-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 11 /16:19

Stebėtojai: „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al Baghdadi – negyvas, D.Trumpas džiaugiasi

Sirijoje žmogaus teisių padėtį stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) antradienį paskelbė turinti informacijos apie džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) vadeivos Abu Bakro al-Baghdadi mirtį. Nors duomenys nepatvirtinti, džiaugiasi ir Donaldas Trumpas.
Abu Bakras al Baghdadi Nurio mečetėje
Abu Bakras al Baghdadi Nurio mečetėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Aukšti IS vadai Deir ez Zoro provincijoje patvirtino SOHR organizacijai grupuotės „Islamo valstybė“ emyro Abu Bakro al-Baghdadi mirtį“, – sakė naujienų agentūrai AFP SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

„Sužinojome tai šiandien, bet nežinome, kada jis mirė ir kaip“, – pridūrė jis.

Rusijos gynybos ministerija birželio viduryje jau buvo pranešusi, kad per šalies aviacijos surengtą antskrydį galėjo būti nukautas A.B.al-Baghdadi.

Tada JAV vadovaujama koalicija, kovojanti su IS, pranešė negalinti patvirtinti pranešimų.

Tas antskrydis buvo surengtas gegužės 28 dieną IS faktinės sostinės Rakos pietiniame priemiestyje, kur vyko grupuotės vadeivų susitikimas.

Kol kas neaišku, ar Maskvos pranešimai susiję su SOHR gauta informacija. Nors Rusijos propagandinės priemonės suskubo skelbti, kad IS jau patvirtino duomenis apie A.B.al-Baghdadi žūtį, tokio patvirtinimo kanaluose, susijusiuose su grupuote, kol kas nėra.

Informacijos nepatvirtino nei patikima Irako, nei kurdų žiniasklaida.

Nepatvirtintu pranešimu, regis, patikėjo, ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris tviteryje pasidžiaugė: „Didelė pergalė prieš ISIS!“

Amerikos lyderis tokią žinutę paskelbė nepaisydamas to, kad JAV gynybos departamentas „Reuters“ pranešė neturintis pakankamai informacijos.

IS aukščiausiasis lyderis 46-erių A.B.al Baghdadi nesirodė viešumoje pastaruosius trejus metus – nuo pasiskelbimo „kalifu“ Irako šiauriniame Mosulo mieste.

Irake gimęs A.B.al Baghdadi, ieškomiausias žmogus pasaulyje, kaip teigiama, anksčiau asmeniškai luošindavo arba žudydavo kitus žmones.

Jo grupuotė liūdnai išgarsėjo radikaliu islamo teisės – šariato – taikymu. Kovotojai savo kontroliuojamose teritorijose vykdė žiaurias egzekucijas: užmėtydami sulaikytus žmones akmenimis, nupjaudami galvas, numesdami nuo aukštų pastatų. Kai kuriems apkaltintiems žmonėms būdavo kapojamos galūnės.

Irake gimęs A.B.al Baghdadi, ieškomiausias žmogus pasaulyje, kaip teigiama, anksčiau asmeniškai luošindavo arba žudydavo kitus žmones.

Jis buvo pramintas „Vaiduokliu“, kai esą keliskart buvo pastebėtas prie Sirijos ir Irako sienos, bet jo buvimo vieta niekada nebuvo patvirtinta.

Už jo galvą amerikiečiai pažadėjo 25 mln. dolerių prem

Bet kokiu atveju A.B.al-Baghdadi žūtis būtų skaudus smūgis IS, kurios užimta teritorija Sirijoje ir Irake nuolat traukiasi. Irakas iš džihadistų atsiėmė Mosulo miestą, o Sirijoje šiemet gali kristi Raka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius