Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stačiatikiai visame pasaulyje Jėzaus krikšto dieną mini maudynėmis eketėse

Apie 1,8 mln. žmonių vien Rusijoje dalyvavo ritualinėse maudynėse Jėzaus krikšto dienos proga, kurią sausio 19-ąją mini viso pasaulio stačiatikiai. Specialiose vietose upėse, ežeruose, tvenkiniuose buvo iškirstos eketės ir žmonės nėrė į ledinį vandenį, tokiu būdu nusiplaudami nuodėmes.
Pasaulio stačiatikiai mini Jėzaus krikšto dieną
Pasaulio stačiatikiai mini Jėzaus krikšto dieną / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip ketvirtadienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Tautinių mažumų departamentas, tai viena svarbiausių ir didžiausią simbolinę reikšmę turinčių švenčių pagal stačiatikių tikėjimą. Ši diena susijusi su daugeliu tradicijų bei apeigų: liturgija, malda, nuodėmių išpažinimas, vandens pašventinimo apeigos, ritualinės maudynės ir kita.

„Nuo senovės laikų Rusijoje buvo šventinamas vanduo upėje arba ežere. Šventinimo procesija vyksta aplink prakirstą eketę, vadinamą jordane. Į jordanės vandenį žmonės pasineria, kad simboliškai nusiplautų nuodėmes ir atrastų vidinę ramybę. Buvo manoma, kad jordanės vanduo gydo ir saugo nuo „piktos akies“. Vandenį iš eketės žmonės nešdavosi namo ir naudodavo jį maisto gamybai. Rusijoje ši tradicija gimė maždaug prieš tūkstantį metų. Ar daug žmonių mūsų dienomis nešasi vandenį, neaišku, tačiau maudynių ritualas populiarėja. Vis daugiau žmonių pasineria į vandenį eketėje, kad sustiprintų tikėjimą ir sveikatą.

Jėzaus krikšto dieną žmonės susitinka su artimaisiais, draugais ir pažįstamais, keičiasi dovanomis, rūpinasi vieni kitais, stengiasi išvengti nuodėmių ir džiaugiasi gyvenimu. Ant šventinio stalo jie patiekia žuvį su vynu.

Sakoma, kad sausio 19 dieną Jėzus Kristus nusprendė pranešti pasauliui apie save, slapčia pasikrikštydamas Jordano upėje. Jėzų pakrikštijo Jonas Krikštytojas. Nuo tada prasidėjo viešasis Jėzaus Kristaus gyvenimas“, – rašo Tautinių mažumų departamentas.

Rusijoje šią dieną maudynėmis lediniame vandenyje mini išties daugybė žmonių. Tvn24.pl teigimu, šiemet tai padarė 1,8 mln. rusų, o Jėzaus krikšto diena yra viena svarbiausių švenčių šalia Velykų.

Tradiciškai iškertamos kryžiaus formos eketės lede, šalia įrengiamos vietos sušilti ir persirengti. Rusijoje ceremonijos prasidėjo trečiadienio vakarą, tačiau norintieji panerti į ledinį vandenį gali ir ketvirtadienį.

Tarkim, Maskvoje būtent ketvirtadienį galima pasinerti į vandenį šalia Kristaus Išganytojo soboro.

„Scanpix“/AP nuotr./Pasaulio stačiatikiai mini Jėzaus krikšto dieną
„Scanpix“/AP nuotr./Pasaulio stačiatikiai mini Jėzaus krikšto dieną

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos teigimu, šiemet Rusijoje išvengta nelaimingų atsitikimų, kurių retai, bet pasitaiko po maudynių lediniame vandenyje. Tikintieji iš anksto mokomi, kaip tinkamai elgtis – nerti į vandenį reikia tris kartus, persižegnoti ir pasimelsti. Taip pat patariama, kokių atsargumo priemonių reikia imtis, tarkim, panėrus būti ne ilgiau nei minutę, griežtai draudžiama prieš tai gerti alkoholį.

Vilniuje į Balžio ežerą švęsdamas Jėzaus krikšto dieną šiandien nėrė ir humoristas Vitalijus Cololo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Cololo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Cololo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius