-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 12 /15:41

Smūgis Kremliaus hibridinio karo modeliui: JAV vadovaujama koalicija Sirijoje pražudė rusų samdinius

JAV vadovaujamoms Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF) atremiant Basharo al Assado vyriausybės pajėgų puolimą, galėjo žūti Rusijos privačios karinės kompanijos (PKK) „Wagner“ kovotojai. Anot aukšto rango kurdų pareigūno, po šio puolimo koalicija nebegali pasitikėti Maskva.
Lėktuvas AC-130
Lėktuvas AC-130 / „Scanpix“/AP nuotr.

„Režimą palaikančios pajėgos atakavo SDF būstinę Šiaurės Rytų Sirijoje, JAV į tai atsakė oro smūgiais“, – ketvirtadienį teigė tapatybės nenorėjęs atskleisti Pentagono pareigūnas.

Jei koalicijos kontratakos metu žuvo ir „Wagner“ kovotojai, tai – pirmas kartas, kai JAV oro atakos Sirijoje pražudė rusus.

„CBS News“ praneša, kad nors vyriausybės pajėgų puolamoje būstinėje tuo metu buvo amerikiečių patarėjai, Pentagono pareigūnai nemano, kad taikytasi į juos.

Anot Pentagono, taikiniu tapo netoli būstinės plytintis ir SDF kontroliuojamas naftos telkinys.

JAV koalicijos pareiškime teigiama, kad kontrataka surengta po to, kai maždaug 500 užpuolikų pradėjo „koordinuotą SDF būstinės puolimą“.

JAV pareigūnų teigimu, mūšio metu nenukentėjo nė vienas amerikietis, žuvo vienas kurdų karys.

Ketvirtadienį JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas pavadino JAV vadovaujamos koalicijos ir režimą palaikančių pajėgų mūšį „gluminančia situacija“, nes, esą, jis „nė neįsivaizduoja, kodėl jie puolė“.

J.Mattisas teigė nemanąs, kad kontratakos metu žuvo rusų kovotojai.

Sputnik/Jamesas Mattisas
Sputnik/Jamesas Mattisas

Skirtingi žiniasklaidos šaltiniai pateikia įvairius žuvusių „Wagner“ kovotojų skaičius – nuo 100 iki 600.

Portalo ru-mir.net duomenimis, skaičiai ženkliai skiriasi pirmiausia todėl, kad informacija apie karinę Rusijos operaciją Sirijoje buvo įslaptinta nuo pat jos pradžios.

Be to, mūšyje dalyvavo dvi bataliono-taktinės grupės. Tikėtina, kad fronto linijoje žuvo 217 „Wagner“ kovotojų iš pirmosios grupės. Antroji grupė, kuriai priklausė mažiausiai trys rusų kuopos, buvo sutriuškinta judėjimo metu.

Buvęs apsišaukėliškos Donecko Liaudies Respublikos (DLR) pajėgų vadas Igoris Girkinas-Strelkovas pranešė, kad kontratakos metu buvo sunaikinta „Wagner“ priklausiusi 5-oji kuopa, šarvuotosios technikos grupė ir artilerijos padalinys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas

Sužlugdytas pasitikėjimas

JAV vadovaujamai koalicijai priklausančių kurdų pajėgų vadas regione generolas Hassanas „The Washington Post“ teigė iš anksto turėjęs žvalgybinės informacijos apie artėjančias režimo pajėgas.

Jis teigia trečiadienį 21 val. 30 min. vietos laiku, likus pusvalandžiui iki puolimo, paskambinęs rusų ryšininkui Deir az Zoro provincijoje – taip tikėjosi išvengti susidūrimo.

„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas (kairėje) ir B.al-Assadas Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas (kairėje) ir B.al-Assadas Sirijoje

„Pasakėme jiems, kad vyksta tam tikras judėjimas, ir mes nenorime jo pulti. Jie (rusai – red.) nepriėmė mūsų pasiūlymo ir neigė, sakė, kad nėra jokio judėjimo“, – teigė generolas Hassanas ir pridūrė, kad panašiais būdais išvengti konflikto bandė ir JAV kariškiai.

Anot generolo Hassano, kai JAV vadovaujama koalicija pradėjo kontrataką, su juo susisiekė tas pats rusų ryšininkas ir paprašė trumpam nutraukti ugnį – norėta iš mūšio lauko išgabenti žuvusiųjų kūnus ir sužeistuosius.

Praėjus dviem valandoms nuo kontratakos pradžios, buvo sunaikinta 80 proc. visų Maskvos ir Sirijos vyriausybės pajėgų.

Generolas Hassanas: „Nebepasitikime Rusija, – teigė generolas Hassanas. – Juokinga, kad supergalia nežino, ką jos pajėgos daro mūšio lauke.“

Tuomet JAV vadovaujama koalicija pradėjo pulti lengvosios artilerijos lėktuvais AC-130, dviem atakos sraigtasparniais, ir naikintuvu F22.

Iš viso mūšio metu Maskva ir B.al Assado vadovaujama vyriausybė prarado 90 proc. technikos ir 70-80 proc. karių.

„Nebepasitikime Rusija, – teigė generolas Hassanas. – Juokinga, kad supergalia nežino, ką jos pajėgos daro mūšio lauke.“

Ketvirtadienį Rusijos gynybos ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, neva puolimas buvo nukreiptas į „Islamo valstybės“ (IS) kovotojus.

JAV vadovaujama koalicija šias teritorijas iš IS atkovojo dar 2017-ųjų rugsėjį.

Gruodžio pradžioje į Siriją atvykęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė pergalę prieš IS ir įsakė pradėti Maskvos pajėgų atitraukimą.

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) duomenimis, PKK „Wagner“ kovotojai siunčiami į Rytų Ukrainoje vykstantį konfliktą.

SBU atstovas Vasilijus Gricakas lapkritį teigė, kad „šis Rusijos specialiųjų tarnybų projektas leidžia Kremliaus politikams su visuomene ir tarptautine bendruomene užtikrintai kalbėti tokiomis frazėmis kaip „jų (rusų karių – red.) ten nėra“ arba „mes ten nieko nesiuntėme“.

Liūdnos pasekmės Rusijai?

Portalo ru-mir.net teigiama, kad staigus Rusijos pajėgų sunaikinimas sukėlė šoką ne tik Rusijos karinių pajėgų štabui Sirijoje, bet ir Kremliui. Rusus nustebino ne tik pats atsakomųjų veiksmų faktas, bet ir jėga, su kuria jiems buvo atsakyta.

Skaičiuojama, kad vos keletą valandų trukusios kontratakos metu buvo sunaikinta 20 proc. visų Rusijos puolamųjų pajėgų.

Kremlius reagavo išreikšdamas „didelį susirūpinimą“ dėl situacijos Pietų Sirijoje. Panašu, kad artimiausiu metu Rusija susilaikys nuo bet kokių operacijų JAV vadovaujamos koalicijos kryptimi.

Anot ekspertų, įsitraukusi į konfliktą su koalicija, Rusija visas savo bazes Sirijoje galėtų prarasti per tris dienas.

„Twitter“ nuotr./Rusijos kariai Sirijoje
„Twitter“ nuotr./Rusijos kariai Sirijoje

Gali būti, kad Rusijos karinių grupuočių situacija artimiausiais mėnesiais ženkliai pablogės. Vadinasi, jei nebus pasiekta jokių aiškių susitarimų, Rusijos pajėgos gali būti išvestos metų viduryje arba pabaigoje, o B.al Assado režimas – sunaikintas.

Savo ruožtu JAV kariuomenė įrodė didžiulį pranašumą: nuo technikos galimybių iki kovos metodų ar pajėgų valdymo.

Portalo ru-mir.net rašoma, kad Rusijos pajėgos įvykdė visiškai nekompetentingą ir beprasmę operaciją, kuri buvo atskleista dar planavimo stadijoje. Be to, Rusijos kariuomenė yra visiškai nepajėgi vykdyti puolimą naktį – B.al Assado pajėgų ir „Wagner“ kovotojai buvo nukauti visiškai praradę orientaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius