-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 23 /16:42

Sprogimą Mančesteryje girdėjo ir lietuviai: „Bailiai smogė vaikams“

Per teroristinį išpuolį Mančesteryje, kuris nusinešė mažiausiai 22 žmonių, tarp jų – vaikų, gyvybes, Lietuvos piliečiai nenukentėjo. Vis dėlto lietuvė Kristina Jakimova pirmadienio vakarą buvo visai šalia Mančesterio arenos, kurioje vyko Arianos Grande koncertas, ir savo ausimis girdėjo sprogimą. Kita lietuvė Modesta klausėsi islamofobiškų kalbų.
Kristina Jakimova
Kristina Jakimova / Asmeninio albumo nuotr.

„Pačiame koncerte, ačiū Dievui, nebuvau. Tiesiog mano traukinys vakar buvo į Mančesterio Viktorijos stotį, o įėjimas į areną yra tiesiog virš platformų. Kažkur ten sprogimas ir įvyko“, – 15min pasakojo 24-erių K.Jakimova.

Ji pati girdėjo sprogimo garsą – jauna moteris dirba prie pat Viktorijos stoties, o pirmadienio vakarą nutarė kontoroje pasidėti kompiuterį.

„Kaip tik tada kažkas sprogo. Aišku, tą akimirką nė negalvoji apie kokius nors sprogimus, tad aš, kaip pratusi, palaukiau autobuso. Bestovint spūstyje, pralėkė 4–5 policijos autobusiukai, apsupo areną. Mačiau, kaip pareigūnai bėga į vidų.

Ir tada dar nieko blogo negalvojau, nes Mančesteris nėra itin saugus miestas. Čia daug benamių, o ir patys žmonės – tokie banditėliai. Juolab kad žmonių minia atrodė gana rami – tik keli žmonės sparčiau bėgo kuo toliau, o kiti juokėsi, džiaugėsi balionais. Neatrodė, kad vyksta kažkas rimta“, – teigė Kristina.

Kad „kažkas negerai“, lietuvė suvokė, kai autobusas pradėjo važiuoti kuo toliau nuo Viktorijos stoties „visai ne pagal maršrutą“.

Mančesteris dabar sukrėstas, mieste daug policijos, daugelis traukinių stočių kol kas neveikia. Tiesa, miesto taryba „Twitter“ antradienio rytą rodė ryžtą ir skelbė: „Mančesteris atidarytas.“

K.Jakimova: „Atrodo, žinai, kad netrūksta grasinimų, bet niekada negalvoji, kad tai iš tikrųjų gali įvykti!“

K.Jakimova 15min teigė, kad jai iš tiesų baugu: „Neramu ir į darbą eiti, ir namie būti, kai policijos ir greitosios pagalbos sirenos kaukia visą naktį, o palei langus skraido sraigtasparniai.

Policija užblokavusi labai didelę teritoriją, o žmonės, aišku, išsigandę. Juk tiek mažų vaikučių ieško.“

Jungtinėje Karalystėje jau beveik trejus metus galioja „labai stiprus“ (angl. Severe) teroro grėsmės lygis – ketvirtasis iš penkių galimų.

O po kovo išpuolio Londone, kai Khalidas Masoodas pražudė 5 žmones, apie antiteroristines operacijas ir areštus pranešama kone kiekvieną dieną.

VIDEO: Atakos Mančesteryje aukų skaičius auga, liudininkai pasakoja apie sprogimą

„Atrodo, žinai, kad netrūksta grasinimų, bet niekada negalvoji, kad tai iš tikrųjų gali įvykti!“ – 15min pripažino K.Jakimova.

VIDEO: Per Arianos Grande koncertą nugriaudėjo sprogimas, žmonės puolė į paniką

Miestiečiai dalijasi siūlymais padėti, jau pirmadienio vakarą prie arenos skubėjo taksi vairuotojai, kurie nemokamai vežė žmones kuo toliau nuo išpuolio vietos. Skelbiama, kad taksistai į Mančesterį lėkė ir iš kaimyninio Liverpulio.

„Anglai nesupranta, kodėl išpuoliui pasirinko tokią vietą. Juk savaitgalį vyko futbolas. Tačiau bailiai nuėjo ten, kur vaikai“, – teigė Kristina.

Policija skelbia, kad tarp išpuolio aukų yra ir sprogdintojas. Ataką surengė mirtininkas, kuris, kaip manoma, veikė vienas.

Nesaugumo jausmo būta po Londono įvykių

Mančesterio universitete studijuojanti Dovilė Sesickaitė 15min sakė, kad nuotaikos niūrios, vyrauja sumaištis: „Daug chaoso, nes transportas sutrikdytas, žmonės jaučiasi sukrėsti, bet tuo pačiu ir aktyviai reaguoja, bando padėti, yra ieškomi kraujo donorai ligoninėms.

Žinau, kad aplink areną gyvenantys žmonės priėmė nukentėjusiuosius, taksi nemokamai parvežė namo“. Pati mergina sprogimo metu buvo namuose, o apie įvykį sužinojo iš Mančesterio žinių portalo.

„Draugai taip pat feisbuke dalijosi žiniomis, įspėjo vengti vietovės aplink Mančesterio areną“, – pridūrė lietuvė.

Paklausta, ar iki šiol Mančesteryje jautėsi saugi, ji prisipažino visuomet pamąstydavusi apie saugumą jame po įvykių Londone. „Vis dėlto nubraukdavau tai kaip paranoją, tad negaliu sakyti, jog jaučiausi visiškai saugi“, – prisipažino trečius metus Mančesteryje skaičiuojanti mergina.

Evakuoti pastatai ir chaosas

Mančesteryje esanti Giedrė Masiukaitė 15min pasakojo, kad nuo ryto vyrauja chaosas. Į darbą teko eiti pėsčiomis, nes autobusai važiavo tik porą stotelių.

„Plius milžiniškas mašinų kamštis buvo nuo mano namų iki centro, tai apie 30 minučių greitu ėjimu. Centre evakuota dauguma pastatų, daug kas nedirba. Daugybė policininkų ir žurnalistų“, – pasakojo ji.

Giedrė Masiukaitė: „Galbūt sustiprins apsaugą... Jaučiuosi sąlyginai saugi. Pasitikiu Dievu. Nors Jo planai nenuspėjami ir kartais nepaaiškinami.“

Pati lietuvė tuo metu, kai įvyko išpuolis, buvo namuose. Apie įvykius sužinojo tik antradienio rytą, kai draugas parašė ir paklausė, ar šiai viskas gerai.

„Tada paklausiau, kas nutiko ir jis atsiuntė nuorodą į žinių puslapį apie tai, kas nutiko. Aš kaip tik netoli nuo ten gyvenu“, – kalbėjo lietuvė.

Apskritai ji sako besijaučianti saugi Mančesteryje – išpuolis esą gali būti įvykdytas bet kur, tačiau negali žinoti, nei kur, nei kada. „Prieš kelis mėnesius buvau „Green Day“ koncerte toje pačioje arenoje... Baisu pagalvoti, kas jeigu tada būtų nutikę tas pats. Bet nutiko kitame koncerte, kitu laiku. Gaila, tų žmonių ir artimųjų“, – apgailestavo ji.

Vis dėlto lietuvė sako besidžiaugianti dėl visų tų, kurie gyvi ir sveiki. „Galbūt sustiprins apsaugą... Jaučiuosi sąlyginai saugi. Pasitikiu Dievu. Nors Jo planai nenuspėjami ir kartais nepaaiškinami“, – užbaigė ji.

Žmonės kavinėje verkė

Dar viena lietuvė, Modesta, Mančesteryje studijuoja ir dirba nedideliame kavinaičių tinkle. Viena kavinė įsikūrusi būtent Viktorijos stotyje, prie kurios – ir teroro išpuolio vieta tapusi Mančesterio arena.

„Scanpix“/AP nuotr./Pareigūnai prie Mančesterio arenos, kurioje koncertavo Ariana Grande
„Scanpix“/AP nuotr./Pareigūnai prie Mančesterio arenos, kurioje koncertavo Ariana Grande

„Dabar ta stotis uždaryta, ir taip bus dar mažiausiai 5 dienas. Bijoma, kad bus dar viena ataka. Toks išpuolis Mančesteriui pirmasis. Žmonės tikrai išsigandę.

Aš anksčiau visada klausdavau, ko čia bijoti. Juk teroristų toks tikslas ir yra – įbauginti. Tačiau dabar išgirstu kiekvieną sireną ir jaučiu, kaip nesmagu“, – 15min pasakojo Modesta.

Lietuvei vadovė tik antradienio rytą pranešė, kad ji turės dirbti ne kavinėje Viktorijos stotyje. Tada Modesta ir sužinojo apie išpuolį, o jos kolegos jai pasakojo matę minią bėgančią žmonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pareigūnai prie Mančesterio arenos, kurioje koncertavo Ariana Grande
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pareigūnai prie Mančesterio arenos, kurioje koncertavo Ariana Grande

„Labai liūdna. Mūsų kavinėje visada daug kalbamasi, klegama. Čia ateina beveik vien tik vietiniai britai. O dabar labai daug žmonių verkia, suaugusių vyrų. Juk nukentėjo labai daug vaikų.

Modesta: „Dabar labai daug žmonių verkia, suaugusių vyrų. Juk nukentėjo labai daug vaikų.“

Miestas įbaugintas. Nuo pat ryto skraido trys sraigtasparniai, jie vis dar pakelti. Pilna policijos, pareigūnai – su automatais. Prie stočių žmonės tikrinami metalo detektoriais. O jie dar ir bauginami, kad niekada nebūna tik vienas išpuolis, kad bus antras“, – teigė Modesta.

Lietuvė antradienį per pusę darbo dienos išgirdo ir kelis islamofobiškus klientų komentarus.

„Buvo tokių, kurie tiesiogiai replikavo, kad reikia išvyti visus musulmonus iš šalies. Penki ar šeši. Kita vertus, šalia – universitetas, tad ateina dėstytojų, kitų intelektualesnių žmonių, kurie supranta, kad čia ne religija kalta, o tiesiog blogi žmonės.

Labai liūdna ir skaudu – juk vaikai. Bet tokie dalykai vyksta nuolat“, – 15min kalbėjo Modesta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius