-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sočiai uždirbantys europarlamentarai toliau galės papildomai uždarbiauti

Europos Parlamento (EP) deputatų atlyginimai išties solidūs – atskaičius mokesčius kiekvienas jų per mėnesį uždirba beveik po 6,5 tūkst. eurų. Nestinga ir papildomų išmokų, senatvėje lauks solidi pensija. Ko daugiau reikia? Pasirodo, antro darbo. Europarlamentarai ketvirtadienį sužlugdė pastangas pasiekti, kad jie negalėtų papildomai uždarbiauti, skelbia „Euobserver“.
Balsavimas Europos Parlamente
Balsavimas Europos Parlamente / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Papildomo europarlamentarų uždarbiavimo problema ne nauja – vien dėl to, kad jų atlyginimai ir taip dideli.

Kritikams kyla klausimų dėl galimo interesų konflikto – juk EP deputatai leidžia įstatymus, kuriais reguliuojama ir privataus sektoriaus veikla.

Papildomų pajamų turi šimtai EP narių

Pavyzdžiui, pernai, „Euractiv“ duomenimis, beveik pusė europarlamentarų iš Prancūzijos turėjo papildomų pajamų.

Organizacija „Transparency International“ dar 2014 metų spalį paskelbė, kad beveik 400 EP deputatų uždarbiauja „iš šalies“, ir pridūrė: „Yra tikrai daug potencialo interesų konfliktams.“

„Be to, daugelis europarlamentarų savo privačių ir viešųjų interesų deklaracijas pildo taip, kad tampa nebeįmanoma atsekti, ar interesai supainiojami“, – skelbė „Transparency International“.

Tiesa, EP yra entuziastų, siekiančių uždrausti tokią praktiką ar bent paraginti tai padaryti.

„Manome, kad daugelis verslo šakų „turi“ europarlamentarų, kurie vienokiu ar kitokiu būdu dirba toms šakoms. Tai yra interesų konfliktas“, – teigė žaliesiems EP atstovaujantis vengras Benedekas Javoras.

Asmeniškai pasistengė M.Schulzas

Tačiau ketvirtadienį europarlamentarai netikėtai nubalsavo išbraukti skyrių, raginantį uždrausti deputatams turėti papildomų pajamų tuo pat metu, kai dirbama EP.

Kukli pastraipa turėjo būti įtraukti į daug platesnę ataskaitą, kurioje apžvelgiamos EP išlaidos 2014 metais. Bet tuomet netikėtai subruzdo centro dešiniųjų Europos liaudies partijos frakcija, kuri paragino balsuoti dėl šio skyriaus.

Procedūra buvo itin neįprasta, mat po antradienio europarlamentarams jau nebebuvo galima pareikšti tokių užklausų dėl papildomo balsavimo. O B.Javoras teigia, kad išimtimi pasirūpino pats EP pirmininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schulzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./EP pirmininkas Martinas Schulzas

„Martinas Schulzas asmeniškai pasistengė, kad šiandien būtų balsuojama dėl tos pastraipos. Manau, kad tai visiškai nepriimtina“, – piktinosi B.Javoras.

Už tai, kad eilutės, kuriomis raginama uždrausti EP deputatams turėti papildomų pajamų, būtų išbrauktos, balsavo 379 europarlamentarai. Prieš – 209. Kiti susilaikė.

Z.Balčytis įžvelgia problemą

Palikti raginimą uždrausti europarlamentarams turėti papildomų pajamų palaikė ir Zigmantas Balčytis, EP socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos narys.

„Buvo gana daug visokių pataisų, ir šita nepraėjo. Neturiu jokio kito darbo, tad balsavau už tai, kad ta pastraipa galėtų praeiti“, – 15min teigė Zigmantas Balčytis.

Z.Balčytis pripažino, kad potencialo viešųjų ir privačių interesų konfliktams dabar tikrai yra.

Jis pripažino, kad potencialo viešųjų ir privačių interesų konfliktams dabar tikrai yra.

„Problema, manau, yra. Jeigu dirbi politiko darbą, turėtum nesiblaškyti ir neieškoti papildomo uždarbio, nes papildomas uždarbis paprastai turi netiesioginę įtaką tavo sprendimams. Ypač kalbant apie dėstytojavimą vienoje ar kitoje aukštojoje mokykloje“, – 15min tvirtino Z.Balčytis.

Išbrauktoje pastraipoje buvo raginama „aiškiai uždrausti EP nariams turėti antruosius darbus ar kitokių papildomų pajamų“. Bet dabar panašu, kad europarlamentarai apskritai užsitikrino, kad šis klausimas net nebūtų svarstomas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Zigmantas Balčytis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Zigmantas Balčytis

„Vis dėlto manau, kad kitais metais, kai vėl tvirtinsime ataskaitą, šis klausimas vėl bus iškeltas. Galbūt bus galima tikėtis, kad tokia pataisa šįkart praeis“, – teigė Z.Balčytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius