Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Stalino portretai Kirovo gatvėse tol provokuos konfliktus, kol valstybė neįvertins stalininio laikotarpio, sako srities gubernatorius

Konfliktai dėl ketinimų miesto gatvėse iškabinti plakatus su Stalino atvaizdu kils tol, kol Rusija valstybiniu lygiu neįvertins stalininio istorijos laikotarpio, įsitikinęs Kirovo srities gubernatorius Nikita Belych.
Stalino portretas
Stalino portretas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Josifas Stalinas

„Neturime liustracijos įstatymo. Mūsų šalyje nevyko toks dalykas, kuris būtų panašus į Vokietijoje vykdytą denacifikaciją. Tai, kas šiuo metu vyksta (o Kirovo atvejis nėra vienintelis) – atsitinka todėl, kad nėra visuomenės ir valstybės pozicijos“, – rašoma N.Belych tinklaraštyje, kai miesto reklamos stenduose buvo iškabinti Stalino portretai, skirti būsimam pergalės dienos minėjimui.
Gubernatorius pabrėžė, kad nelaiko rimtu argumentu kabinti J.Stalino portretus, tvirtinant, kad „tai mūsų istorijos dalis“.

„Tai nereiškia, kad galime paprastai ir ramiai, be vertinimų apie tai kalbėti. Kokie dabar vyktų procesai visuomenėje, jeigu tų vertinimų nebūtų? Istorijos įvertinimas nėra jos neigimas. Tai būtinybė“, – pažymi N.Belych.

Pasak regiono gubernatoriaus, valstybės ir visuomenės pozicija dėl J.Stalino valdymo laikotarpio „turi būti aiškiai ir nedviprasmiškai suformuluota ir paskelbta“.

„Tik nereikia sukeisti sąvokų: tai Stalino veiklos vertinimas, ne šalies ir jos piliečių. Tokiame vertinime nieko nebūtų įžeidžiančio veteranams. Jų žygdarbis amžinas ir niekam jo nepavyks paneigti“, – pabrėžė N.Belych.

Jau buvo pranešta, kad Kirovo šalutinėse gatvėse buvo pastatyti trys stendai su Antrojo pasaulinio karo sovietų vadų, tarp kurių ir J.Stalinas, portretais.

J.Stalino portretų atsiradimas susilaukė neigiamos stalininio režimo aukų reakcijos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius