Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovėnijos liberalų lyderis sutarė dėl trijų partijų koalicijos

Slovėnijos liberalaus „Laisvės judėjimo“ (GS) vadovas trečiadienį pareiškė sutaręs dėl koalicijos su dviem kitomis partijomis, praėjus kelioms savaitėms po to, kai ministras pirmininkas konservatorius Janezas Janša patyrė triuškinamą pralaimėjimą rinkimuose.
Robertas Golobas
Robertas Golobas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvusio verslininko Roberto Golobo vadovaujamas GS balandžio 24 dieną vykusiuose rinkimuose laimėjo 41 iš 90 vietų parlamente ir ketina sudaryti koaliciją su dviem mažesnėmis partijomis – centro kairės Socialdemokratais (SD) ir kairiąja partija „Kairė“ (Levica).

Drauge šios politinės jėgos parlamente turės daugumą – 53 vietas.

„Baigėme savaitę trukusį intensyvų derinimą... ir susitarėme dėl koalicijos programos“, – spaudos konferencijoje žurnalistams sakė R.Golobas.

Jis pridūrė, kad trys partijos taip pat susitarė dėl 20 ministrų sąrašo.

„Tikiu, kad ši vyriausybė sutelks politinę patirtį, kurios, kaip daugelis tvirtina, mums (GS) trūksta, ir didelį žinomų ekspertų entuziazmą“, – sakė R.Golobas.

R.Golobas, charizmatiškas 55 metų buvęs elektros energijos bendrovės vadovas, vos prieš tris mėnesius stojo prie partijos vairo.

Jo vadovaujamam GS kelią į pergalę rinkimuose nutiesė visuomenės pyktis dėl premjero J.Janšos politikos. Daugelis slovėnų kaltina 2020 metais trečiąkart premjeru paskirtą politikos veteraną, kad jis kėsinasi į žiniasklaidos bei teismų laisvę ir griauna teisinės valstybės pamatus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janezas Janša
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janezas Janša

J.Janša, nacionalisto Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano sąjungininkas ir JAV eksprezidento Donaldo Trumpo gerbėjas, dabar taps opozicijos lyderiu.

Jo konservatyvi Slovėnijos demokratinė partija (SDS) ir jos sąjungininkė „Naujoji Slovėnija-krikščionys demokratai“ (Nova Slovenija- Krščanski demokrati, NSi) naujos sudėties parlamente kartu turės 35 vietas.

Manoma, kad penktadienį į pirmą posėdį susirinkus naujos sudėties parlamentui, prezidentas Borutas Pahoras paves R.Golobui suformuoti naują vyriausybę.

Kai parlamentarai patvirtins R.Golobą ministru pirmininku, jis per dvi savaites turės pateikti parlamentui tvirtinti savo ministrų kabinetą.

Jei viskas vyks sklandžiai, nauja vyriausybė gali patvirtinta iki birželio pradžios.

R.Golobas atsigręžė į mažesnes partijas, kurioms nepavyko peržengti 4 proc. slenksčio ir patekti į parlamentą, pasiūlydamas joms kelis postus būsimame ministrų kabinete.

Vienos iš tų partijų vadovas, buvęs premjeras Marjanas Šarecas, įvardijamas kaip realiausias pretendentas užimti gynybos ministro postą.

Kitos mažos partijos lyderė, ekspremjerė Alenka Bratušek, naujoje vyriausybėje bus atsakinga už infrastruktūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius