-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Spalvingasis Berlyno meras Klausas Wowereitis paskelbė apie savo atsistatydinimą gruodį

Spalvingasis Berlyno meras, socialdemokratas Klausas Wowereitis, jau 13 metų valdantis Vokietijos sostinę, kurią kažkada skambiai pavadino „neturtinga, bet seksualia“, antradienį pareiškė atsistatydinsiąs gruodžio mėnesį.
Klausas Wowereitis
Klausas Wowereitis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

K.Wowereitis, kuris Berlyno meru dirba nuo 2001-ųjų, kažkada buvo laikomas potencialiu socialdemokratų varžovu kanclerei Angelai Merkel, bet jo žvaigždę pastaraisiais metais smarkiai prislopino fiasko dėl planuoto tarptautinio oro uosto.

„Pastaruoju metu buvo daug kalbama, kiek aš dar išliksiu mero pareigose. Dar likus dvejiems metams iki kadencijos pabaigos, tai nebuvo naudinga ir padarė daug žalos“, – sakė jis žurnalistams pridurdamas, kad iš pareigų pasitrauks gruodžio 31 dieną, kelios savaitės po Berlyno sienos griuvimo 25 metinių minėjimo.

K.Wowereitis yra oro uosto statybų priežiūros tarybos pirmininkas, įtarinėjamas dėl korupcijos ir kaltinamas dėl nekompetencijos

Kol kas neaišku, kas jį pakeis ir ar jo sprendimas išprovokuos naujus rinkimus, kurie šiaip turi įvykti 2016 metų pabaigoje.

Oro uostas pietrytiniame Berlyno pakraštyje turėjo būti atidarytas 2012 metų birželį, bet darbai vis vėluodavo, sąmatos buvo smarkiai viršytos. Nauja jo atidarymo data dar nepaskelbta.

K.Wowereitis yra oro uosto statybų priežiūros tarybos pirmininkas, įtarinėjamas dėl korupcijos ir kaltinamas dėl nekompetencijos.

Oro uosto projekto nesėkmę jis pavadino „karčiu pralaimėjimu“ ir su keista šypsena pareiškė, kad taip pat pasitrauks iš „labai patrauklaus posto“ taryboje.

Tačiau meras didžiavosi, kad padėjo paversti Berlyną patrauklia vieta rekordiniam skaičiui turistų dėl sostinės pasaulinio lygio kultūros institucijų ir legendinio naktinio gyvenimo.

Per naktis švenčiantis metropolis

K.Wowereitis tapo nacionaline įžymybe, kai per rinkimų kampaniją 2001-aisiais viešai pripažino, kad yra gėjus, – kaip tik tuo metu, kai vienas laikraštis planavo atskleisti tiesą apie jo seksualumą.

Jis buvo vienas pirmųjų tai padariusių garsių Vokietijos politikų, o jo kolegoms partijoje tada ištarti žodžiai „Aš esu gėjus, ir tai tiesiog puiku“ tapo nauja populiaria fraze.

„Scanpix“ nuotr./Berlyno meras Klausas Wowereitis (dešinėje) su draugu Joernu Kubickiu
„Scanpix“ nuotr./Berlyno meras Klausas Wowereitis (dešinėje) su draugu Joernu Kubickiu

Opozicinės Laisvųjų demokratų partijos vadovas Christianas Lindneris antradienį „Twitter“ parašė: „Wowereitis atsistatydina, ir tai tiesiog puiku. Meras išeina, bet chaosas ir skolos lieka“.

K.Wowereitis, kuris užaugo vakariniame miesto rajone, atskirtame Berlyno sienos, ilgą laiką, regis, įkūnijo šio per naktis švenčiančio metropolio dvasią. Jis šokdavo per iškilmingus renginius ir labdaros koncertus, o kartą pozavo nuotraukai tarsi gerdamas šampaną iš raudono kabareto žvaigždės aukštakulnio.

K.Wowereitis du kartus buvo perrinktas, bet pastaraisiais metais jo populiarumas sumažėjo dėl oro uosto skandalo

Vos stojęs prie smarkiai įsiskolinusio gimtojo miesto vairo, Berlynui tebesigrumiant su Šaltojo karo laikų padalinimo gniuždančiu palikimu, šią sostinę jis pavadino „neturtinga, bet seksualia“.

Pastaruoju metu Berlyno ekonomika sustiprėjo, nuo 2005 metų buvo sukurta maždaug 150 tūkst. naujų darbo vietų ir atsidarė šimtai naujų smulkių firmų.

Tačiau kartu išaugo ir nuomos kaina 3,4 mln. gyventojų turinčiame mieste, ypač jo istoriniame centre, didindamos įtampą tarp jaunimo ir senjorų, turtingųjų ir nepasiturinčių.

K.Wowereitis du kartus buvo perrinktas, bet pastaraisiais metais jo populiarumas sumažėjo dėl oro uosto skandalo.

A.Merkel Krikščionys demokratai šiuo metu pirmauja visuomenės apklausose Berlyne, kuris taip pat yra viena iš 16-s Vokietijos federalinių žemių.

Per tris artimiausias savaites rinkimai vyks trijose rytinėse Vokietijos žemėse, A.Merkel jose džiaugiantis rekordiniu populiarumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius