Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stalino anūkas teisiasi

Stalino anūkas gina savo ir sovietų diktatoriaus garbę bei orumą teismuose.
Stalinas
Stalinas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Josifas Stalinas

Vakar Maskvos Basmano teisme pradėtas nagrinėti Josifo Stalino anūko Jevgenijaus Džiugašvilio ieškinys prieš laikraštį "Novaja gazeta". Sovietų diktatoriaus palikuonis reikalauja apginti jo garbę ir orumą bei 10 mln. rublių kompensacijos.

Kreiptis į teismą Stalino anūką paskatino Anatolijaus Jablokovo straipsnis "Kaltas pripažintas Berija". Autorius rėmėsi dokumentais, kuriems buvo panaikintas visiško slaptumo grifas. Iš tų dokumentų paaiškėjo, jog Stalinas asmeniškai pasirašinėjo įsakymus sušaudyti sovietų piliečius, o paskui perduodavo juos Berijai vykdyti.

Stalino anūkas savo ieškinyje reikalauja, kad laikraštis paneigtų kai kurias citatas, kuriose minimas Stalinas ir jo kaltė. J.Džiugašvilį užgavo kad ir toks sakinys: "Stalinas ir čekistai susitepę daugybės žmonių krauju, sunkiausiais nusikaltimais, pirmiausia - prieš savo tautą."

Straipsnis buvo išspausdintas specialiame priede, kuris rengiamas drauge su žmogaus teisių organizacija "Memorial". Priedas pasirodo kartą per mėnesį ir vadinasi "GULAGo tiesa". Be to, "Novaja gazeta" šiame priede pradėjo akciją "Stalino teismas", kuria žurnalistai, advokatai, istorikai ir žmogaus teisių gynėjai siekia, kad Stalinas būtų pasmerktas kaip karo nusikaltėlis.

Stalino anūkas jau ne pirmą kartą teisme gina savo garbę ir orumą. 2002 metais Tbilisio teismas patenkino J.Džiugašvilio ieškinį, kuriuo jis reikalavo, kad draugijos "Stalinistas" lyderis Grigolas Onianis atsiprašytų jo už teiginius, jog jis nėra Stalino palikuonis, o jo tikroji pavardė - ne Džiugašvilis, o Rabinovičius. Teismas įpareigojo G.Onianį tai padaryti per du Tbilisio leidinius, kuriuose ir buvo paskelbta apie Stalino anūko "žydišką kilmę".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius