Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stambule studijuojantis lietuvis: „Žmonės jau seniai kalbėjo, kad lapkritį kažkas bus“

Turkijoje įtampa nuo šių metų liepos, kai šalyje žlugo perversmas, turbūt ir nebuvo nuslūgusi. Bet dabar, kai valdžia pradėjo persekioti pagrindinės prokurdiškos partijos atstovus parlamente, ji dabar labiau įkaito. Stambulo universitete studijuojantis lietuvis Augustinas Šulija 15min teigė, kad didmiestyje jau prasidėjo neramumai.
Policija sulaiko protestuojančius kurdus Ankaroje
Policija sulaiko protestuojančius kurdus Ankaroje / „Scanpix“/AP nuotr.

Vienuolika įstatymų leidėjų iš prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP) buvo sulaikyti ketvirtadienį, o penktadienio naktį šalyje iškart buvo užblokuoti populiariausi socialiniai tinklai – „Facebook“, „Twitter“, „WhatsApp“ ir kiti.

Penktadienį taip pat nugriaudėjo sprogimas prie policijos pastato kurdiškame Dijarbakyro mieste Turkijos pietryčiuose. Išpuolis nusinešė mažiausiai 8 žmonių gyvybes.

Tą pačią dieną Turkijos didmiesčiuose prasidėjo protestai dėl prokurdiškų parlamentarų arešto. Stambule tokią demonstraciją iš arti stebėjo ir A.Šulija.

Jaučiama didesnė įtampa

„Buvau prie HDP būstinės, kuri yra prastame Stambulo kvartale. Ten jau spontaniškai rinkosi vietiniai žmonės, daugiausia – jaunimas, manau, kurdai. Jie atėjo su plakatais ir pradėjo skanduoti šūkius.

Tuomet atvažiavo policija, keliskart pareikalavo skirstytis, o netrukus pradėjo šaudyti vandens patranka, buvo paleistos ašarinės dujos. Skriejo akmenys, protestuotojai ėmė statyti barikadas. Bet po 15-20 minučių visi buvo išsklaidyti.

Augustino Šulijos nuotr./Protestas prie HDP būstinės Stambule
Augustino Šulijos nuotr./Protestas prie HDP būstinės Stambule

Dujų kliuvo ir man, tad greitai pasitraukiau, be to, bijojau būti suimtas“, – 15min pasakojo A.Šulija, kuris patvirtino, kad Turkijoje blokuojami socialiniai tinklai.

Apie demonstracijas, kuriose reiškiamas nepasitenkinimas HDP deputatų areštais, pranešta ir sostinėje Ankaroje bei kituose dideliuose miestuose. Pati partija paskelbė, kad policijos reidai „žymi demokratijos pabaigą“ Turkijoje.

Augustinas Šulija: „Dujų kliuvo ir man, tad greitai pasitraukiau, be to, bijojau būti suimtas.“

Anot A.Šulijos, didelės protesto akcijos Stambule laukiama šeštadienį apie pietus: „Bet kokie susirinkimai čia yra nesankcionuoti, tad nežinau, kas bus. Turėtų būti įdomu.“

24 metų lietuvis Stambule studijuoja nuo rugsėjo vidurio. Kaip jam jau kuris laikas tvirtino pažįstami turkai, didmiestyje lapkričio buvo laukiama neramiai.

„Gatvėse nemažai žmonių kalbėjo, kad būtent šį mėnesį kažkas nutiks, kad greičiausiai valdžia kažko imsis. Buvo justi didesnė įtampa. Pavyzdžiui, aš mokausi Stambulo universitete ir jis visą laiką apsuptas policijos.

Augustino Šulijos nuotr./Protestas prie HDP būstinės Stambule
Augustino Šulijos nuotr./Protestas prie HDP būstinės Stambule

Viena mano dėstytoja jau buvo pašalinta dėl to, kad teigiamai atsiliepė apie kurdus“, – 15min pasakojo A.Šulija, prisiminęs ir vienos studentės iš Kolumbijos atvejį – ji atvyko studijuoti į Stambulą pagal mainų programą, bet jos universitetas buvo uždarytas per valymus po perversmo.

„Šiaip žmonės apie HDP atsiliepia pakankamai dviprasmiškai. Vieni anksčiau partiją palaikė, o dabar ne – dėl teroristinių išpuolių. Daugelis apie kurdus garsiai nekalba, bet sutinka, kad tam tikrų provokacijų bus ir daugiau. Įtampa tikrai auga“, – pridūrė lietuvis.

„Facebook“ nuotr./Augustinas Šulija
„Facebook“ nuotr./Augustinas Šulija

Jam pačiam labai įdomu gyventi Turkijoje, kurioje vasarą nepavyko perversmas: „Akivaizdu, kad žmonės jaučia didesnę įtampą – ypač tie, kurie nepalaiko prezidento Erdogano. Juk per žinias nuolat skelbiama apie nuolatinius atleidimus, uždaromus laikraščius, universitetus, šalinamus dėstytojus.“

„Kita vertus, Stambulas yra didelis miestas, kuriame gyvenimas eina sava vaga. Turkai yra pripratę prie visokiausių perversmų ir protestų. Jiems tai yra natūrali gyvenimo dalis, ir jie viso to nesureikšmina“, – teigė žurnalistiką studijuojantis A.Šulija.

Suėmė partijos pirmininką

Sprendimas suimti deputatus sukėlė ir Turkijos opozicijos, ir Vakarų pasipiktinimą – antai Vokietija penktadienį jau iškvietė Turkijos ambasadorių.

Pati HDP paskelbė, kad policijos reidai, per kuriuos buvo suimtas ir partijos pirmininkas Selahattinas Demirtasas, žymi „demokratijos pabaigą“ šalyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./HDP pirmininkas Selahattinas Demirtasas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./HDP pirmininkas Selahattinas Demirtasas

„Šių priemonių tikslas – uždaryti trečią didžiausią partiją parlamente. Tai tamsi diena ne tik mūsų partijai, bet ir visai Turkijai bei regionui, nes tai reiškia demokratijos Turkijoje pabaigą“, – teigiama pareiškime, kuriame HDP taip pat žada nepasiduoti šiai „diktatoriškai politikai“.

S.Demirtasas kaltinamas skleidęs uždraustos Kurdistano darbininkų partijos propagandą. HDP, kuri parlamente turi 59 vietas, pirmininkas laikomas vieninteliu Turkijoje, kuris pagal charizmą gali varžytis su populiariuoju prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius