Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26 /17:23

Slovėnijos premjeru paskirtas antiimigrantiškos partijos lyderis

Slovėnijos ministru pirmininku paskirtas prieš imigraciją pasisakančios partijos lyderis Janezas Jansa – dar vienas populistinės dešiniųjų partijos lyderis Europoje.
Janezas Jansa
Janezas Jansa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tikiuosi konstruktyvaus mūsų bendradarbiavimo mūsų valstybės ir žmonių labui“, – pareiškė prezidentas Borutas Pahoras, paskyręs jį premjeru.

Parlamentas dar turi patvirtinti J.Janšos kandidatūrą. Tikimasi, kad tai įvyks kitą savaitę.

J.Janšos Slovėnijos demokratinė partija (SDS) antradienį pranešė susitarusi dėl koalicinės vyriausybės formavimo su dar trimis partijomis.

Buvusi centro kairiųjų vyriausybė žlugo sausio mėnesį, dėl nesutarimų penkių partijų koalicijoje atsistatydinus tuometiniam premjerui Marjanui Šarecui.

Ilgametis antiimigrantiškos partijos SDS lyderis ir Vengrijos nacionalistinių pažiūrų premjero Viktoro Orbano sąjungininkas 61 metų J.Janša anksčiau dukart stovėjo prie vyriausybės vairo, bet 2013 metais buvo priverstas atsistatydinti dėl korupcijos skandalo.

Už kyšininkavimą jam buvo skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, kurią vėliau panaikino Konstitucinis Teismas.

Teismas nurodė nagrinėti bylą iš naujo, tačiau tai padaryti buvo neįmanoma, nes nuo įtariamo nusikaltimo praėjo pernelyg daug laiko.

J.Janša garsėja savo populistine retorika ir karingais pasisakymais socialiniame tinkle „Twitter“, kur, mėgdžiodamas panašius dešiniojo sparno užsienio populistus, jis puola savo oponentus ir žiniasklaidą.

Numatomą koaliciją SDS turėtų formuoti su centro dešinės partija „Nova Slovenija“ (NSi) ir buvusios koalicijos jaunesnėmis partnerėmis Modernia centro partija (SMC) ir pensininkų partija DESUS. Tai užtikrintų vyriausybei 48 balsus 90 vietų parlamente.

SDS laimėjo daugiausiai balsų per paskutinius 2018 metų rinkimus, bet J.Janšai tuomet nepavyko užsitikrinti pakankamo kitų partijų palaikymo. Tai atvėrė kelią į vyriausybės vadovo postą politikos naujokui, buvusiam 42 metų komikui, M.Šarecui, tapusiam jauniausiu šalies premjeru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius