-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialiai 15min.lt iš Briuselio. Susitarimo dėl ES biudžeto galimybės miglotos

Europos Vadovų susitikimui dėl daugiamečio Europos Sąjungos biudžeto persiritus į antrąją dieną, kol kas perspektyva, kad artimiausiu metu derybas vainikuos sėkmė, nekvepia. Taupymo šalininkės ir toliau kryžiuoja ietis su tomis valstybėmis, kurios remia Europos Komisijos pasiūlymą dėl didesnių ES investicijų.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel
Vokietijos kanclerė Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bent trijų Europos Sąjungos senbuvių lyderiai – Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir didysis viršūnių susitikimo maištautojas Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas išreiškė abejones, kad susitikimas bus pasiektas per šiandien ar rytoj.

Anot jų, jeigu susitarti per šį viršūnių susitikimą nepavyks, vėl prie diskusijų bus galima sugrįžti kitų metų pradžioje.

Po penkiolika valandų trukusių parengtinių dvišalių derybų naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Europos Vadovų Tarybos prezidentas H.Van Rompuy pateikė šiek tiek pakeistą pasiūlymą. Jis sumažino apkarpymus žemės ūkio subsidijoms nuo 25 mlrd. iki 17 mlrd. eurų, ir struktūrinių bei sanglaudos fondų žirkles nuo 29 mlrd. iki 18 mlrd. eurų.  Visa tai buvo atsakas į Prancūzijos ir Lenkijos spaudimą.

Penktadienį  Briuselio koridoriuose jau neoficialiai buvo kalbama, kad gali būti pateiktas ir dar vienas pasiūlymas.

Kas septynerius metus Europos Sąjungos lyderiai susirenka tartis dėl naujo išlaidų plano. Šį kartą Europos Komisijos pasiūlymas sukėlė ypač karštas diskusijas. Pasirodė iniciatyvų kirpti pasiūlytą variantą nuo 890 mlrd. eurų (britų tikslas) iki 960 mlrd. (vokiečių pasiūlymas). Bet septyniolika gavėjų palaiko Komisijos pasiūlymą, rašo vokiečių tinklalapis „Spiegel“.

Pažanga siekiant sutarimo ketvirtadienio naktį buvo nedidelė. Prieš pat viršūnių susitikimą, H. Van Rompuy pateikė pasiūlymą dėl išlaidų sumažinimo 81 mlrd. eurų, iki 1,01 trilijono eurų. Bet to taupymo šalininkams pasirodė maža.

Britų premjeras pristatė visą sąrašą sudėtingų reikalavimų nuo pensinio amžiaus nukėlimo iki 68 metų eurokratams iki pensijų ir išmokų sumažinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius