Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankoje žuvo tamilų „tigrų“ sukilėlių politinis vadas ir du kiti lyderiai (atnaujinta 9.50 val.)

Šri Lankos kariškiai pirmadienį pranešė, kad „Tamil Ilamo“ išvadavimo „tigrų“ (TIIT) kovotojus baigiančios triuškinti vyriausybės pajėgos rado trijų aukštų kovotojų vadų kūnus, taip pat jų vyriausiojo vado sūnaus kūną.
Šri Lankos kariai užėmė tamilų „tigrų“ kovotojų kontroliuotą pakrantės ruožą.
Šri Lankos kariai užėmė tamilų „tigrų“ kovotojų kontroliuotą pakrantės ruožą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Šri Lanka

Pasak Šri Lankos gynybos ministerijos, vienas iš žuvusių TIIT lyderių buvo separatistų politinio sparno vadovas, tačiau kol kas nežinoma, kur yra partizanų vyriausiasis vadas Velupillai Prabhakaranas.

Praėjus dienai po sukilėlių pranešimo, jog jie nutraukia ugnį, paskutinieji kadaise buvusios vienos iš grėsmingiausių Azijoje partizanų armijos likučiai laikomi užspeisti mažame džiunglių lopinėlyje Šri Lankos šiaurės rytuose.

Pasak Šri Lankos gynybos ministerijos, vienas iš žuvusių TIIT lyderių buvo separatistų politinio sparno vadovas, tačiau kol kas nežinoma, kur yra partizanų vyriausiasis vadas Velupillai Prabhakaranas.

Pasak brigados generolo Udayos Nanayakkaros, vyriausybės pajėgoms pradėjus paskutiniąsias „valymo operacijas“, kai kurie šioje teritorijoje esantys kovotojai dar priešinosi.

Kariškis nurodė, jog saugumo pajėgos per šias operacijas rado V.Prabhakarano 24 metų sūnaus Charleso Anthony kūną.

Taip pat žuvo TIIT politinis vadas Balasinghamas Nadesanas, nebeveikiančio kovotojų taikos sekretoriato vadovas S.Puleedevanas ir rytiniame salos regione veikusių TIIT kovotojų pajėgų vadas S.Rameshas, nurodė Gynybos ministerija.

Šri Lanka pažadėjo sunaikinti arba paimti į nelaisvę paskutiniuosius tamilų „tigrų“ kovotojus, o pirmadienį buvo ieškoma V.Prabhakarano arba jo kūno.

U.Nanayakkara sakė, kad V.Prabhakarano likimas kol kas nežinomas.

„Kol kas neradome jo gyvo arba mirusio, tačiau žinome, ką su juo padarysime, kai sučiupsime“, – pareiškė brigados generolas

Sekmadienį paskelbtame dramatiškame pranešime TIIT partizanai pripažino, kad jų kelis dešimtmečius vykusi kova dėl nepriklausomos etninių tamilų valstybės sukūrimo pasiekė „karčią pabaigą“. Tai buvo ženklas, kad vienas iš ilgiausiai Azijoje trukusių pilietinių karų iš esmės jau baigtas.

„Nusprendėme nutildyti savo ginklus“, – TIIT tarptautinių ryšių vadovas Selvarasa Pathmanathanas.

Pasak jo, sukilėlių vadovybė, tarp jų V.Prabhakaranas, tebėra apsupti vyriausybės pajėgų mažesnėje nei 25 hektarų džiunglių plote salos šiaurės rytinėje pakrantėje.

Tačiau TIIT diplomatijos vado raginimą pradėti taikos derybas, o ne paskelbti kapituliaciją vyriausybė griežtai atmetė. Gynybos ministerija nurodė, kad kariai buvo pasiųsti numalšinti paskutiniųjų pasipriešinimo židinių ir užimti „kiekvieną žemės pėdą“.

Šri Lankos karingasis prezidentas Mahinda Rajapakse sustabdė parlamento posėdžius ir planuoja naują sesiją antradienį pradėti kreipimusi, kuriuo bus oficialiai paskelbta karo pabaiga.

Šri Lankoje vykę įnirtingi susirėmimai, mirtininkų atakos, sprogdinimai ir nužudymai nusinešė daugiau nei 70 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius