Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šri Lankos prezidentas skelbia pergalę prieš tamilų „tigrus“ (atnaujinta 11.40 val., video)

Šri Lankos tamilų „tigrams“ sekmadienį gresia visiškas sunaikinimas, šalies prezidentas paskelbė, kad jie yra nugalėti, o gynybos pareigūnai prognozuoja, kad sukilėlių vadovybė „masiškai nusižudys“.
Šri Lanka švenčia pergalę prieš tamilų „tigrus“.
Šri Lankoje išgelbėti visi įstrigę taikūs gyventojai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Šri Lanka

Pasak vyriausybės, didelio masto puolimas separatistų partizanų atžvilgiu beveik baigtas, pirmą kartą po daug metų kontroliuojama visa salos teritorija, išskyrus mažytį džiunglių ruoželį salos šiaurės rytų pakrantėje, praneša AFP.

Armijos komandosai, kaip pranešama, praėjusią naktį vis labiau spaudė sukilėlius ir susiremdavo su nykstančiomis ir „visiškai pakrikusiomis“ kovotojų kuopelėmis.

„Didžiuojuosi galėdamas paskelbti, ... kad mano vyriausybė su visišku mūsų ginkluotųjų pajėgų atsidavimu per precedento neturinčią humanitarinę operaciją pagaliau įveikė TIIT („Tamil-Ilamo“ išvadavimo „tigrus“) karine prasme“, – šeštadienį Jordanijoje sakė Šri Lankos prezidentas Mahinda Rajapakse.

TIIT už nepriklausomą tamilų valstybę Šri Lankos, kurioje gyventojų daugumą sudaro sinhalai, šiaurėje ir rytuose kovojo nuo 8-ojo dešimtmečio.

Pasak M.Rajapakse, sekmadienį jis grįš į „šalį, kuri buvo visiškai išvaduota iš barbariškų TIIT aktų“.

„Vienintelė jų išeitis yra pasiduoti saugumo pajėgoms, kitaip jie bus sutraiškyti“, – paskelbė Gynybos ministerija, kuri pridūrė mananti, kad TIIT lyderis Velupillai Prabhakaranas vis dar yra tame ruoželyje, kur pajėgos yra apsupusios paskutinius sukilėlius.

Ministerija nurodė, kad kažkada grėsmingų sukilėlių pajėgų likučiai dabar „rengiasi masinei savižudybei, nes iš esmės buvo atkirsti nuo pasitraukimo kelių, ir sausuma, ir jūra“.

Pasak pareigūnų, oficialus pranešimas, kad visa likusi „tigrų“ teritorija užimta, gali pasirodyti jau sekmadienį. Tačiau pareigūnai perspėjo, jog armija vis dar stengiasi užtikrinti, kad tame rajone nebeliktų civilių gyventojų.

Pranešama, kad pastarosiomis dienomis pabėgo tūkstančiai žmonių, bet pagalbos agentūros sako, kad dar daug tūkstančių dar gali būti įstrigę toje zonoje. TIIT buvo kaltinama tuo, kad laiko taikius gyventojus kaip gyvąjį skydą.

Triumfuojanti Šri Lankos vyriausybė taip pat buvo kritikuojama dėl įtariamų karo nusikaltimų, įskaitant mėnesius truksį apšaudymą nesitaikant, dėl kurio žuvo tūkstančiai žmonių ir buvo blokuotas priėjimas prie pagalbos agentūrų.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK), vienintelė neutrali organizacija, dirbanti Šri Lankos šiaurės rytuose, anksčiau šią savaitę situaciją pavadino „neįsivaizduojama humanitarine katastrofa“.

„Tigrai“ vos prieš dvejus metus kontroliavo beveik trečdalį salos ir valdė faktiškai autonominę tamilų valstybę.

Jų nugalėjimas tikiausiai neužbaigs Šri Lankos etninės problemos, nes tamilų kovotojai žada grįžti prie partizaninės taktikos, kurią labai veiksmingai naudodavo praeityje.

„Dėl vyriausybės puolimo tik žus dar tūkstančiai žmonių ir nebus sudarytos sąlygos oriam ir gerbtinam rezultatai“, – sakė TIIT tarptautinių ryšių vadovas Selvarasa Pathmanathanas, kurį citavo sukilėlius remianti interneto svetainė „Tamilnet“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius