Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 03 /22:20

Sprogimai Bagdade: „Islamo valstybė“ užmušė mažiausiai 126 žmones, bent 25 jų – vaikai

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) Bagdade surengė sprogdinimus – dvi bombos susprogdintos judriose miesto vietose. Teroristai teigė, kad jų taikiniai buvo šiitai.

Vienas daugiausiai aukų šiais metais pareikalavęs sprogimas nugriaudėjo Karados rajono gatvėje sekmadienį paryčiais, kai prieš šventojo mėnesio Ramadano pabaigos šventes apsipirkti buvo suplūdę daugiau nei įprasta sostinės gyventojų. Mažesnė bomba sprogo vidurnaktį kitame šiitų rajone.

Sprogimas Karados rajone – daugiausiai gyvybių Irake nusinešęs išpuolis nuo 2007 m.

Kiek tiksliai aukų žuvo per išpuolius, dar neaišku. Įvairių šaltinių duomenimis, gyvybių neteko nuo 126 iki 167 žmonių. Sužeistųjų yra bent 150-200.

„Scanpix“/AP nuotr./Sprogimas Bagdade
„Scanpix“/AP nuotr./Sprogimas Bagdade

IS po išpuolio paskelbė pareiškimą, kuriame prisiėmė atsakomybę už užminuotą automobilį detonavusio mirtininko ataką, nurodžiusi, kad jį įvykdė grupuotės „saugumo operacijas“ įgyvendinęs irakietis.

Džihadistų grupuotė nurodė, kad išpuolio taikinys buvo Irako šiitų, kuriuos ji laiko atskalūnais, dauguma.

Per ataką užsiliepsnojo aplinkiniai pastatai ir krautuvės, kurių dalis visiškai supleškėjo.

Vyrai nešė dviejų aukų kūnus iš vieno degančio namo, o minia žmonių stebėjo nuolaužomis užverstoje gatvėje, kaip darbuojasi ugniagesiai.

Sprogdinimų sostinėje buvo sumažėję po to, kai „Islamo valstybė“ užėmė dideles teritorijas į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado 2014 metų birželį, nes džihadistai tuo metu veikiausiai buvo sutelkę dėmesį į operacijas kitur.

Tačiau ši grupuotė vėl pradėjo rengti didelius smūgius prieš Irako civilius, patyrusi karinių nesėkmių. Tokios atakos vykdomos kaip kerštas, taip pat siekiant pavaizduoti, kad džihadistai tęsia puolimą.

Gegužę sostinę sudrebino virtinė sprogdinimų, kai per septynias dienas žuvo daugiau kaip 150 žmonių.

Vėliausi sprogdinimai buvo surengti praėjus savaitei po to, kai Irako pajėgos visiškai susigrąžino džihadistų kontroliuotą Faludžos miestą, esantį už 50 km į vakarus nuo Bagdado.

Prieš vyriausybę kovojančios pajėgos užėmė Faludžą 2014-ųjų pradžioje, o vėliau tas miestas tapo viena pagrindinių „Islamo valstybės“ tvirtovių šioje šalyje.

Irako pajėgos gegužę pradėjo puolimą, siekdamos susigrąžinti tą miestą, kuris buvo likęs vienas iš dviejų, tebekontroliuojamų „Islamo valstybės“ Irake. Šiuo metu džihadistai tebėra įsitvirtinę šiauriniame Mosulo mieste, kuris yra antras didžiausias Irake.

VIDEO: Bagdadą sudrebino „Islamo valstybės“ sprogdinimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius