-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smurtavusį vyrą nušovusi ir jo kūną sukapojusi bei virusi kinė nuteista mirties bausme

Iš Sičuano provincijos kilusi kinė Li Yan mėnesių mėnesius kentė vyro smurtą. Ji ne kartą įspėjo valdžios institucijas, tačiau šios veiksmų nesiėmė. Kai vyras jai pagrasino šautuvu, moteris sugriebė ginklą ir pati jį nušovė. Už tai ji nuteista mirties bausme, skelbia spiegel.de. Tačiau su šiuo nusikaltimu susijusi ir kita šiurpi informacija. Po to, kai moteris nužudė savo vyrą, jo kūną supjaustė į kelias dalis, kai kurias iš jų išvirė ir bandė nuleisti į tualetą.
Li Yan
Li Yan / Amnesty International nuotr.

41-erių Li Yan už savo vyro buvo ištekėjusi vos pusantrų metų. 2010 metų lapkričio 3 dieną jos kančios baigėsi. Girtas, kokiu dažnai grįždavo namo, ir šautuvu grasindamas vyras vėl ėmė moterį spardyti, nors  ši tuo metu tiesiog plovė indus. Kai jis įrėmė šautuvą, Li sugriebė ginklą ir dukart iššovė. Dabar moteris nuteista mirties bausme. 

Sičuano provincijos teismas dar 2011 metais pripažino, kad moters įvykdytas nusikaltimas buvo tyčinis. Tokią bausmę galioti paliko ir aukščiausiasis teismas. Vos tik bus išleistas egzekucijos įsakymas, moteriai liks septynios dienos ir jis bus įvykdytas.

Tačiau su šiuo nusikaltimu susijusi ir baisi realybė. Savo negyvą vyrą moteris supjaustė į kelias dalis, kai kurias iš jų išvirė ir bandė nuleisti į tualetą. 

Mušė visas žmonas

Dar prieš vestuves Tan Yongas pasakojo, kad jis mušė visas tris savo buvusias žmonas, tačiau tikino pasitaisęs. „Jis netesėjo savo pažado“, – sakė mirusiojo brolis. Jis pasakojo, kad netrukus po santuokos brolis į moters veidą ar koją užgesindavo cigaretę, tempdavo ją už plaukų per butą ir daužydavo galvą į sieną. 

„Nėra pasiteisinimo, kad ji nužudė vyrą, tačiau ji nėra šaltakraujė žudikė“, – sako advokatas Tengas Biao.

Li Yan vėl ir vėl skundėsi policijai ir kitiems atsakingiems organams. Policija aiškino, kad ši turi kreiptis į kaimynystės komitetą, taip tiek vieni, tiek kiti nuo moters problemų nusigręžė ir rimtų veiksmų nesiėmė.

„Human Rights Watch“ teigia, kad ji pateikė daug įrodymų – nuo ligoninių įrašų, policijos pranešimų, nuotraukų iki liudytojų parodymų.

Kinijos baudžiamojoje teisėje yra numatyta galimybė sumažinti bausmę, jei smurtą iššaukia nuolatiniai šeimyniniai konfliktai. Tačiau šįkart esą nepakako įrodymų, jog moteris nuolat patyrė smurtą. „Amnesty International“ atstovas Honkonge teigia, kad Li Yan tapo auka, kuri ne kartą skundėsi policijai. Įrodymų pakanka, tačiau tai jos neapsaugojo. 

Šis nutarimas sukėlė žmogaus teisių aktyvistų, nacionalinio liaudies kongreso narių ir kitų žmonių protestus. Daugiau nei šimtas teisininkų kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą ir generalinį prokurorą reikalaudami sumažinti bausmę. Nuo lapkričio 8 000 žmonių pasirašė peticiją, kuria institucijos raginamos sustabdyti sprendimą. „Nėra pasiteisinimo, kad Li Yan nužudė vyrą, tačiau ji nėra šaltakraujė žudikė“, – sako advokatas Tengas Biao, organizacijos „Kinija prieš mirties bausmę“ vadovas. Jis ir inicijavo peticiją.

Kinijoje nuo smurto kenčia kas ketvirta moteris. Tai parodė neseniai šalyje atliktas tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius