Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Somalio premjerui suteikta dar 10 dienų vyriausybei suformuoti

Somalio parlamentas pirmadienį sutiko duoti ministrui pirmininkui Hamzai Abdi Barre daugiau laiko vyriausybei suformuoti, praėjus mėnesiui nuo jo paskyrimo neramumų krečiamos Rytų Afrikos šalies premjeru.
Somalio vėliava
Somalio vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Afrika Somalis

Iš pradžių tikėtasi, kad H.A.Barre po paskyrimo birželio 25 dieną suformuos savo ministrų kabinetą per 30 dienų, tačiau jis sakė vėluojantis dėl užsitęsusio rinkimų proceso, kurio kulminacija buvo gegužę vykę prezidento rinkimai, kai prezidentu buvo išrinktas Hassanas Sheikhas Mohamudas.

„Norėdamas suformuoti... subalansuotą vyriausybę, turiu skirti pakankamai laiko konsultacijoms su įvairiais šalies politikais ir pilietine visuomene“, – sakoma pirmadienį paskelbtame H.A.Barre pareiškime.

Stebėtojai išreiškė viltį, kad H.Sh.Mohamudo prezidentavimas padės įveikti politinę krizę, kuri aptemdė jo pirmtako Mohamedo Abdullahi Mohamedo, geriau žinomo pravarde Farmajo, valdymą ir grasino vėl panardinti Somalį į smurtinį chaosą.

H.A.Barre žadėjo suformuoti vyriausybę per 10 dienų, parlamentui sutikus pratęsti anksčiau jam duotą terminą.

„Ministras pirmininkas paprašė pratęsti terminą 10 dienų, ir tai atrodė įtikinama, nes... ministras pirmininkas konsultuojasi su kitomis suinteresuotosiomis šalimis“, – žurnalistams sakė vienas iš įstatymų leidėjų Mohamedas Dhabancadas.

Naujoji vyriausybė susidurs su daugybe iššūkių, įskaitant gresiantį badą ir besitęsiantį islamistų sukilimą.

Dėl Afrikos Kyšulyje siaučiančios sausros maisto nepriteklių jaučia apie 7,1 mln. somaliečių, tai yra beveik pusė šalies gyventojų, o daugiau kaip 200 tūkst. jų gresia badas, skelbia Jungtinės Tautos.

Šalyje savo veiklą tęsia su teroristų tinklų „al Qaeda“ susijusi islamistų kovotojų grupuotė „al Shabaab“, kuri rengia kruvinus išpuolius ir dar labiau sunkina naujosios šalies valdžios darbą.

Po Afrikos Sąjungos pajėgų puolimo 2011 metais „al Shabaab“ kovotojai buvo išstumti iš Mogadišo, tačiau jie tebekontroliuoja daugybę kaimiškų vietovių ir dažnai rengia išpuolius prieš karinius ir civilius taikinius sostinėje ir kitur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius