-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Staigmena: Emmanuelio Macrono reitingai pradėjo augti

Gandai apie Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono politinę mirtį, regis, buvo gerokai perdėti. Jo reitingai šoktelėjo į viršų 5 proc. punktais – visuomenė greičiausiai palankiai įvertino greitą šalies lyderio reakciją į „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestus.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kaip pastebi „Politico“, premjero Edouard'o Philippe'o populiarumas išaugo dar labiau – net 7 proc. punktais.

Palankiau E.Macrono administraciją ėmė vertinti tiek jo paties partija „Respublika, pirmyn“ ir centro dešiniųjų Respublikonų partija. Tai turbūt nenuostabu, kadangi gatvėse pastaraisiais mėnesiais daugiausia siautėja kairiųjų pažiūrų aktyvistai.

E.Macrono darbą dabar teigiamai vertina 28 proc. prancūzų, o premjero E.Philippe'o – 33 proc.

„Scanpix“/AP nuotr./Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as
„Scanpix“/AP nuotr./Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as

Pačioje gruodžio pabaigoje E.Philippe'as paskelbė apie „socialinių priemonių“ paketą, kuriuo siekiama numalšinti „geltonųjų liemenių“ pyktį. Aktyvistai nuo lapkričio vidurio aštuonis savaitgalius iš eilės rengė audringus protestus Paryžiuje ir kituose miestuose.

Kas buvo suplanuota? Minimalios algos padidinimas 100 eurų, taip pat – mokesčių viršvalandžiams sumažinimas.

Didelės kompanijos buvo paragintos skirti kalėdines premijas. Tokios įmonės kaip „Orange“, „Publicis“, „Altice“, „Iliad“, „Kering“ ir LVMH į vyriausybės prašymą įsiklausė, bet, tarkime, „Apple“ rekomendaciją ignoravo.

Tiesa, alyvų šakelė nuramino ne visus. Praėjusį savaitgalį „geltonosios liemenės“ net įsiveržė į vieną ministeriją ir privertė vyriausybės atstovą spaudai Benjaminą Griveaux bei jo komandą evakuotis.

E.Philippe'as pirmadienį atsakė pranešdamas apie naujas saugumo priemones – bus sukurtas smurtaujančių protestuotojų registras, o kitą savaitalį visoje šalyje dirbs 80 tūkst. pareigūnų.

Bendras demonstrantų skaičius pastarosiomis savaitėmis smarkiai sumažėjo. Antai praėjusį savaitgalį į gatves išėjo 50 tūkst. žmonių, nors buvo dienų, kai protestavo net 280 tūkst. prancūzų.

Į antraštes naujausios demonstracijos pateko dėl susirėmimų. Buvęs profesionalus boksininkas Christophe'as Dettingeris bus teisiamas, nes užpuolė du policininkus.

Ch.Dettingeris feisbuke teisinosi reagavęs prieš smurtą protestuotojų atžvilgiu. Filmuota medžiaga rodo, kad jis smūgiavo ant žemės gulinčiam pareigūnui, o vėliau paaiškėjo, kad boksininkas mūvėjo metalu kaustytas pirštines.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ch.Dettingeris (viduryje su kepure) talžo policininką
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ch.Dettingeris (viduryje su kepure) talžo policininką

Vis dėlto akivaizdu, kad tiek E.Macronas, tiek E.Philippe'as tebėra nepopuliarūs. „Ifop“ apklausa parodė, kad daugiau nei 70 proc. respondentų vis dar neigiamai vertina prezidentą.

E.Macrono ir premjero reitingai žemyn ėmė ristis pernai, kai kilo skandalas dėl buvusio prezidento asmens sargybinio elgesio ir įsiplieskė rudeniniai protestai – vidurinioji klasė skelbia nematanti vilčių artimiausiu metu gyventi geriau.

Tačiau sausio duomenys liudija, kad E.Macronas ir E.Philippe'as dar gali išsigelbėti. Juk britų ekspremjerės Margaret Thatcher reitingai savo laiku buvo dar žemesni, bet dabar vėliau šovė į aukštumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius