-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokas JAV respublikonams: D.Trumpas išreiškė paramą griežtesnei ginklų kontrolei

Trečiadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas išreiškė paramą ginklų kontrolės sugriežtinimo pasiūlymams ir taip supykdė Nacionalinę šaulių asociaciją (NRA) bei bendrapartiečius respublikonus, praneša „The Guardian“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Po to, kai praeitą mėnesį vienoje Floridos mokykloje buvęs mokinys nužudė 17 žmonių, D.Trumpas susitiko su Kongreso respublikonais ir demokratais aptarti su ginklais susijusį smurtą.

Susitikimo metu D.Trumpas „gražiu“ pavadino įstatymo projektą, kuriuo būtų sugriežtinta norinčiųjų įsigyti ginklą patikra, ginklai būtų atimti iš sergančiųjų psichikos ligomis, sustiprinamas saugumas mokyklose ir apribojama galimybė jauniems žmonėms įsigyti tam tikrus ginklus.

D.Trumpas, kurį prezidento rinkimuose itin palaikė ginklų pardavėjų lobistai, trečiadienį teigė, esą Nacionalinė šaulių asociacija „neturi didesnio gerbėjo“.

Vis dėlto praėjus kelioms valandoms po susitikimo konservatoriai užsipuolė prezidentą. Kraštutinių dešiniųjų portalas „Breitbart“ kurstė aistras pasmerkdamas D.Trumpą kaip „ginklų grobiką“, kuris „nusileidžia“ demokratams.

Kritika iš respublikonų lūpų

Susitikime nedalyvavęs respublikonas senatorius Benas Sasse'as kritikavo prezidentą dėl pasikeitusios pozicijos.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Benas Sasse'as
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Benas Sasse'as

„Stiprūs lyderiai savaime nesutinka su paskutiniu jiems pasakytu dalyku. Mes turime antrąją pataisą (konstitucinę teisę į ginklą – red.) ir tinkamą teisinį procesą ne be priežasties, – sakė B.Sasse'as. – Mes neatsisakysime jokių konstitucinių saugiklių tik todėl, kad paskutinis žmogus, su kuriuo šiandien kalbėjo prezidentas, jų nemėgsta.“

D.Trumpas: „Jūs turite būti labai, labai galingi dėl patikrinimo. Nebūkite drovūs. Norėčiau, kad verčiau kritikuotumėte stipriąją, o ne silpnąją pusę. Kritikuoti silpnąją (pusę – red.) yra lengviau.“

D.Trumpas susitikimo metu paragino Kongresą būti „labai stipriu“ dėl siekiančių įsigyti ginklą asmenų patikrinimo. Jis taip pat siūlė paramą planui, kurio 2013-ųjų balandį nepatvirtino Senatas.

Tais metais pradinėje mokykloje šaulys nužudė 20 vaikų ir šešis darbuotojus.

„Jūs turite būti labai, labai galingi dėl patikrinimo. Nebūkite drovūs, – televizijoje kalbėjo D.Trumpas. – Norėčiau, kad verčiau kritikuotumėte stipriąją, o ne silpnąją pusę. Kritikuoti silpnąją (pusę – red.) yra lengviau.“

Susitikime dalyvavę senatoriai demokratas Joe Manchinas ir respublikonas Patas Toomey planuoja iš naujo pristatyti įstatymo projektą, kuriame siūloma, kad įsigyjant ginklus būtų vykdoma universali patikra. Įstatymas galiotų ir perkantiems ginklus parodose bei internete.

84 proc. amerikiečių pritaria tokiam įstatymui. Vis dėlto kritikai pažymi, kad įstatymas negaliotų tais atvejais, kai prekyba vyksta tarp privačių asmenų, kurie nėra licencijuoti ginklų pardavėjai.

Šaulių asociacijos baimė?

D.Trumpas siūlė įstatymų leidėjams paskatinti tarnybas efektyviau informuoti Federalinio tyrimų biuro (FTB) Nacionalinę kriminalinės patirties patikrinimo sistemą.

Demokratai sakė, kad toks planas – neadekvatus, neatsižvelgiama į šaudynes išgyvenusių moksleivių reikalavimus. Dauguma jų siūlo visiškai uždrausti civiliams įsigyti puolamuosius ginklus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nacionalinės šaulių asociacijos (NRA) logotipas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nacionalinės šaulių asociacijos (NRA) logotipas

Respublikonui P.Toomey pasakius, kad jis nesiūlo, jog puolamuosius ginklus būtų galima įsigyti ne nuo 18, 21 metų amžiaus, D.Trumpas nustebino visus susirinkusius.

D.Trumpas sukėlė užkietėjusių antrosios pataisos rėmėjų nerimą siūlydamas, kad kai kuriais atvejais teisėsaugai būtų leista atimti ginklus nesulaukus teismo leidimo.

„Žinai kodėl? Nes bijai NRA“, – atšovė jis. Susitikimo metu prezidentas ne kartą kaltino kolegas respublikonus, neva šie bijo Nacionalinės šaulių asociacijos.

D.Trumpas sukėlė užkietėjusių antrosios pataisos rėmėjų nerimą siūlydamas, kad kai kuriais atvejais teisėsaugai būtų leista atimti ginklus nesulaukus teismo leidimo.

„Pirma paimti ginklus, išeiti teisinį procesą vėliau“, – sakė prezidentas.

Paklausta, ar laiko D.Trumpo pastabas išdavyste, NRA atstovė spaudai išplatino pranešimą.

„Nors šiandienos susitikimas puikiai atrodė televizijoje, aptarti ginklo kontrolės pasiūlymai neapsaugos vaikų. Užuot baudę įstatymų besilaikančius ginklų savininkus už išprotėjusių lunatikų veiksmus, mūsų lyderiai turėtų imtis prasmingų reformų, kurios iš tikrųjų užkirstų kelią ateities tragedijoms“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius