Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Sprogimai rusų kontroliuojamoje aviacijos bazėje Kryme: ką apie tai žinome?

Antradienį pranešta apie sprogimų virtinę Rusijos okupuotame Kryme. Čia, liudininkų teigimu, buvo girdimi sprogimai iš aviacijos bazės. Kas yra žinoma apie šį objektą?
Sprogimai Krymo aviacijos bazėje
Sprogimai Krymo aviacijos bazėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kas žinoma iki dabar?

Incidentas Sakų kariniame aerodrome įvyko Maskvos sukelto karo Ukrainoje 167-ąją dieną.

Naujienų agentūrai „Reuters“ du liudininkai teigė, kad per minutę, maždaug 15.30 val. vietos laiku, pasigirdo mažiausiai 12 įvairaus stiprumo sprogimų. Trys iš jų buvo ypač garsūs, sukėlę kibirkštis ir dūmus.

Maždaug po 30 minučių įvyko dar vienas sprogimas, kurį liudininkai apibūdino kaip garsiausią iš visų. Jis sukėlė dar du dūmų ir dulkių pliūpsnius. Netoliese esančiame Sakų mieste kaukė sirenos.

Po sprogimų vakarų Kryme buvo aptverta penkių kilometrų teritorija, vietoje dirbo kelių policijos ekipažai ir pėsčiųjų patruliai, medikai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme

Iš pradžių Rusijos Gynybos ministerija skelbė, kad aukų nėra, tačiau vėliau Krymo administracijos vadovas Sergejus Aksionovas pranešė, kad per sprogimus žuvo vienas žmogus. Regiono vyriausiasis medicinos pareigūnas Konstantinas Skorupskis sakė, kad penki žmonės, įskaitant vieną vaiką, buvo sužeisti. Vieną nukentėjusįjį teko hospitalizuoti.

Be to, iš Novofedorivkos buvo evakuota 30 žmonių.

Po to S.Aksionovas pranešė, kad per sprogimus Krymo aviacijos bazėje žuvo vienas žmogus.

Kuo svarbi ši aviacijos bazė

Kaip rašo naujienų agentūra UNIAN, Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje esanti bazė iki 2014 metų priklausė Ukrainos kariniam jūrų laivynui.

Šiuo metu šiame objekte dislokuotas Rusijos 43-iasis naikintuvų pulkas, kurį daugiausia sudaro naikintuvai Su-30SM, Su-33 ir bombonešiai Su-24M.

Būtent iš šios Sakų aviacijos bazės Rusijos kariuomenė vykdo oro antskrydžius ir bombarduoja Ukrainos miestus.

Po sprogimų socialinius tinklus apskriejo bendrovės „Planet Labs“ darytos palydovų nuotraukos, kuriose fiksuota ir Rusijos valdoma aviacijos bazė. Antradienio rytą darytose nuotraukose matoma, kad bazėje dislokuoti lėktuvai, aplink juos – sandėliai.

Kol kas nuotraukų, darytų po sprogimų, nėra paskelbta.

Atakavo Ukraina?

Socialiniuose tinkluose ukrainiečiai vartotojai spėliojo, kad bazei ilgo nuotolio raketomis smogė Kyjivo pajėgos.

Ukraina po kelių valandų sureagavo ir paskelbė pranešimą. Šalies Gynybos ministerija feisbuke paskelbė, kad negali nustatyti priežasties, dėl kurios kilo sprogimai Sakų aviacijos bazėje, kurią kontroliuoja Rusija.

„Gaisro faktą teroristinė šalis gali panaudoti informaciniame kare“, – paskelbtame pranešime akcentavo ministerija ir ragino išlikti ramiems ir pasitikėti Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis.

Vėliau antradienio vakarą žibalo į šias diskusijas įpylė Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas, kuris tviteryje komentuodamas sprogimus Kryme užsiminė, kad „tai tik pradžia“.

„Rusijos Federacijos demilitarizacija – neatsiejama pasaulinio saugumo užtikrinimo dalis. Krymo ateitis – būti Juodosios jūros perlu, nacionaliniu parku su unikalia gamta ir pasauliniu kurortu. O ne karine baze teroristams. Tai tik pradžia“, – rašė jis.

Tiesa, vėliau televizijai „Dožd“ jis teigė, kad Ukraina nėra atsakinga už šį incidentą. Jis svarstė, kad sprogimai galėjo kilti dėl daugelio priežasčių – nuo šaudmenų detonacijos, kaip teigė Rusijos Gynybos ministerija, iki netinkamo karinės įrangos administravimo Rusijos kariuomenėje.

Jeigu būtų patvirtintas faktas, kad bazei smogė ukrainiečiai, tai būtų pirmoji žinoma didelė ataka prieš Rusijos kariuomenę Krymo pusiasalyje, kurį Maskva aneksavo 2014 metais.

Krymo uostamiestyje Sevastopolyje veikiantis Rusijos Juodosios jūros laivyno štabas praeitą mėnesį buvo atakuotas nedidelį sprogstamąjį užtaisą skraidinusio drono. Dėl incidento buvo kaltinami ukrainiečių diversantai.

Rusija ukrainiečių ataką neigia

„Galiu patvirtinti kelių sprogimų faktą Novofedorivkos apylinkėse. Aplinkybės tiriamos“, – per platformą „Telegram“ iš karto po sprogimų parašė Maskvos paskirtos Krymo administracijos vadovo padėjėjas Olegas Kriučkovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme

Tuo metu Rusijos Gynybos ministerija teigė, kad Krymo aerodromas nebuvo apšaudytas. Ministeriją citavo „RIA Novosti“ naujienų agentūra.

Paskelbtame pranešime buvo teigiama, kad imamasi priemonių gaisrui užgesinti ir sprogimo priežastims ištirti. Teigiama, kad aerodrome esančioje šaudmenų saugykloje gaisras žalos nepadarė.

Ministerija taip pat nurodė, kad per incidentą „detonavo keletas aviacijos sprogmenų“ ir kad tai nebuvo ataka.

Maskvos pareigūnai jau ne kartą grasino Ukrainai, kad bet kokia ataka Kryme sulauktų didžiulio masto atsako, įskaitant smūgius „sprendimų priėmimo centrams“ Kyjive.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius