Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Štabas: masiškai brokuojami parašai už V.Babarykos kandidatūrą į Baltarusijos prezidentus

Sulaikyto Baltarusijos prezidento posto siekiančio buvusio bankininko Viktoro Babarykos štabas antradienį paskelbė, kad toliau masiškai išbrokuojami parašai, kuriais remiamas jo iškėlimas kandidatu į šalies vadovus.
Viktoras Babarika
Viktoras Babarika / „Scanpix“/AP nuotr.

„Visa, kas dabar vyksta, tai ne vieno ar dviejų žmonių veiksmų rezultatas; tai – visos sistemos veiksmų rezultatas. Žmonių, kurie gavę nurodymą, brokuoja gerus parašus“, – sakoma štabo pareiškime.

Jame pažymima, jog žiniasklaidos priemonės praneša, kad „negaliojančiais pripažinta dešimtys tūkstančių parašų už kandidatus“.

„Valdžia tikrina, kaip toli galima nueiti, kol mes tylime. Bet jie neatsižvelgia į vieną dalyką. Kuo labiau valdžia užtrenkia duris mums prieš nosį, tuo daugiau mūsų prie tų durų susirenka. Ir mes jau nepasirengę tiesiog laukti prie durų. Daugumos nugalėti neįmanoma“, – sakoma pareiškime.

Kaip pranešta, iniciatyvinė grupė už V.Babarykos iškėlimą kandidatu į prezidentus surinko beveik 435 tūkst. parašų. Anksčiau štabas skelbė, kad patikrino 270 tūkst. parašų.

Praėjusią savaitę Centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmininkė Lidija Jermošina paskelbė, kad parašų už kandidatūrų iškėlimą tikrinimas bus baigtas birželio 30 dieną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Potencialūs kandidatai į prezidentus nuo birželio 20-osios iki liepos 4 dienos CRK turi pateikti dokumentus, įskaitant turto deklaraciją. Kandidatų registracija vyks liepos 5–14 dienomis.

Kandidatūros į prezidentus iškėlimui reikia ne mažiau kaip 100 tūkst. parašų. Juos tikrina teritorinės rinkimų komisijos.

Birželio 18 dieną V.Babaryka ir jo sūnus Eduardas buvo sulaikyti. Valstybės kontrolės komiteto atstovai pareiškė, kad buvęs banko „Belgazprombank“ valdybos pirmininkas „buvo neteisėtos veiklos tiesioginis organizatorius bei vadovas“. Jų advokatai nebuvo įleisti į areštinę, galimai pažeidžiant tokiu atveju numatytas procedūras.

Birželio 19-ąją generalinis prokuroras Aleksandras Koniukas pareiškė, kad įtariamieji „Belgazprombank“ byloje „sukėlė grėsmę šalies nacionalinio saugumo interesams tiek finansų, tiek kitose srityse“. Dėl šios priežasties byla buvo perduota už nacionalinį saugumą atsakingoms institucijoms.

Tą pačią dieną baltarusių žmogaus teisių aktyvistai pripažino V. Babaryką politiniu kaliniu. Europos Sąjunga savo ruožtu pareikalavo jį paleisti.

Kaip sakė advokatas, V. Babarykai buvo iškelta baudžiamoji byla, tačiau nebuvo paskelbta, kuo jis kaltinamas, nes politikas pasirašė pasižadėjimą neatskleisti šios informacijos. Vėliau kaltinimai buvo pareikšti ir V.Babarykos sūnui.

V.Babaryka vadovavo „Belgazprombank“ nuo 2000 metų vidurio iki šių metų gegužės, kai paskelbė apie savo sprendimą siekti prezidento posto.

Jis yra užregistravęs antrąją pagal dydį iniciatyvinę grupę, kurią sudaro 8 904 žmonės (daugiau šalininkų turi dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius