitąmet vyksiančius rinkimus.

K.Erjavecas praėjusią savaitę inicijavo balsavimo dėl nepasitikėjimo procedūrą penkių opozicinių centro kairiųjų partijų vardu.

Politikos veteranas J.Janša, kurio dabartinė kadencija prasidėjo kovą, yra artimas Vengrijos nacionalistų premjero Viktoro Orbano sąjungininkas.

J.Janša mėgdžiojo V.Orbano griežtą retoriką dėl migracijos ir kaltina žiniasklaidos priemones skleidžiant melą apie jo darbą kovojant su pandemija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janezas Janša
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janezas Janša

Opozicija kaltina J.Janšą valstybės institucijų ir nepriklausomos žiniasklaidos silpninimu prisidengiant kova su COVID-19 pandemija, taip pat konstitucinių vertybių nepaisymu.

Per pirmadienį surengtu debatus J.Janša atmetė opozicijos kaltinimus, o balsavimą pavadino „kenksmingu farsu“ bei „mokesčių mokėtojų pinigų švaistymu“.

„Mūsų vyriausybė padarė gerokai daugiau nei ankstesnė per daug trumpesnį laiką ir esant sunkesnėms epidemijos sąlygoms, o piliečiai tai žino ir jaučiau savo kišenėmis“, – teigė J.Janša.

2 mln. gyventojų turinčioje Slovėnijoje nuo COVID-19 jau mirė daugiau kaip 3 720 žmonių; mirtingumas nuo šios ligos šalyje yra tarp didžiausių per capita Europos Sąjungoje.

Ankstesnė penkių partijų valdančioji koalicija subyrėjo praėjusių metų sausį dėl vidaus nesutarimų.

J.Janšos aljansas prarado savo daugumą parlamente, iš koalicijos gruodį nusprendus pasitraukti pensininkams atstovaujančiai partijai DESUS.

Šiuo metu valdantieji parlamente kliaujasi nedidelės populistinės Slovėnijos nacionalinės partijos (SNS) ir dviejų mažumų atstovų parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius