-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 14 /16:34

„Tai mums buvo žinoma“: A.Anušauskas pakomentavo pranešimus apie baltarusių pajėgų judėjimą pasienyje su Lietuva

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad pranešimai apie Baltarusijos karinių pajėgų judėjimą pasienyje neturi kelti nerimo, nes šie planai buvo žinomi, o Lietuva pasirengusi reaguoti.
Baltarusijos kariai
Baltarusijos kariai / TASS nuotr.

Tai A.Anušauskas 15min sakė po to, kai stebėsenos grupė „Belaruski Gayun“ paskelbė, jog kad Baltarusija į Ašmenos rajoną perkėlė 46 automobilių ešeloną su technika ir kariais.

„19-osios mechanizuotosios brigados daliniai (1-asis atskiras mechanizuotas batalionas, karinis dalinys 14398; 4-asis atskiras tankų batalionas, karinis dalinys 22092) buvo perkelti į Ašmenos rajoną (besiribojantį su Lietuva)“, – sakoma „Gayun“ pranešime.

Teigiama, kad karinės technikos atvykimas į Ašmenos stotį užfiksuotas praėjusią naktį.

Atvykusios technikos kiekis atitinka nepilną mechanizuotą batalioną, sustiprintą tankų kuopa, pažymėjo stebėtojai. Nurodoma, kad tarp 46 transporto priemonių yra 4 lengvieji automobiliai (su Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų personalu), 3 vagonai su įranga ir amunicija, 39 platforminiai automobiliai: 12 platformų su pėstininkų kovos mašinomis BMP-2 (iš viso 24 vienetai), 9 platformos su tankais T-72B (9 vienetai), 3 platformos su karine inžinerine įranga, 15 platformų su automobilių įranga (iš viso 30 vienetų).

Keli etapai

Pasak „Belaruski Gayun“, 19-osios mechanizuotosios brigados padalinių dislokavimas pasienyje vyko keliais etapais.

Pirmadienį Zaslonovo stotyje buvo suformuotas pirmasis ešelonas su 1-ojo atskiro mechanizuotojo bataliono technika. Kitą dieną ešelonas buvo pastebėtas Oršoje.

Trečiadienį iš Zaslonovo stoties pajudėjo antrasis ešelonas, šį kartą su 4-ojo atskiro tankų bataliono technika. Tą pačią dieną abu ešelonai buvo sujungti į vieną ir tada išsiųsti į Ašmenos stotį.

Kovo 11 dieną Baltarusija paskelbė kovinės parengties patikrinimą.

„Mes žinojom iš anksto“

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas 15min teigė, kad šalies kariai stebi situaciją pasienyje, o apie baltarusių veiksmus buvo žinoma ir iš anksto.

„Kadangi Baltarusijoje vyksta pratybos, tai žinojome tas vietas ir atitinkamai Lietuvos kariuomenė visada reaguoja į tokius dalykus – turime savo planus“, – pasakojo A.Anušauskas.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

Jo teigimu, nerimauti pagrindo nėra: „Šiuo atveju tikrai nėra ko nerimauti, nes ta informacija mums buvo žinoma pakankamai iš anksto, veiksmų pobūdis taip pat“.

Ministras neatskleidė, kokios baltarusių pajėgos sutelktos netoli Lietuvos pasienio jiems vykdant pratybas.

„Įvardinti konkrečiai aš negaliu. Žinau, bet negaliu“, – sakė ministras.

Jis taip pat neatskleidė, ar Lietuvos kariuomenėje dėl vykstančių pratybų Baltarusijoje pakeltas budrumo lygis.

Nuolat stebi ir vertina

Kaip ketvirtadienį nurodoma Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pranešime, Baltarusija vykdo rutininį savo karinių pajėgų kovinį rengimą, kuris yra suskaidytas į skirtingo aktyvumo ciklus.

„Karinė žvalgyba nuolat stebi ir vertina situaciją. Pagrindo nerimauti – nėra“, – nurodė KAM.

Pasak ministerijos, šiuo metu vyksta intensyviausias kovinis rengimas, kurio metu Baltarusijos kariniai daliniai stebimi ir prie Lietuvos sienos. Padidėjęs aktyvumas stebimas visuose pagrindiniuose Baltarusijos poligonuose.

„Suintensyvėjęs aktyvumas pastebimas ir oro erdvėje. Taip pat yra pašaukta nedaug rezervistų, kurie jungsis į pratybose dalyvaujančius Baltarusijos kariuomenės dalinius“, – teigia ministerija.

Jos teigimu, Baltarusija skelbia šiuo karinių pajėgų patikrinimu reaguojanti ir į Lietuvoje bei regione vykstančias nacionalines bei NATO pratybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius