-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Stasi“ verbavo Angelą Merkel

Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) saugumas, žinomas „Stasi“ vardu, bandė užverbuoti ir dabartinę Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Tiesa, tuomet ji buvo tik paprasta VDR gyventoja.
Angela Merkel
Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Angela Merkel

Apie tai papasakojo pati Vokietijos vadovė, duodama interviu Vokietijos televizijos kanalui ARD, nors 20 metų apie tai nebuvo net užsiminusi.

„Stasi“ pabandė užverbuoti A.Merkel 8-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Tuomet, baigusi Leipcigo universiteto Fizikos fakultetą, ji bandė įsidarbinti Tiuringijos Ilmenau aukštojoje technikos mokykloje. A.Merkel pasakojo, kad ji iš anksto pasirengė susitikimui su „Stasi“, aptarusi su tėvais, ką reikėtų sakyti ir kaip reaguoti vienu ar kitu atveju.

„Stasi“ karininko pasiūlymas bendradarbiauti su saugumu buvo netiesioginis.

„Stasi“ karininko pasiūlymas bendradarbiauti su saugumu buvo netiesioginis. Saugumietis kalbėjo gana dviprasmiškai. Tačiau A.Merkel ėmė pasakoti, kad iš prigimties yra plepi ir niekuomet nemokėjo nulaikyti liežuvio. „Tuo verbavimas ir baigėsi, nes nemokėjimas tylėti buvo didžiausias trūkumas tokiam darbui“, – pasakojo Vokietijos kanclerė.

Ji pasidžiaugė, kad atsisakymas bendradarbiauti su „Stasi“ nepakenkė jos tolesniam gyvenimui. Netrukus A.Merkel surado geresnį darbą – ji įsidarbino Berlyne Vokietijos mokslų akademijos Fizinės chemijos institute, apsigynė daktaro disertaciją ir dirbo tol, kol nebeliko VDR.

A.Merkel paprastai vengia kalbėti apie savo ankstesnį gyvenimą. manoma, dabar ji tai daro tik dėl artėjančių rinkimų, kuriuos laimėti Krikščionių demokratų sąjungai krizės metu nebus lengva. Todėl kalbėdama per televiziją kanclerė pasakojo apie tai, ką veikė tą dieną, kai griuvo Berlyno siena, t. y. 1989 metų lapkričio 9-ąją.

Tai buvo ketvirtadienis, nes paprastai tą dieną Angela su draugėmis eidavo į sauną. Po to kartu su tūkstančiais Vokietijos sostinės gyventojų ji patraukė per atidarytą sieną į Vakarų Berlyną ir nepažįstamų žmonių bute su vakarų vokiečiais išgėrė skardinę alaus.

Seniai buvo žinoma, kad A.Merkel nepriklausė disidentams ir nesipriešino komunistiniam režimui. Ji priklausė Laisvajai Vokietijos jaunimo sąjungai (komjaunimo atitikmuo, – red.) ir studijuodama net buvo tarp universiteto komunistinio jaunimo aktyvistų. Tačiau ji visada neigiamai vertino komunistinį režimą, jo ėmė tiesiog nekęsti, kai, susivienijus Vokietijoms, apsilankė buvusiame „Stasi“ kalėjime.

Pasakodama apie jaunystę A.Merkel prisiminė, kad ji buvo sekama, kai mokėsi Leipcigo universitete, o draugai ir kaimynai „jausdavę nuolatinę baimę ir turėję nuolatinių rūpesčių“. „Būdami studentai bijojome, kad saugumas negirdėtų, ką mes kalbame. Todėl aludėse pirštais barbendavome į ant stalo stovintį šviestuvą ir sakydavome: „Mikrofone, jei esi, įsijunk“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius