Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šnipo, sukišto į sportinį krepšį, paslaptis: ar nužudė Rusija?

Kai sportiniame krepšyje Londone buvo rastas Jungtinės Karalystės karinės žvalgybos tarnybos (MI6) agento kūnas, policija – galbūt skamba neįtikėtinai – konstatavo, kad tai „greičiausiai natūrali mirtis“. Tačiau dabar tiek britų, tiek JAV šnipai gavo slaptų duomenų, leidžiančių manyti, kad Garethas Williamsas, tyręs rusų mafiozų veiklą, buvo nužudytas, skelbia „BuzzFeed News“.
Garethas Williamsas
Garethas Williamsas / „Facebook“ nuotr.

Yrantis G.Williamso kūnas uždarytame sportiniame krepšyje, kuris buvo įdėtas į vonią, buvo aptiktas dar 2010 metų rugpjūtį.

Tada policija po tyrimo konstatavo, kad MI6 agento mirtis buvo atsitiktinė, tačiau keturi JAV žvalgybininkai „BuzzFeed News“ teigė, kad britų žvalgybos tarnybos, bendraujančios su kolegos už Atlanto, įtaria, jog šnipą eliminavo žudikai iš Rusijos.

Kaip rašo portalas, G.Williamsas yra tik vienas iš mažiausių 14 asmenų, kuriuos, kaip įtariama, Jungtinės Karalystės teritorijoje nužudė Kremliaus atsiųsti smogikai.

Visais 14 atvejų policija nusikaltimo neįžvelgė, bet žvalgybininkai vis kaupė informaciją.

„Butas tiesiog kepė“

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Garethas Williamsas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Garethas Williamsas

G.Williamas, kuriam 2010-aisiais buvo 31 metai, dirbo Jungtinės Karalystės vyriausybės ryšių vyriausiojoje valdyboje (GCHQ). Dešifruotojas buvo priskirtas prie MI6 ir prieš mirtį bendradarbiavo su JAV nacionalinio saugumo agentūra (NSA).

Dviejų „BuzzFeed“ šaltinių britų policijoje teigimu, agentas padėjo NSA ieškoti tarptautinių pinigų plovimų maršrutų, kuriais naudojosi mafijos grupuotės Maskvoje.

Šnipas dingo 2010-ųjų rugpjūtį. Saugumiečiai nepranešė policijai apie G.Williamso nepasirodymą darbe, ir tik kai jo sesuo pakėlė triukšmą GCHQ, detektyvai atrado jo kūną tarnybiniame bute.

C.Suttonas: „Diena buvo karšta, bet šildymas buvo atsuktas iki maksimumo, o butas tiesiog kepė.“

Aukščiausio rango pareigūnas incidento vietoje tuomet buvo inspektorius Colinas Suttonas. Jis „BuzzFeed News“ teigė iškart įtaręs, kad kažkas ne taip, ir mano, kad butas buvo išvalytas, jog jame neliktų nusikaltimo įrodymų.

„Diena buvo karšta, bet šildymas buvo atsuktas iki maksimumo, o butas tiesiog kepė. Įsivaizduoju, kad taip buvo pasielgta specialiai, kad Williamso kūnas greičiau irtų“, – tvirtino C.Suttonas.

Kažkas išvalė butą

Ir iš tiesų – G.Williamso palaikai buvo tiek suirę, kad patologams buvo neįmanoma nustatyti, ar jo organizme buvo nuodų.

Vyro kūnas buvo įkištas į „North Face“ sportinį krepšį, kuris buvo uždarytas ir padėtas vonioje. Tačiau policija nei ant vonios krašto, nei ant krepšio užtrauktuko nerado G.Williamso DNR pėdsakų.

G.Williamso kompiuteris, telefonas ir kiti daiktai buvo tvarkingai sudėti ant stalo svetainėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Buto, kuriame buvo rastas G.Williamso kūnas, prieigos Londone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Buto, kuriame buvo rastas G.Williamso kūnas, prieigos Londone

C.Suttonui atrodė, kad kažkas surežisavo nusikaltimo vietą – nuvalė DNR ir pirštų antspaudus, nurinko galimus įrodymus ir pridėliojo masalo policijai.

„Tai, po velnių, buvo akivaizdu. Ten buvo per švaru. Tai buvo per lengva – kažkas viską sudėliojo ant lėkštutės“, – kalbėjo C.Suttonas, priminęs, kad G.Williamso kūnas buvo nerastas apie 10 dienų.

Ar galėjo pats įlipti į krepšį?

Dar vienas detektyvas, tyręs G.Williamso mirtį, „BuzzFeed News“ teigė, kad agentas – jo supratimu – paskutiniaisiais savo gyvenimo mėnesiais rinko žvalgybinę informaciją apie nusikaltėlius Rusijoje. Pareigūno teigimu, šnipo mirtis – „daugiau nei įtartina“.

Kadangi G.Williamsas dirbo įslaptintą darbą, policijos tyrimui išsyk iškilo kliūčių. Detektyvams nebuvo leista apklausti mirusiojo kolegų MI6 ar paimti svarbių dokumentų.

Spėliota apie „neįprastus Williamso seksualinius pomėgius“ – esą jis galėjo netyčia uždusti žaisdamas sekso žaidimą.

Pagrindinė tyrėja Jackie Sebire tik po 18 mėnesių, atnaujinus tyrimą, sužinojo apie bylai svarbius įrodymus – pavyzdžiui, kad G.Williamso darbo kabinete MI6 buvo aptiktos į maišelį sudėtos šešios USB lazdelės.

Tiesa, policijos viešai skelbtos vyro mirties versijos vis tiek skambėjo įspūdingai. Antai pranešta, kad G.Williamsas lankėsi tinklalapiuose, kuriuose reklamuojama įranga „šeimininkas-vergas“ tipo sekso žaidimams, taip pat turėjo moteriškų drabužių už 15 tūkst. svarų sterlingų.

Pačioje MI6, anot „BuzzFeed News“, spėliota apie „neįprastus Williamso seksualinius pomėgius“ – esą jis galėjo netyčia uždusti žaisdamas sekso žaidimą.

Žinoma, svarbiausias klausimas buvo tai, ar G.Williamsas galėjo pats įlipti į sportinį krepšį ir jame užsidaryti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ar žmogui įmanoma įlipti į sportinį krepšį ir jame užsidaryti iš vidaus?
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ar žmogui įmanoma įlipti į sportinį krepšį ir jame užsidaryti iš vidaus?

Valstybės patologas teigė, kad tai įmanoma. Tačiau ekspertas Peteris Fauldingas teigė net 300 kartų mėginęs užsidaryti identiškame krepšyje – nesėkmingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius