Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 18 /14:09

Sprogdinimą Turkijoje surengė su kurdų kovotojais susijęs Sirijos pilietis

Turkijos pareigūnai įtaria, kad pražūtingą užminuoto automobilio sprogdinimą Ankaros centre, kurio taikiniu tapo kariuomenės autobusai, įvykdė Sirijos pilietis, atvykęs į šalį su pabėgėliais ir palaikęs ryšius su kurdų kovotojais, ketvirtadienį praneša žiniasklaida.
Sprogimas Ankaroje
Sprogimas Ankaroje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per trečiadienio vakarą įvykdytą išpuolį žuvo mažiausiai 28 žmonės, o dar 61 buvo sužeistas. Tai buvo naujausia iš žmonių gyvybių pareikalavusių atakų, įvykdytų Turkijoje per pastaruosius mėnesius.

Policija nustatė, kad sprogdintojas buvo siras Salihas Necaras. Tai padaryta remiantis pirštų atspaudais, surinktais registruojant pabėgėlius, kurie atvyko į Turkiją, traukdamiesi nuo jau beveik penkerius metus besitęsiančio karo Sirijoje, rašo vyriausybę palaikantis dienraštis „Yeni Safak“ ir opozicijos stovyklos laikraštis „Sozcu“.

Pranešimuose sakoma, kad tas vyras žuvo per sprogimą, bet nepatikslinama, ar jis susisprogdino kaip mirtininkas.

„Yeni Safak“ nurodė, kad ši ataka panaši į išpuolius, vykdytus uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), kuri pastaraisiais mėnesiais suintensyvino kovos veiksmus, žlugus paliauboms, kuriomis siekta sustabdyti jau 30 metų besitęsiantį kurdų separatistų sukilimą.

Tačiau šis laikraštis pažymėjo, kad pats S.Necaras buvo Sirijos kurdų demokratinės sąjungos (PYD) narys. Turkija tą organizaciją laiko teroristine grupuote, glaudžiai susijusia su PKK, nors Vašingtonas tokį ryšį ginčija.

„Sozcu“ pateikė tokią pačią versiją apie įtariamą sprogindtoją.

Turkijos premjeras apkaltino kurdus

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu ketvirtadienį apkaltino šalyje ir Sirijoje veikiančius kurdų kovotojus dėl sprogdinimo Ankaroje prie kariuomenės transporto priemonių kolonos, per kurį žuvo bent 28 žmonės, patvirtindamas pranešimus, kad įtariamas sprogdintojas buvo Sirijos pilietis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ahmetas Davutoglu
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ahmetas Davutoglu

„Buvo išaiškinta, kad šią ataką įvykdė teroristinės organizacijos nariai, bendradarbiaudami su YPG (Sirijos kurdų liaudies apsaugos dalinių) nariu, kuris infiltravosi (į Turkiją) iš Sirijos“, – A.Davutoglu sakė žurnalistams Ankaroje, patvirtindamas, kad sprogdintojas buvo pilietis Salihas Necaras. Pasak premjero, dėl šio išpuolio buvo areštuoti devyni žmonės.

A.Davutoglu, kalbėdamas apie teroristinę organizaciją, turėjo omenyje uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK) ir YPG, kuri yra Sirijos kurdų demokratinės sąjungos partijos (PYD) ginkluotas sparnas. Ankara abu šiuos judėjimus laiko teroristinėmis grupuotėmis.

Praėjus kelioms valandoms po trečiadienio vakarą Ankaroje įvykdyto sprogdinimo, Turkijos aviacija smogė PKK taikiniams Irako šiaurėje, ketvirtadienį pranešė armija.

Pranešime sakoma, kad naikintuvai bombardavo Haftanino vietovę netoli sienos su Turkija, žinomą kaip PKK tvirtovė, taikydamiesi į 60–70 kovotojų grupę, kurioje esą buvo svarbių PKK vadų.

Kurdai kaltinimus atmeta

Sirijoje veikiančios Kurdų demokratinės sąjungos partijos (PYD) vadovas ketvirtadienį paneigė Turkijos kaltinimus, kad jo judėjimas yra susijęs su ankstesnę dieną Ankaroje įvykdytu sprogdinimu, nusinešusiu 28 žmonių gyvybes.

„Mes neigiame bet kokį savo dalyvavimą toje atakoje“, – PYD pirmininkas Salehas Muslimas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius