Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Solsberyje, kur buvo apnuodyti Skripaliai, į paviršių skverbiasi abejonės dėl Rusijos kaltės

Jungtinė Karalystė kovo pradžioje ilgai neabejojo: buvusį Rusijos dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ apnuodijo būtent Maskvos agentai. Bet pačiame Anglijos mieste Solsberyje, kur buvo įvykdyta ataka, yra žmonių, kurie oficialia versija netiki, rašo „The New York Times“.
Julija Skripal
Julija Skripal / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai jos kaimynas iš Rusijos S.Skripalis buvo apnuodytas „Novičiok“, Lisa Carey iškart susidomėjo keistais įvykiais Solsberyje.

Praėjus pusketvirto mėnesio 45-erių moteris tvirtai įsitikinusi: Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurį Londonas laiko atsakingu už išpuolį prieš Skripalius, nebūtų įsakęs nužudyti buvusį dvigubą agentą prieš pat rinkimus ir prieš pat pasaulio futbolo čempionatą, vykstantį būtent Rusijoje.

„Putinas nėra kvailas. Jei jis nori, kad kas nors mirtų, jie ir miršta. Kažkas jį pakišo. Kad ir kas apnuodijo Skripalius, jie pasirūpino, kad atrodytų, jog kaltas Putinas“, – tvirtina L.Carey.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Solsberio gyventojai nori toliau ramiai gyventi
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Solsberio gyventojai nori toliau ramiai gyventi

Nors jos nuomonė nėra įprasta Solsberyje, panašių vertinimų šiame mieste netrūksta. Pavyzdžiui, neseniai viename laiške vietos leidiniui „The Salisbury Journal“ buvo rašoma: „Mums per jėgą brukamas atsakymas, kad nusikaltimą įvykdė rusai. Jokie kiti variantai neįmanomi.“

Tiesa, daugelis tiesiog gūžčioja pečiais, nes kuo toliau, tuo labiau supranta, kad visų incidento aplinkybių niekada nesužinos.

Dezinformacijos banga

Pirmosiomis dienomis po akimirkos, kai Sergejus ir Julija Skripaliai buvo rasti praradę sąmonę, britų vyriausybė, regis, pirmavo viešųjų ryšių kovoje prieš Rusiją – Londonui pavyko ir mobilizuoti daugelį Jungtinės Karalystės sąjungininkų.

Premjerės Theresos May vyriausybei paaiškinus, kodėl dėl išpuolio kaltinama Maskva, prie Jungtinės Karalystės prisijungė dar dešimtys šalių – kartu sudėjus namo į Rusiją turėjo grįžti daugiau nei 100 rusų diplomatų.

„YouGov“ apklausos, atliktos balandžio pradžioje, duomenimis, trys ketvirtadaliai britų buvo tikri, kad Rusija yra atsakinga už Skripalių apnuodijimą.

Tačiau po kelių savaičių britai prarado iniciatyvą. Pareigūnai Londone tiesiog ramiai, tyliai tęsė tyrimą, bet tuo pat metu anglų kalba leidžiami portalai užtvindė socialinius tinklus tuzinu alternatyvių teorijų:

  • kad S.Skripalį apnuodijo JAV, siekiančios nukreipti dėmesį nuo Rusijos pergalių geopolitikoje;
  • kad išpuolį įvykdė Londonas, nenorintis dėmesio stringančiam „Brexit“ procesui;
  • kad nervus paralyžiuojanti medžiaga atsitiktinai „ištrūko“ iš cheminių ginklų laboratorijos;
  • kad medžiagą „Novičiok“ išpurškė bepilotis orlaivis;
  • kad pasistengė Julijos Skripal būsimoji uošvė.

Tokia skepticizmo banga iš tiesų užvaldė socialinius tinklus. Balandžio pradžioje „Atlantic Council“ tyrimas parodė, kad iš šešių straipsnių apie Skripalių apnuodijimą, kuriais labiausiai dalijamasi „Facebook“ ir „Twitter“, keturi buvo parengti Kremliaus valstybinės žiniasklaidos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Solsberyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Solsberyje

Pasitiki vyriausybe

Šios sąmokslo teorijos, be abejo, sėja abejonę – ne tik, žinoma, pačioje Rusijoje, bet ir apie V.Putino režimą pernelyg daug nežinančių vakariečių galvose. Solsberis – ne išimtis.

„Tikrai labai keista, kad Rusijos vyriausybė skelbia visus tuos dalykus, o britų vyriausybė nepateikia jokio atsako“, – stebisi Matthew Deanas, kuris turi aludę „Duke of York“ ir yra Solsberio miesto tarybos vadovas.

Tarp 45 tūkstančių Solsberio gyventojų yra daug buvusių kariškių, ir visa bendruomenė jau pripratusi gyventi šalia valstybinių paslapčių.

Jo teigimu, nors didžioji dalis Solsberio gyventojų teigia esantys patenkinti Londono paaiškinimais, yra ir nemažai žmonių, kurie tvirtina: „Dėl Dievo meilės, yra tiek daug neatsakytų klausimų.“

Tarp 45 tūkstančių Solsberio gyventojų yra daug buvusių kariškių, ir visa bendruomenė jau pripratusi gyventi šalia valstybinių paslapčių.

Mat už vos septynių mylių įsikūrusi Porton Dauno karinė laboratorija, kurioje atliekami slapti eksperimentai su cheminiais ir biologiniais ginklais. Laboratorijos darbuotojai griežtai laikosi tylos įžadų, bet Solsberyje vis tiek sklinda įvairiausių gandų.

Vyriausybiniame portale net skelbiama: „Į Porton Dauno laboratoriją niekada nebuvo atvežti ateiviai – gyvi ar mirę.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Porton Dauno karinė laboratorija netoli Solsberio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Porton Dauno karinė laboratorija netoli Solsberio

Pasirodžius žinioms apie cheminio ginklo panaudojimą Solsberyje, vietos bendruomenė pasitelkė seną gerą anglišką strategiją: tylėti ir gyventi kaip gyvenus.

Vietinės radijo stoties „Spire FM“ vadovas Ceri Hurfordas-Jonesas „The New York Times“ teigė norintis, kad apie Skripalių apnuodijimą Solsberyje būtų kalbama rečiau, nes reportažai ir rašiniai atbaido turistus.

„Čia, Solsberyje, mums nėra jokios prasmės kažkur eiti su klausimais, nes mes norime toliau ramiai gyventi. Esame parapinis miestelis. Pasitikėti kitais mums įgimta. Manau, kad gerai, jog mes taip pasitikime vyriausybe.

Mes neieškome sąmokslo teorijų už kiekvieno kampo. Tai mums neįprasta, mes taip nedarome“, – tikino C.Hurfordas-Jonesas.

Nori atsakymų

Vis dėlto pagrindinėse prekybinėse Solsberio gatvėse vietos žmonės drąsiai lygina užrašuose pasižymėtus klausimus, į kuriuos esą iki šiol neatsakyta.

Daugelis stebisi policininko Nicko Bailey, kuris bandė padėti Skripaliams ir pats nukentėjo, būkle ir buvimo vieta. N.Bailey ligoninėje praleido pustrečios savaitės ir kovo pabaigoje buvo paleistas, bet nuo to laiko jokių žinių apie pareigūną nėra.

„Scanpix“/AP nuotr./Policininkas Nickas Bailey
„Scanpix“/AP nuotr./Policininkas Nickas Bailey

Kiti nerimauja dėl ančių, kurios anksčiau plūduriuodavo Eivono upėje netoli vietos, kur be sąmonės susmuko abu Skripaliai. Manoma, kad antys buvo tyliai numarintos, nors M.Deanas tikina, jog jos tiesiog nuplaukė žemyn pagal srovę.

Treti klausia, kodėl vienos vietos, kur apnuodijimo dieną lankėsi Skripaliai, buvo atitvertos, o kitos – ne.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vietos Solsberyje, kur lankėsi Skripaliai, buvo atitvertos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vietos Solsberyje, kur lankėsi Skripaliai, buvo atitvertos

„Atrodo, kad yra erdvė tarp to, kas mums sakoma, ir to, kas nutiko, – sako „Greengages Cafe“ savininkas Richardas Colemanas, vis dėlto neabejojantis, kad už ataką atsakinga Rusija „ar kita prastos reputacijos organizacija. – Solsberis – tipiškas Anglijos miestas.

Mes atsiveriame tik prispausti. Mes neužduodame klausimų. Mes susitaikome su tuo, ką mums sako.“

Odos dirbiniais prekiaujanti Sharon Weeks, paklausta apie Skripalius, gūžtelėjo pečiais: „Paprastai tiesa išaiškėja. Bet kartais, žinoma, neišaiškėja.“

Siekia sužadinti abejones

Anot analitikų, beveik neįmanoma pamatuoti, kokią žalą oficialiems Jungtinės Karalystės paaiškinimams daro rusiška dezinformacijos kampanija.

Britai ir taip vis mažiau pasitiki valstybinėmis institucijomis, įskaitant žvalgybos tarnybas. Rodikliai ėmė prastėti paaiškėjus, kad invazija į Iraką buvo paremta melagingais žvalgybiniais duomenimis.

Pasak Beno Nimmo, tyrimų centro „Atlantic Council“ skaitmeninių tyrimų laboratorijos eksperto, Rusija, skleisdama sąmokslo teorijas apie Skripalių apnuodijimą, siekia dar labiau pakirsti britų pasitikėjimą valdžia.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Kaip ir tuomet, kai virš Donbaso buvo numuštas MH17 reiso keleivinis lėktuvas, Kremlius taikosi į tam tikras nuoskaudas jaučiančias socialines grupes, kurių po 2008 metų ekonominės krizės, žinoma, netrūksta.

O kadangi Vakarų šalių tyrėjai – tiek lėktuvo numušimo atveju, tiek kalbant apie Skripalių apnuodijimą – disciplinuotai tyli, vakuumas užpildomas alternatyviomis teorijomis.

„Šios teorijos neprivalo sekti paskui naujienų ciklą. Jos paklūsta Kremliui. Jei niekas kitas apie tai nekalbės, o Kremlius kalbės, atsiras lašinės efektas. Visuomenės pasitikėjimas institucija, kuri pasirenkama kaip taikinys, pamažu trupinamas“, – aiškina B.Nimmo.

Jau minėta L.Carey gi sako esanti „mažas žmogus“. Ji tiesiog įtariai žvelgia į vyriausybės veiksmus daugeliu klausimų, o į Kremliaus propagandos mašinos produktus net nėra pažvelgusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius