-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stambi dovana: G.Soroso fondas skiria 220 mln. dolerių kovai su rasine nelygybe JAV

Milijardieriaus filantropo George'o Soroso, kurio labai nemėgsta Rusija ir viso pasaulio kraštutiniai dešinieji, fondas paskelbė, kad iš viso investuos 220 mln. JAV dolerių į kovą už rasinį teisingumą JAV. Lėšos bus skiriamos kovos prieš rasinę nelygybę ir už teisėsaugos reformą grupėms, skelbia „The New York Times“.
George'as Sorosas
George'as Sorosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

G.Soroso įkurta filantropinė organizacija „Atviros visuomenės fondai“ apie tokią dovaną afroamerikiečių pastangoms pasiekti daugiau rasinio teisingumo JAV paskelbė pirmadienį. Įvairioms grupėms šios lėšos leis aktyviai veikti ne vienerius metus.

Apie iniciatyvą pranešama dar nė nesibaigus visoje Amerikoje vykusiems protestams dėl George'o Floydo mirties jį sulaikant policijai Mineapolio mieste. Demonstrantai, kurių tik maža dalis griebėsi smurto, reikalauja rasinės lygybės ir reformuoti policiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai JAV dėl G.Floydo nužudymo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai JAV dėl G.Floydo nužudymo

Skatina ilgalaikę kampaniją

Analitikų teigimu, tokia G.Soroso parama tik įrodo, kokiu svarbiu klausimu JAV politikoje pastaraisiais metais tapo rasiniai ir tapatybės klausimai.

Be to, akivaizdu, kad filantropas, kuris vadinamas liberalių politinių jėgų megarėmėju ir nuolat kovoja su antisemitizmu jo atžvilgiu, drąsiai stumia savo organizaciją protestuotojų bei jų reikalavimų link.

Daugiausia lėšų penkeriems metams skiriamų subsidijų pavidalu bus atseikėta afroamerikiečių teisių gynimo organizacijoms.

„Atviros visuomenės fondų“ prezidentas Patrickas Gaspardas paaiškino, kad organizacija nori paskatinti aktyvistus žiūrėti toliau į priekį ir veikti strategiškiau.

„Mūsų bendruomenėse reikalaujama teisingumo, tad metas susiimti. Supratome, kad galime padėti šiems aktyvistams – juodaodžiams ir baltiesiems, kurie mato progą plačiai reformai.

Reikalavimai, kurie dabar pateikiami, nebus įgyvendinti per naktį. Žinome, kad žiniasklaidos ir išrinktų pareigūnų žvilgsniai nukryps kitur. Bet šią akimirką būtina susiimti.

Jei sakome, kad juodaodžių gyvybės svarbios, turime sakyti, kad ir juodaodžių organizacijos bei struktūros rūpi“, – teigė P.Gaspardas.

Dešiniųjų taikinys

Progresyvios grupės, demokratų kandidatai ir už rasinį teisingumą kovojančios organizacijos ir taip jau sulaukia galybės smulkių dotacijų.

Tiek nominalus Demokratų partijos kandidatas į prezidentus Joe Bidenas, tiek demokratai, kovosiantys dėl vietų Kongrese, surinko rekordiškai daug lėšų.

Pinigai kairiesiems padeda kovoti su Donaldu Trumpu ir respublikonais – visiškai įmanoma, kad demokratai gali perimti Senato kontrolę, o J.Bidenas užtikrintai pirmauja prieš dabartinį prezidentą visose svarbiausiose valstijose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Bet „Atviros visuomenės fondai“ teigia, kad nori leisti aktyvistams ne tik gyventi šia diena, o ir planuoti ateitį – esą veikti reikės ir tada, kai baigsis korporacijų ir pavienių piliečių dabar skiriamos lėšos.

G.Sorosas jau ne pirmą kartą bando prisidėti prie kovos už rasinį teisingumą. 1994-aisiais jo įkurtos organizacijos ėmė skirti dėmesį baudžiamojo teisingumo reformai.

Nacistinę Vengrijos okupaciją per Antrąjį pasaulinį karą išgyvenęs G.Sorosas taip pat stengiasi padėti marginalizuojamoms grupės už JAV ribų.

Pastaraisiais metais jis tapo kai kurių konservatyvių politikų, nevengiančių naudoti ir antisemitinių tropų, taikiniu. Neapykanta G.Sorosui pastebima ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius