Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankos prezidentas: šalis yra išvaduota nuo terorizmo

Šri Lankos prezidentas Mahinda Rajapakse paskelbė parlamentui, kad šalis buvo „išvaduota nuo terorizmo“.
Šri Lankos prezidentas Mahinda Rajapakse
Šri Lankos prezidentas Mahinda Rajapakse / AFP/„Scanpix“ nuotr.

M.Rajapakse antradienį sakė, kad jo šalis pirmą karta per pastaruosius 30 metų tapo visiškai suvienyta, kai vyriausybės pajėgos nugalėjo tamilų „tigrų“ sukilėlius.

Prezidentas sakė kalbą džiūgaujantiems įstatymų leidėjams praėjus parai po to, kai vyriausybės pajėgos sutriuškino paskutiniuosius tamilų „tigrų“ kovotojus, apsuptus salos šiaurės rytinėje pakrantėje.

Pasak vyriausybės, per paskutinį mūšį taip pat buvo nukautas „Tamil-Ilamo“ išvadavimo „tigrų“ lyderis Velupillai Prabhakaranas.

„Mes visiškai išvadavome šalį nuo tamilų „tigrų“ terorizmo, – M.Rajapakse sakė kalboje, kurią transliavo šalies nacionalinė televizija. – Dabar įtvirtinome savo valdžią visoje šalyje“.

Kalbėdamas apie TIIT sukilėlius, kurie kadaise kontroliavo dideles teritorijas salos šiaurėje ir rytuose, prezidentas sakė, kad vyriausybė pirmą kartą per pastaruosius 30 metų kontroliuoja „kiekvieną pėdą“ šalies teritorijos.

Prezidentas pabrėžė, kad tamilų „tigrų“ sutriuškinimas yra visos šalies pergalė, kuri neturėtų būti vertinama kaip etninės tamilų mažumos pralaimėjimas.

Šalies administracija įsitikinusi, kad saloje vykstantį etninį konfliktą reikia spręsti politinėmis priemonėmis, sakė M.Rajapakse.

„Esame vyriausybė, kuri nugalėjo terorizmą tuo metu, kai kiti sakė, jog tai neįmanoma, – nurodė Šri Lankos lyderis. – Pademonstravome, kad galime išspręsti savo problemas ir surasime šalies viduje subrendusį politinį sprendimą“.

Pasak prezidento, Šri Lanka prašys tarptautinės pagalbos atstatant karo nuniokotus salos šiaurinius ir rytinius regionus, kur vyriausybės pajėgos sutriuškino TIIT kovotojus.

„Iš tarptautinės bendruomenės mums reikia ne patarimų, o materialinės pagalbos, kad galėtume išpildyti mūsų atstatymo programą“, – sakė jis.

Daugiau nei 250 tūkst. civilių tamilų, kurie pasitraukė iš karo veiksmų zonos Šri Lankoje, šiuo metu yra laikomi vyriausybės įkurtose pabėgėlių stovyklose, tačiau tarptautinė bendruomenė ragina kaip galima greičiau grąžinti pabėgėlius į jų namus.

Tamilų „tigrų“ sukilėliai ginkluotą kovą dėl nepriklausomos Ilamo valstybės sukūrimo pradėjo 1972 metais. Per šį konfliktą, kurio pabaigą vyriausybė oficialiai paskelbė pirmadienį, iš viso žuvo daugiau nei 70 tūkst. žmonių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius