Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankoje nuteistas kalėti radikalių pažiūrų budistų vienuolis

Šri Lankos teismas trečiadienį skyrė vienam radikalių pažiūrų budistų vienuoliui šešerių metų laisvės atėmimo bausmę už nepagarbą teismui.
Teisėjo plaktukas
Teisėjo plaktukas / cardplayer.com nuotr

Vienuolis Galagoda Atte Gnanasara buvo pripažintas kaltu už 2016-aisiais įvykusį incidentą, per kurį jis sutrikdė teismo posėdį prieš kariškius, kaltintus prisidėjus prie žurnalisto Prageeto Ekneligodos. Vienuolis yra budistinės grupės, kaltinamos musulmonų mažumos puldinėjimais, lyderis. Jo grupė šiuos kaltinimus neigia.

Vienuolis kaltino žurnalistą rėmus separatistinį „Tamilų tigrų“ judėjimą, sutriuškintą per dešimtmečius trukusį pilietinį karą.

Birželio mėnesį G.A.Gnanasara atskiroje byloje buvo nuteistas kalėti šešis mėnesius už žurnalisto žmonos bauginimą ir jos persekiojimą. Jis buvo paleistas už užstatą, kol bus nagrinėjama apeliacija.

G.A.Gnanasara nedalyvavo trečiadienio teismo posėdyje, nes yra gydomas ligoninėje dėl inkstų ligos, sakė vienuolio vadovaujamos grupės atstovas Dilantha Vithana. Pasak jo, advokatai taip pat pateikė apeliacinį skundą dėl trečiadienį paskelbtos nutarties.

Daug Šri Lankos žurnalistų dingo per pilietinį karą. Daugumą jų, kaip manoma, pagrobė sukarintos grupuotės.

G.A.Gnanasara jau anksčiau buvo kaltinamas dėl kelių neapykantos išpuolių prieš musulmonus.

Šri Lankoje jau seniai tvyro didelė priešprieša tarp daugumą sudarančių sinhalų ir tamilų mažumos. Šie nesutarimai pakurstė pilietinį karą, tamilams mėginant jėga susikurti atskirą valstybę. Konfliktas baigėsi 2009-aisiais tamilų kovotojų sutriuškinimu.

Nuo to laiko išaugo religinis susipriešinimas, sustiprėjus budistų nacionalistų grupėms, kaltinančioms musulmonus vagiliavimu iš šventyklų ir jų išniekinimu arba spaudimu žmonėms atsiversti į islamą.

Šri Lankos musulmonai taip pat yra daugelio krautuvėlių savininkai. Jų nuomone, kai kuriuos prieš musulmonus nukreiptus išpuolius išprovokavo pavydas, būdingas mažų miestelių gyventojams.

Sinhalai yra daugiausia budistai, o tamilai – dažniausiai hinduistai, musulmonai ir krikščionys.

Kovo mėnesį religinė nesantaika labai paaštrėjo: vienam sinhalui žuvus per užpuolimą, budistų minios pradėjo puldinėti musulmonų parduotuves, namus ir mečetes kalvotame šalies vidurio regione, garsėjančiame arbatmedžių plantacijomis.

Sinhalai sudaro 75 proc, o musulmonai – 9 proc. iš 20 milijonų Šri Lankos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius