-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Spauda: JAV žvalgyba padėjo Ukrainai smogti Rusijos generolams

Jungtinių Valstijų pateikta žvalgybos informacija padėjo Ukrainos kariškiams per Maskvos karinę invaziją surengti smūgių, kurių taikiniai buvo keletas Rusijos generolų, trečiadienį pranešė laikraštis „The New York Times“.
Lloydas Austinas
Lloydas Austinas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Remdamasis virtine JAV aukšto rango pareigūnų, laikraštis rašė, kad „daugelis“ iš maždaug 12 per šį karą žuvusių rusų generolų buvo nukauti Ukrainos pajėgų padedant JAV žvalgybai.

JAV Nacionalinio saugumo taryba (NST) neatsakingu pavadino teiginį, kad Amerika padeda Ukrainai žudyti rusų generolus.

„Jungtinės Valstijos teikia mūšio lauko žvalgybinę informaciją, kad padėtų ukrainiečiams ginti savo šalį, – elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP rašė NST atstovė Adrienne Watson. – Mes žvalgybinę informaciją teikdavome ne tam, kad būtų žudomi rusų generolai.“

Didelis nukautų Rusijos aukšto rango karininkų skaičius pribloškė Vakarų saugumo pareigūnus, kovo pabaigoje patvirtinusius, kad kare Ukrainoje žuvo mažiausiai septyni rusų generolai. Vėliau Ukraina paskelbė, kad šis skaičius yra didesnis.

Kovo mėnesį Vakarų pareigūnai sakė, kad rusų generolai priversti dirbti arti fronto linijos spręsdami problemas, kylančias dėl karių žemos moralės.

Vakarų pareigūnai taip pat atkreipė dėmesį į galimas rusų komunikacijos ir logistikos problemas, galbūt verčiančias aukšto rango karininkus naudotis nešifruojamais ryšio kanalais nepaisant ukrainiečių pajėgų keliamos grėsmės.

Tačiau „The New York Times“ straipsnyje kalbama apie tiesioginę JAV ir kitų Vakarų šalių žvalgybos tarnybų pagalbą kaip apie svarbų ukrainiečių sėkmės veiksnį.

Dienraštis rašė, kad JAV pateikė duomenų apie dažnai perkeliamus Rusijos kariuomenės mobiliuosius štabus ir kad ukrainiečių pajėgos naudodamosi šia ir savo informacija rengė atakas prieš rusų aukšto rango karininkus.

Prezidento Joe Bideno administracija neviešina Ukrainai teikiamos karinės žvalgybos informacijos, kad nepakenktų savo šaltiniams ir kad Rusija to nesuprastų kaip tiesioginio priešiškumo ženklo.

Iš pradžių Pentagonas panašiai stengdavosi akcentuoti, kad Ukrainai tiekiami tik „gynybiniai“ ginklai ir įranga, bet vėliau paskelbė ir apie puolamųjų ginklų, tokių kaip sunkioji artilerija, sraigtasparniai ir atakos dronai, siuntas Ukrainai.

Pentagonas taip pat yra kalbėjęs apie ukrainiečių karių apmokymą, pavyzdžiui, Vokietijoje, naudotis jiems tiekiamais ginklais.

Nors vasario mėnesį tvirtino, kad nori tik padėti Ukrainai išgyventi, Vašingtonas dabar sako, kad jo tikslas šiame kare yra ilgam susilpninti Rusiją.

„Norime tokio Rusijos susilpnėjimo, kad ji nebegalėtų daryti tokių dalykų, kokius padarė įsiverždama į Ukrainą“, – po balandžio pabaigoje surengto vizito Kyjive sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Pentagonas kol kas neatsakė į prašymą pakomentuoti „The New York Times“ straipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius