Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Silpnėjantis rublis Rusijoje paskatino pirkimo karštinę

Rusijos žmonės jaučia sparčiai smunkančio rublio kurso poveikį, tačiau šis procesas sukėlė iš pažiūros netikėtą procesą – apsipirkimo karštinę, kai gyventojai stengiasi įsigyti elektronikos prekių, baldų ir automobilių prieš išaugant kainoms.
Prekybos centras Maskvoje
Prekybos centras Maskvoje / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Rusijos gyventojų perkamoji galia patyrė krachą kartu su rublio nuosmukiu: šalies valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu šią savaitę pasiekė rekordines žemumas, o euro atžvilgiu rublis nuvertėjo beveik perpus – dėl mažėjančių naftos kainų ir Vakarų šalių sankcijų Maskvai dėl karo Ukrainoje. Be to, prognozuojama, kad infliacija greitai perkops 11 procentų.

Tačiau turintys santaupų ir planavę įsigyti brangesnių importuojamų prekių, dabar skuba į parduotuves, nes kainos netrukus turėtų smarkiai padidėti, atspindėdamos naują padėtį importo rinkoje. Dėl šios priežasties Maskvos didžiosios parduotuvės ir prekybos centrai išgyvena seniai regėtą pirkėjų antplūdį.

Tačiau turintys santaupų ir planavę įsigyti brangesnių importuojamų prekių, dabar skuba į parduotuves, nes kainos netrukus turėtų smarkiai padidėti, atspindėdamos naują padėtį importo rinkoje.

Darbo dienos popietę baldų parduotuvės „Ikea“ skyrius, parduodantis virtuvės baldų komplektus, kurie yra brangiausios prekės tame prekybos centre, buvo sausakimšas pirkėjų. „Ikea“ paskelbė, kad pabrangins virtuvės baldus ir kitas prekes gruodžio 18-ąją.

Per intensyviausio pirkimo prieš pagrindinę šventę šioje šalyje – Naujuosius metus – laikotarpį „žmonių parduotuvėse padaugėjo, nes kainos kyla“, naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime nurodė Švedijos kapitalo prekybos tinklas, kurio metinė apyvarta Rusijoje yra didesnė negu 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. litų).

„Ikea“ anksčiau žadėjo, kad kainos jos parduotuvėse 2014 metais nesikeis, tačiau dabar prekybos tinklas aiškina „negalintis būti nepriklausomas nuo išorinių veiksnių“.

Kompiuterinės įrangos milžinė „Apple“ rugpjūčio pabaigoje be jokio perspėjimo padidino 20 proc. kainas savo parduotuvėse Rusijoje, kai bendrovės gaminiai staiga tapo pigesni negu Europoje, o ta galimybė neliko nepastebėta kai kurių apsukrių vartotojų.

Daugeliui rusų toks sąmyšis jau gerai pažįstamas: šalis per pastaruosius 25 metus atlaikė kelias dideles ekonomikos krizes, kai daugelio žmonių santaupos pranyko.

Buitinės elektronikos prekybos tinklas „M.Video“ patvirtino, kad gruodžio pradžioje pirkėjų labai padaugėjo – iš dalies dėl tradicinio apsipirkimo prieš Naujuosius metus, tačiau taip pat dėl rublio nuosmukio.

Buitinės elektronikos prekybos tinklas „M.Video“ patvirtino, kad gruodžio pradžioje pirkėjų labai padaugėjo – iš dalies dėl tradicinio apsipirkimo prieš Naujuosius metus, tačiau taip pat dėl rublio nuosmukio.

„Vartotojai stengiasi įtvirtinti savo rublinių santaupų vertę ir investuoja jas į elektroniką“, – sakė tinklo atstovas Antonas Pantelejevas.

Kai „M.Video“ lapkričio pabaigoje surengė „Juodojo penktadienio“ išpardavimų akciją, pardavimo apimtys smarkiai padidėjo, o perkamiausios prekės buvo plokščiaekraniai televizoriai, skalbyklės ir išmanieji telefonai.

Įprotis gausiai pirkti, kai ekonomikos padėtis blogėja, yra Rusiją nuo Vakarų skiriantis požymis, sako analitikai.

„Šiuo atžvilgiu Rusija skiriasi nuo išsivysčiusių šalių. Ten, kai prasideda krizė, žmonės iškart pradeda taupyti“, – sakė strateginių analizių instituto FBK vadovas Igoris Nikolajevas.

„Mūsų šalyje, kai ateina krizė, ją lydi staigus nacionalinės valiutos nuvertėjimas, o žmonės staiga pradeda leisti pinigus, ir kurį laiką tai kažkiek sušvelnina padėtį“, – aiškino jis.

Toks elgesys yra „racionalus: visi puikiai supranta, kad kainos keisis“, pridūrė I.Nikolajevas.

Populiarus savaitraštis „Argumenty i fakty“ neseniai patarė skaitytojams įsigyti elektronikos, automobilių ir drabužių – prekių, kurios yra daugiausiai importuojamos, todėl jų kainos tiesiogiai veikiamos smunkančio rublio kurso.

Įprotis gausiai pirkti, kai ekonomikos padėtis blogėja, yra Rusiją nuo Vakarų skiriantis požymis, sako analitikai.

Automobilių rinka smarkiai suaktyvėjo: užsienyje pagamintų automobilių pardavimai lapkritį smarkiai išaugo, nors didžiąją metų dalį buvo gana stabilūs.

Europos verslo asociacija, stebinti automobilių pardavimo statistiką, sakė, kad paklausos padidėjimas buvo „nepaprastas“.

Ekonomistas I.Nikolajevas prognozuoja, kad vartojimo pakilimas tęsis „dar porą mėnesių, kol žmonės išleis visus rublius, kuriuos yra pasiruošę išleisti“.

Po to „prasidės sunkiausias laikotarpis“, sakė jis.

Rusijos centrinis bankas pirmadienį perspėjo, kad šalies ekonomika ateinančiais metais gali susitraukti beveik 5 proc., jeigu pasaulinės naftos kainos išliks dabartiniame lygmenyje. Tokiu atveju nuo naftos eksporto labai priklausomos Rusijos vyriausybės išlaidas tektų smarkiai apkarpyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius