Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smūgis Bušehrui taptų katastrofa ne tik Iranui, bet ir gretimoms šalims, įspėja mokslininkas

Jeigu Izraelis smogs raketų ir bombų smūgį Bušehro atominiam reaktoriui Irane, kils regioninio masto katastrofa, mano Azerbaidžano nacionalinės mokslų akademijos Radiacijos problemų instituto direktorius Adilis Garibovas.
Bušehro atominė elektrinė
Bušehro atominė elektrinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu Izraelis vis dėlto smogs Bušehrui, tai bus katastrofa ir pačiam Iranui, ir gretimoms valstybėms, tarp jų Azerbaidžanui“, – įspėjo A.Garibovas.

Drauge ekspertas nurodė, kad galimas smūgis reaktoriui Bušehre nepadarytų didžiulio poveikio Azerbaidžanui, nes pietų vėjai iš Irano pučia į Azerbaidžaną pusę nedažnai.

„Šiaip ar taip, padarinių su Irano besiribojančioms valstybėms būtų“, – mano mokslininkas. A.Garibovas taip pat pabrėžė, kad kiekviena valstybė turi teisę naudoti atomą taikiems tikslams.

„Bušehro AE užsakovai ir statytojai siekia tik taikių tikslų. Taikų reaktoriaus naudojimą sąlygoja jo techninės savybės. Šis reaktorius skirtas gaminti elektros energijai, todėl neįmanoma naudoti jo kitais tikslais“, – sakė instituto direktorius.

Be to, pabrėžė jis, tokio pobūdžio jėgainės yra tarp tų objektų, kuriuos globoja Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA).

„Juo labiau kad yra TATENA leidimas statyti Bušehro AE. Iranas savo ruožtu dėl reaktoriaus statybos sudarė sutartį su Rusija, laikydamasis tarptautinės teisės normų. Todėl Iranas jokių tarptautinių taisyklių nepažeidė“, – sakė mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius