Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 03 /2017 04 04

Teroro aktas Sankt Peterburgo metro: rastas savižudžio sprogdintojo kūnas, vienas įtariamųjų atėjo į policiją

Pirmadienio popietę, apie 14 valandą 40 minučių, Sankt Peterburge, Rusijoje, nugriaudėjo keli sprogimai metro. Mažiausiai 11 žmonių žuvo, dar 45 sužeista, pranešė Rusijos naujienų agentūros. Visos 67 metro stotys buvo skubiai uždarytos.
Įtariamas sprogdintojas
Įtariamas sprogdintojas

Suprasti akimirksniu

  • Sankt Peterburge, Rusijoje, nugriaudėjo keli sprogimai metro;
  • Patvirtinta, kad tai buvo teroro aktas;
  • Mažiausiai 11 žmonių žuvo, dar 45 sužeisti;
  • Paskelbtos kelios sprogdintojo nuotraukos;
  • Apie lietuvius išpuolio vietoje duomenų nėra.

1.01 val.

Patikslintais duomenimis, savižudis 23-ejų Kirgizijos pilietis. Prieš sprogimą, kaip skelbiama, jis esą nervingai suspaudė kumščius.

00.36 val. Aiškėja detalės apie savižudį sprogdintoją

Pareigūnai apklausia visus, kaip įtariama, savižudžio sprogdintojo pažįstamus. Tikrinami jo ryšiai su radikaliojo islamo grupuotėmis. Primenama, kad REN TV paviešino jo nuotrauką, kurioje jis vilki raudoną striukę. Yra žinoma, kad jam buvo 23-eji, jis gimė vienoje iš vidurio Azijos Respublikų. Pastaraisiais metais gyveno Sankt Peterburge, gimtinėje paskutinį kartą buvo šių metų vasarį. Teigiama, kad sprogimo vietoje rasta nutraukta galva. Paprastai toks likimas ištinka mirtininkus, nes jie būna arčiausiai sprogimo epicentro.

23.55 val. Uždaryta stotis

Sankt Peterburge uždaryta metro stotis „Černyševskaja“, radus įtartiną objektą.

23.22 val. Atėjo į policiją

Įtariamasis teroro išpuolio organizavimu, kurį užfiksavo vaizdo kameros, atėjo į policiją ir pareiškė esantis nekaltas. Jis esą spėjo pabėgti prieš sprogimą. Anot vienos iš versijų, jis atėjęs į „Sennaja Ploščad“ stotį ir paliko sprogmenį traukinio vagone. Nugriaudėjus sprogimui, jis spėjo pasprukti. Kaip matyti nuotraukoje, kurią publikavo REN TV, vyras – su barzda ir su kepure. Gali būti, kad jis apsirengė neįprastai, kad suklaidintų tyrėjus.

Taip pat skelbiama, kad Nacionalinis antiteroristinis komitetas patvirtino, jog per teroro išpuolį Sankt Peterburge žuvo 11 žmonių, 45 sužeisti.

23.10 val. Rastas savižudžio sprogdintojo kūnas

Teigiama, kad išpuolį greičiausiai įvykdė savižudis sprogdintojas. Tyrėjai apžiūrėję išdraskytą traukinio vagoną jame rado jaunuolio, kuris, kaip įtariama, savižudis sprogdintojas, kūną. REN TV paskelbė jo nuotrauką. Joje užfiksuotas jaunuolis, vilkintis raudoną striukę. Būtent jis, remiantis turimais duomenimis, padėjo sprogmenį metro stotyje „Ploščiad Vosstanija“. Pasak liudininkų, jis bėgo aplink stotį, o paskui kažkur pradingo. Teisėsaugos pareigūnai mano, kad jis nuvyko į „Sennaja“ aikštę ir įsėdo į traukinį, vykstantį į stotį „Technologijos institutas“.

23.04 val. Tyrėjai apklausė mašinistą

Tyrėjai apklausė traukinio, kuriame įvyko sprogimas, mašinistą. Tyrėjai taip pat apklausė keleivius, kurie tuo metu, kai įvyko sprogimas, buvo metro stotyje.

21.15 val.

Medikai praneša, kad nukentėję žmonės sužaloti šratais, kuriais buvo užpildytas sprogmuo.

Panašus sprogmuo rastas metro stotelėje „Ploščiad Vosstanija“. Nesprogęs sprogmuo buvo paslėptas gesintuve. Jame taip pat rasta šratų ir metalo gabaliukų.

20.43 val.

Po sprogimų Sankt Peterburgo metropolitene ieškoma dviejų įtariamųjų, skelbia naujienų agentūra „Interfax“. Vienas esą padėjo bombą traukinio vagone, kitas – stotyje „Ploščad Vosstanija“. Pastaroji buvo nukenksminta.

20.24 val.

Informacija apie aukas prieštaringa. Ren.tv informuoja, kad žuvo devyni žmonės, dar 48 buvo sužeisti. 38 hospitalizuoti, 13 iš jų būklė sunki.

19.33 val. Skaičiuojamos aukos

Pranešama, kad žuvusių skaičius išaugo iki 11.

19.25 Įvertinti mašinisto veiksmai

Tyrimą atliekantys pareigūnai giria metro traukinio mašinistą, kuris priėmė sprendimą nestabdyti, o važiuoti iki artimiausios stotelės.

Tai leido nedelsiant pradėti žmonių evakuaciją ir suteikti pagalbą sužeistiesiems.

19.15 Įtariamasis pasišalinti neskubėjo

Vaizdo kameros įtariamą asmenį užfiksavo keliose vietose. Matosi, kad prieš sėsdamas į traukinį jis laikė portfelį, kurio nebėra jam išlipus. Stovėdamas aikštėje jis dar kelias minutes kalbėjo telefonu, o po to neskubėdamas pasišalino.

Tą patį vyrą vaizdo kameros užfiksavo sėdant į traukinio vagoną, kuriame ir įvyko sprogimas.

18.16 val. Paskelbta sprogdintojo nuotrauka

Rusijos naujienų portalas fontanka.ru paviešino, kaip teigiama, įtariamo sprogdintojo fotografiją. Jį užfiksavo apsaugos kameros.

17.52 val. Apie lietuvius duomenų nėra

Užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia pirmadienį Sankt Peterburgo metro surengtus išpuolius, kurių metu 10 žmonių žuvo ir daugiau nei 50 buvo sužeista. „Reiškiame gilią užuojautą nukentėjusiųjų asmenų šeimoms ir artimiesiems, o sužeistiesiems linkime kuo greičiau pasveikti“, – teigiama pranešime.

Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per sprogimą Sankt Peterburgo metro būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Lietuvos generalinis konsulatas Sankt Peterburge stebi situaciją ir yra pasirengęs suteikti būtiną konsulinę pagalbą. Pirminė informacija konsulinės pagalbos klausimais Užsienio reikalų ministerijoje visą parą teikiama telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.

17.40 val. Naujienų agentūra „Interfaks“ skelbia, kad vaizdo kameros, filmuojančios metro patalpas, užfiksavo sprogdintoją. Pranešama, kad sprogmuo buvo įneštas į vagoną krepšyje.

Sankt Peterburgo gyventojas Arslanas Kurbanovas žurnalistams pasakojo: „Vaikinas paliko krepšį, atidarė duris ir perėjo į kitą vagoną. Tuomet įvyko sprogimas“.

17.30 val. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė užuojautą savo kolegai Rusijoje Vladimirui Putinui, bei nukentėjusiems per sprogimą Sankt Peterburgo metropolitene.

„Aš taip pat noriu Jums pareikšti savo užuojautą, pareikšti užuojautą giminėms, artimiesiems, piteriečiams, kurie labai skausmingai, aštriai reaguoja į panašius dalykus“, – kalbėjo Baltarusijos prezidentas susitikimo su V.Putinu pradžioje.

„Ramiai gyventi mums niekas neleis, todėl mums reikia būti pasirengusiems viskam, iššūkių pasaulyje yra baisiai daug, mes ne izoliuotame pasaulyje gyvename, mes su Jumis tai suprantame, ne pirmus metus dirbame šiose pareigose“, – pridūrė A.Lukašenka.

16.55 val. Skelbiama, kad sužeistųjų tarpe yra nemažai vaikų. Pasak teisėsaugos pareigūno, „vaikai leido pavasario atostogas; kiek jų nukentėjo, kol kas nenustatyta“.

„Į Sankt Peterburgo ligonines buvo paguldyti 25 žmonės, iš jų vienas vaikas pateko į miesto vaikų ligoninę“, – pranešė Savivaldybės sveikatos apsaugos komiteto atstovas.

16.35 val. Rusijos generalinė prokuratūra pripažino, kad sprogimai Sankt Peterburge yra teroro aktai. Tiesa, kol kas jokia teroristinė grupuotė neprisiėmė atsakomybės.

16.05 val. Naujienų agentūra „Interfaks“ pranešė apie dar vieną nedetonuotą sprogmenį „Sukilėlių aikštės“ stotelėje. Sprogmuo buvo panašaus galingumo kaip ir anksčiau detonuotieji.

Pranešama, kad sprogimas įvyko „Sennaja“ aikštės stotelėje, uždaryta ir „Technologijos instituto“ stotis, kur buvo detonuotas kitas sprogmuo. Pirminiais duomenimis, mažiausiai dešimt žmonių žuvo, o apie 50 asmenų sužeisti.

Naujienų agentūra „Interfaks“ tvirtina, kad sprogo apie 200–300 gramų trotilo, o sprogmenys buvo savadarbiai. Tai leidžia kelti teroro akto versiją.

Po sprogimo metro linijoje kilo panika. Keleiviai bandė sprukti iš įvykio vietos, baimindamiesi dar vieno galimo sprogimo.

Miesto gubernatorius Georgijus Poltavčenko pranešė, kad mieste įvedamas nepaprastųjų situacijų planas.

VIDEO: Sankt Peterburgo metro nugriaudėjo sprogimas, yra žuvusių

Sprogimas įvyko viename vagone, gretimame vagone važiavusi Polina sakė: „Tuo metu vagone buvo gana daug žmonių, visos sėdimos vietos užimtos, daugelis stovėjo. Sprogimas pasigirdo tarp stočių „Sennaja“ ir „Technologijos institutas“.

Garsas buvo kurtinantis, paskui pasklido aštrus kvapas, dūmai. Mes iš karto perėjome į vagono galą, susidarė spūstis. Dviem moterims iš karto pasidarė bloga, jos nualpo. Viskas vyko staiga, traukinys nesustojo. Išlipome „Technologijos instituto“ stotelėje.

Mes matėme, kad kitas vagonas išdarkytas, langai išdužę, nėra šviesos, kraujas. Iš ten šokinėjo žmonės, kažką nešė, kažką prilaikė. Nukentėjusių buvo daug, 10–15 žmonių tikrai. Aš nežinau, ar buvo žuvusių, per 1,5–2 minutes mes iš ten išėjom. Įlipome į kitą traukinį ir nuvažiavome į stoties „Lenino prospektas“ pusę.“

Rusijos gelbėjimo tarnybų pareigūnai patvirtino, kad sulaukta ne vieno pranešimo apie iš metro kylančius dūmus. Gelbėtojai tuoj pat išskubėjo į įvykio vietą.

Šiuo metu Sankt Peterburge vieši ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. „Prezidentas dirba Strelnioje, kur jis susitinka su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka“, – sakė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

V.Putinas pabrėžė, kad miesto valdžia ir teisėsaugos pajėgos dirba kartu, kad suvaldytų teroro akto padarinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius