-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stalinui už nusikaltimus savo liaudžiai negali būti atleista, sako Medvedevas (atnaujinta 12.24 val.)

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad SSRS diktatoriaus Josifo Stalino nusikaltimams savo liaudžiai nėra atleidimo.
Stalino portretas
Stalino portretas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kalbant apie valstybės vertinimą, kalbant apie tai, kaip vertina Staliną šalies vadovybė pastaraisiais metais, nuo naujos Rusijos valstybės atsiradimo, čia vertinimas akivaizdus: Stalinas padarė daugybę nusikaltimų savo liaudžiai“, – sakė D.Medvedevas interviu laikraščiui „Izvestija“.

„Ir nors jis daug dirbo, nors jo vadovaujama šalis pasiekė laimėjimų, už tai, kas buvo padaryta savo žmonėms, negali būti atleista“, – pabrėžė prezidentas.

D.Medvedevas pareiškė, kad režimas, kuris susiklostė Sovietų Sąjungoje, buvo totalitarinis.

Drauge jis akcentavo, kad „daugumai žmonių pasaulyje ši (J.Stalino) asmenybė aiški, ji nekelia jokių šiltų jausmų“.

Tačiau, pasak D.Medvedevo, žmonės, kurie myli J.Staliną arba jo neapkenčia, turi teisę į savo požiūrį, bet šios nuomonės neturi daryti įtakos valstybės pateikiamam vertinimui.

„Kiekvienas žmogus turi teisę į savo vertinimus. Kitas klausimas, kad tokie asmeniniai vertinimai neturi daryti įtakos valstybės vertinimams“, – sakė prezidentas.

Taip pat D.Medvedevas laikraščiui „Izvestija“  pareiškė, kad jokių plakatų su Josifo Stalino atvaizdu, kitos stalinizmo simbolikos Rusijoje nebus.

„Jokiu būdu negalima sakyti, kad stalinizmas grįžta į mūsų buitį, kad mes naudojame simboliką, kad rengiamės panaudoti kokius nors plakatus, dar ką nors daryti. To nėra ir nebus. To visiškai negali būti. Tai yra dabartinė valstybės ideologija ir mano, kaip prezidento, vertinimas“, – sakė D.Medvedevas.

Sovietų Sąjungoje buvo totalitarinis režimas, pripažino Medvedevas

D.Medvedevas pareiškė, kad režimas, kuris susiklostė Sovietų Sąjungoje, buvo totalitarinis.

„Sovietų Sąjunga buvo labai sudėtinga valstybė, ir, tiesą sakant, to režimo, kuris susiklostė Sovietų Sąjungoje iki žinomų įvykių pabaigos, kitaip nei totalitarizmu pavadinti negalima“, – sakė D.Medvedevas interviu laikraščiui „Izvestija“,

„Deja, tai buvo režimas, kuriam esant buvo slopinamos pagrindinės teisės ir laisvės, ir ne tik savo žmonių, kurių dalis po karo, būdami nugalėtojai, buvo pervežti į lagerius“, – pažymėjo prezidentas.

Po karo Sovietų Sąjungoje, pasak D.Medvedevo, „išliko labai griežta, iš esmės totalitarinė aplinka, kuri neleido plėtotis daugeliui ekonominių procesų, spaudė žmones; buvo ir aukų, ir visko, kas yra susiję su diktatūra“.

„Aš nemanau, kad ta ekonominė tvarka, kuri pas mus buvo pokario laikotarpiu, taip pat ta politinė sistema buvo pritaikyta normaliai raidai“, – jis.

Tapatinti sovietinės armijos ir fašistinių grobikų vaidmenį – moralinis nusikaltimas, sako Medvedevas

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad tapatinti sovietinių kareivių ir fašistinių grobikų vaidmenį Antrajame pasauliniame kare – tai moralinis nusikaltimas.

„Niekas neidealizuoja Sovietų Sąjungos vaidmens pokario laikotarpiu. Bet jokiu būdu negalima vadinti budelių aukomis. Tie, kurie kalba apie Sovietų Sąjungos vaidmenį, ir stato viena greta mūsų armijos vaidmenį ir fašistinių grobikų vaidmenį, daro moralinį nusikaltimą“, –sakė D.Medvedevas interviu laikraščiui „Izvestija“.

„Jeigu ne Raudonosios armijos vaidmuo, jeigu ne milžiniška auka, kurią paaukojo sovietinė liaudis, Europa būtų buvusi kitokia: modernios, klestinčios, turtingos, žengiančios į priekį Europos nebūtų buvę – tai visiškai akivaizdu“, – pažymėjo prezidentas.

„Tikriausiai tai būtų buvęs didelis koncentracijos lageris, kuris būtų dirbęs vienai valstybei. Daugumos žmonių, kurie gyvena šiandien Europoje, tiesiog nebūtų buvę pasaulyje“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius