Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 19 /16:20

Sniego griūties užverstą viešbutį gelbėtojai pasiekė tik slidėmis

Dar vakar vakare čia – Apeninų kalnuose stūksojo prabangus keturių žvaigždučių viešbutis su restoranu ir SPA centru. Šįryt slidėmis atskubėję gelbėtojai rado sniego pusnyse išblaškytus griuvėsius. Ši kalnų apokalipsė vyksta Italijoje – vos pusantros valandos kelio nuo Romos, netoli Adrijos jūros pakrantės. Nelaimės išvengė lietuvė Ieva Buliauskaitė, kuri ketino apsistoti šiame viešbutyje.
Rigopiano viešbutis Italijoje
„Rigopiano“ viešbutis Italijoje / „Twitter“ nuotr.

Lietuvė išvengė nelaimės

„L'Akvila, Abrucas yra mano antrieji namai, ir šį savaitgali turėjau praleisti būtent tame viešbutyje, kurį šiąnakt ištiko tragedija“, – portalui 15min sakė lietuvė Ieva Buliauskaitė. 28 metų moteris iš Panevėžio Italijoje gyvena septynerius metus. Ji buvo numačiusi šį savaitgalį kalnų viešbutyje švęsti savo sūnaus ketverių metų gimtadienį.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ieva Buliauskaitė su šeima
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ieva Buliauskaitė su šeima

„Sausio 15 dieną buvau slidinėti Abruce – Kampo Feliče vietovėje, – pasakoja Ieva. – Sakiau savo dabartiniam širdies draugui Andrea, kad būtų smagu važiuoti į kalnus ne tik slidinėti, bet ir pabūti SPA centre. Dar tą patį savaitgalį norėjome važiuoti apžiūrėti viešbutį „Rigopiano“. Bet mums buvo per toloka, daugiau kaip 70 km. Tad nusprendėme žvalgytis į nuolaidas ir užsakyti iš booking.com pasiūlymų.

Aš jau seniai buvau nusižiūrėjusi šį viešbutį, vykti norėjo ir uošviai, tik tiek, kad kelias tolimas. Tai sudėtingas kalnų kelias... Būtent dabar gelbėtojai negali pasiekti aukų dėl kelio...“

Ieva sukūrė šeimą ištekėjusi už Abruco gyventojo iš L‘Akvilos miesto. „Deja, viskas baigėsi blogai, išsiskyrėme, jis toliau gyvena L‘Akviloje, o aš grįžau į Romą, dirbu gide“, – pasakoja lietuvė. Tačiau ji dažnai vyksta į Abrucą ir puikiai pažįsta vietinių žmonių būdą: „Uždari žmonės. Tipiški kalnų gyventojai. Paslaugūs, bet jų paslaugumą reikia užsitarnauti“.

Artėjančią laviną išvydo parūkyti išėjęs restorano šefas

Jeigu ne restorano šefas, išėjęs surūkyti cigaretę, apie „Rigopiano“ viešbučio tragediją, galimas daiktas, dar nieko nežinotume. Giampiero Parete su kolega trečiadienio vakarą dirbo – ruošė patiekalus viešbučio svečiams. Suėmus snauduliui abu virėjai išėjo parūkyti. Jų akivaizdoje milžiniška sniego masė pradėjo leistis nuo Gransasso viršukalnės slėnio link.

Per kelias sekundes nebeliko nieko – nei restorano, nei viešbučio, nei mašinų stovėjimo aikštelės.

Giampiero iš mobilaus telefono išsiuntė „whats app“ žinutę: „Gelbėkite! Mirštame nuo šalčio”. Taip pasaulis sužinojo apie tai, kas šią naktį dėjosi Abruco regione.

Suėmus snauduliui abu virėjai išėjo parūkyti. Buvo ketvirta valanda ryto. Jų akivaizdoje milžiniška sniego masė pradėjo leistis nuo Gransasso viršukalnės slėnio link.

Gelbėtojų kolona užstrigo

„Aš išsigelbėjau. Bet kas ištiko mano žmoną ir du vaikus? Jie miegojo ten, viešbutyje“, – išsakė savo nerimą pirmiesiems gelbėtojams virtuvės šefas.

Į tragedijos vietą atskubėję Alpių gelbėtojų korpuso vyrai ne kažin ką galėjo išgelbėti. Jie atšliuožė slidėmis, nes kito būdo pasiekti „Rigopiano“ viešbutį kol kas nėra. Likusioji gelbėtojų kolona, greitosios pagalbos ekipažai užstrigo sniege maždaug trijų kilometrų atstumu nuo viešbučio. Ore ratus suka sraigtasparniai, tačiau leistis į šviežio sniego pusnis ir purvo nuošliaužas jie negali.

Tiesa, keletas gelbėtojų vis tik nulipo iš ore kabančio sraigtasparnio kopėčiomis.

VIDEO: Vaizdai iš oro: Italijoje sniego griūtis užvertė viešbutį

Artimiausio miestelio Farindolos meras savo feisbuko paskyroje patvirtino: „Sniego čia – trys – keturi metrai. Neprasibrauna net specialios sniego mašinos. Viešbutį užgriuvusi nuošliauža buvo milžiniška“.

„Rigopiano“ viešbutyje tragedijos metu iš viso buvo 29 žmonės: 22 svečiai, jų tarpe – du maži vaikai, 7 darbuotojai. 2 išgelbėti. Italijos televizijai RAI gelbėtojai telefonu pranešė: „Matome degančias šviesas. Bet į mūsų šauksmus niekas neatsako“.

Pusę dešimtos ryto vietos laiku buvo atkastas vyro lavonas. Kitų viešbučio gyventojų likimas kol kas nežinomas.

Italijos televizijai RAI gelbėtojai telefonu pranešė: „Matome degančias šviesas. Bet į mūsų šauksmus niekas neatsako“.

Italijos civilinės gynybos specialistai aiškina, jog viešbutį užgriuvusią milžinišką sniego griūtį išjudino stiprūs požeminiai smūgiai. Nuo vidurnakčio iki šio ryto Abruce žemė drebėjo iš viso 82 kartus. Lyg tyčia, žemės drebėjimo išvakarėse Vidurio Italijoje prasidėjo neregėtas snygis: šimtai tūkstančių gyventojų liko be elektros, užpustyti keliai. Televizijos žinių reportažai iš Abruco stebina ir baugina: tokios žiemos Italijoje niekas neprisimena.

Apeninų slidinėjimo kurortai yra žymiai mažiau lankomi lyginant su Italijos Alpėmis. Į Gransasą – tai aukščiausia 2912 metrų viršukalnė – vyksta atostogauti daugiausiai patys italai ir pradedantieji slidininkai.

Čia nėra daug „juodųjų trasų“, turizmo infrastruktūra išvystyta menkiau, mažesnės kainos. Pastaruoju metu Abruco regioną po truputį atranda ir užsieniečiai. Juos vilioja Adrijos jūros kurortai, gastronominis turizmas – puikus vynas, sūriai, alyvuogių aliejus.

VIDEO: Italijoje gelbėtojai visą naktį bandė pasiekti sniego lavinos užverstą viešbutį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius