Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 17 /15:06

Stambule per susirėmimus suimta daugiau nei 400 žmonių

Turkijos policija sulaikė 441 žmogų per sekmadienį Stambule vykusius susirėmimus tarp policijos ir demonstrantų, protestuojančių prieš vyriausybę, pirmadienį nurodė vienas šio miesto advokatų asociacijos pareigūnas.
Stambule nesibaigia protestai.
Stambule nesibaigia protestai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Turkija Stambulas

Sekmadienį policija didžiausiame Turkijos mieste leido ašarines dujas ir vandens patrankų čiurkšles, vaikydamas tūkstančius demonstrantų, protestuojančių prieš vyriausybę ir mėginančių vėl įžengti į Stambulo centrinę Taksimo aikštę.

Tuo tarpu vienas Ankaros advokatų asociacijos pareigūnas nurodė, kad sostinėje buvo suimti 56 asmenys.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pareiškė, kad ją šokiravo „gerokai per šiurkščios“ priemonės, kurių Turkijos vyriausybė ėmėsi siekdama padaryti galą protesto akcijoms didžiuosiuose šalies miestuose.

„Iš siaubingų vaizdų matyti, kad (pasirinkta) prieiga buvo gerokai per šiurkšti“, – A.Merkel sakė komerciniam transliuotojui RTL, reaguodama į naujienų laidose parodytus reportažus, kuriuose riaušių policija malšina demonstracijas Sambule ir sostinėje Ankaroje.

Pradėjo streiką

Dvi pagrindinės Turkijos profsąjungos pirmadienį pradėjo šalies masto streiką, protestuodamos dėl policijos smurto prieš demonstrantus, kritikuojančius vyriausybę.

Turkijos vidaus reikalų ministras Muammeras Gulerasšį streiką vadino neteisėtu ir perspėjo streikininkus neiti į gatves, islamiškas šaknis turinčiai vyriausybei stengiantis numalšinti jau beveik tris savaites vykstančius pilietinius neramumus.

Profsąjungų federacijos KESK ir DISK, atstovaujančios šimtams tūkstančių darbuotojų, paragino surengti vienos dienos streiką, demonstruojant nepasitenkinimą dėl policijos atsako į neramumus. Jos žadėjo surengti demonstracijas vėlyvą popietę.

„Mūsų reikalavimas – kad policijos smurtas nedelsiant liautųsi“, – KESK atstovas Baki Cinaras (Bakis Činaras) sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad prie profsąjungų akcijos prisidės streikuojantys inžinieriai, stomatologai ir gydytojai.

Praeitą savaitgalį vykęs smurtas dar labiau paaštrino krizę, tapusią iki šiol didžiausiu iššūkiu ilgiau nei dešimtmetį trunkančiam R.T.Erdohano vadovavimui.

Politiniai neramumai Turkijoje prasidėjo, kai taikus sėdimasis protestas prieš planus išpjauti apie 600 medžių Gezio parke sulaukė brutalaus policijos atsako gegužės 31 dieną. Tie veiksmai išprovokavo pasipiktinimą, peraugusį į visą šalį apėmusias demonstracijas prieš R.T.Erdoganą.

KESK ir DISK jau buvo surengusio dviejų dienų streiką prieš dvi savaites, rodydamos palaikymą demonstrantams. Tąsyk į gatves išėjo tūkstančiai darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius