Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankos prezidentas beveik mėnesiui stabdo šalies parlamento darbą

Šri Lankos prezidentas Maithripala Sirisena ketvirtadienį įšaldė šalies parlamento darbą iki ateinančio mėnesio, o šis netikėtas sprendimas žymi aštrėjančią kovą tarp valstybės vadovo ir vienybės vyriausybės premjero. Vyriausybės įsake cituojamas prezidento nurodymas sustabdyti parlamento posėdžius, paskelbtas pagal konstitucijos 70-ąjį straipsnį, įsigalioja nuo penktadienio vidurnakčio ir turėtų trukti iki gegužės 8 dienos.
Neramumai Šri Lankoje
Neramumai Šri Lankoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Šri Lanka

Šis sprendimas buvo priimtas, kai mažiausiai 16 M. Sirisenai ištikimų veikėjų, tarp jų šeši kabineto ministrai, pareiškė paliksiantys į keblią padėtį patekusią koaliciją.

Santykiai tarp besivaržančių vienybės vyriausybės frakcijų pašlijo abiem pagrindinėms stovykloms patyrus pralaimėjimų per vasarį vykusius vietos valdžios rinkimus.

Pastarosiomis savaitėmis M.Sirisena mažino premjero Ranilo Wickremesinghe įgaliojimus ir atėmė iš jo centrinio banko, politiką formuojančio Nacionalinio operacijų kabineto ir kelių kitų institucijų.

Planuota, kad kitas parlamento posėdis įvyks ateinantį ketvirtadienį.

Prezidentūros pareigūnai atsisakė komentuoti priežastis įšaldyti parlamento darbą.

„Esame nustebinti šio pareiškimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas vyriausybės įstatymų leidėjas, prašęs neviešinti jo vardo.

Likus kelioms valandoms iki pranešimo, kad parlamento darbas stabdomas, M.Sirisena paskyrė kelis laikinuosius ministrus į atsistatydinusių kabineto narių postus.

Plečiantis prezidento ir premjero nesantaikai, susivienijusios opozicija praeitą savaitę inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo R.Wickremesinghe. Nors M. Sirisenos ministrai palaikė opozicijos pasiūlymą, premjeras šį balsavimą atlaikė.

M.Sirisena reikalavo, kad R.Wickremesinghe atsistatydintų – tokiu atveju prezidentas galėtų paskirti savo pasirinktą premjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius