Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovėnijos prezidentas derasi su partijų atstovais dėl naujos vyriausybės formavimo

Slovėnijos prezidentas Borutas Pahoras antradienį pradėjo derybas su parlamento partijomis dėl galimybės suformuoti naują koalicinę vyriausybę ir išvengti naujų rinkimų po buvusio premjero atsistatydinimo praėjusią savaitę.
Slovėnijos prezidentas Borutas Pahoras
Slovėnijos prezidentas Borutas Pahoras / „Scanpix“ nuotr.

Marjanas Šarecas, centro kairiųjų partijos LMS lyderis, iš premjero posto pasitraukė sausio 27 dieną dėl vidaus nesutarimų penkių partijų mažumos vyriausybėje ir paragino rengti pirmalaikius rinkimus.

Tačiau prezidentas nori išsiaiškinti, ar yra galimybė suformuoti naują vyriausybę, neskelbiant naujų rinkimų, nes pastarieji įvyko tik 2018 metais.

Pirmadienį jis paragino „visus atsakingus nuodugniai apsvarstyti šią padėtį“.

B.Pahoras antradienį susitiko su dviejų didžiausių partijų - dešiniojo sparno Slovėnijos demokratinės partijos (SDS) ir LMS – pareigūnais. Vėliau šią savaitę jis turėtų susitikti su dar septynių partijų atstovais.

Jeigu šios derybos neduos rezultatų, partijos turės dar du derybų ratus išeičiai surasti, tačiau jeigu tai nepavyks, bus paleistas parlamentas ir paskelbti pirmalaikiai rinkimai.

Po antradienį vykusio susitikimo SDS pareigūnas Danijelis Krivecas sakė, kad jo partija yra pasirengusi pirmalaikiams rinkimams, bet pirmiausia nori patikrinti galimybę formuoti naują koalicinę vyriausybę.

SDS surinko daugiausiai balsų 2018 metų rinkimuose, bet jos lyderiui Janezui Jansai nepavyko užsitikrinti pakankamos sąjungininkų paramos.

Tai atvėrė kelią į valdžią ateiti politikos naujokui M.Šarecui. 42 metų buvęs komikas suformavo centro dešiniųjų mažumos koalicinę vyriausybę ir tapo visų laikų jauniausiu Slovėnijos vyriausybės vadovu.

Slovėnijos politinis žemėlapis yra gana margas. Kiek daugiau nei du milijonus turinčios šalies 90 vietų parlamente yra ne mažiau devynių partijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius