-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SOHR: Rusija surengė pirmuosius nuo kovo antskrydžius prieš Sirijos sukilėlius

Rusų karinė aviacija pirmąkart nuo kovą įsigaliojusių paliaubų smogė Sirijos sukilėlių paskutiniam bastionui, trečiadienį informavo viena padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.
Idlibas
Idlibas/Asociatyvinė nuotr. / „Zumapress“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Sirija

Per antradienio vakarą ir trečiadienį auštant Rusijos surengtus antskrydžius buvo smogta vienam šiaurės vakarų rajonui, kur susikerta Chamos, Idlibo ir Latakijos provincijų sienos, pažymėjo Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Pasak SOHR, tame rajone aktyviai veikia džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriai vadovauja buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje, taip pat jos griežtosios linijos sąjungininkai.

HTS ir ją palaikantys sukilėliai kontroliuoja 3 mln. gyventojų turintį šiaurės vakarinį Idlibo regioną.

Per gruodžio ir kovo mėnesiais vykdytą Damasko ir jį remiančios Maskvos puolimą Idlibe savo namus teko palikti beveik 1 mln. žmonių.

Iš jų maždaug 840 tūkst. lieka perkelti, o apie 120 tūkst. sugrįžo į savo gimtąsias bendruomenes įsigaliojus paliauboms, nurodo Jungtinės Tautos.

Koronaviruso pandemijos metu paskelbus apie ugnies nutraukimą, liovėsi sirų vyriausybės ir jos sąjungininkės Rusijos nepaliaujami antskrydžiai, per keturis mėnesius pareikalavę mažiausiai 500 civilių gyventojų gyvybių.

Anot SOHR, vėliausios atakos buvo skirtos nustumti džihadistus nuo svarbaus greitkelio M4 Sirijos šiaurėje, kur Turkijos ir Rusijos pajėgos dažnai vykdo bendrus patruliavimus pagal paliaubų susitarimą.

Antskrydžiais taip pat siekta nustumti HTS ir jos sąjungininkus toliau nuo Chamos šiaurėje esančios Gabo plynaukštės, kur dislokuota Damaskui ir Maskvai ištikimų pajėgų, teigia organizacija.

Atakos išprovokavo naują gyventojų perkėlimo iš Gabo plynaukštės ir kaimyninio Idlibo Zavijos rajono bangą, pažymėjo SOHR.

Beveik pusė iš 3 mln. Idlibo regione gyvenančių žmonių anksčiau atvyko iš kitų Sirijos dalių, kurias atkovojo vyriausybė.

2011 metais prasidėjęs Sirijos karas jau nusinešė daugiau kaip 380 tūkst. žmonių gyvybių ir privertė palikti namus milijonus gyventojų.

Kaip antradienį pranešė SOHR, gegužę žuvo mažiausiai civilių gyventojų nuo konflikto pradžios – 71.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius