Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebint Vakarų žurnalistams, Šiaurės Korėja sunaikino branduolinių bandymų objektą

Šiaurės Korėja išpildė pažadą susprogdinti tunelius, naudojamus branduoliniams bandymams vieninteliame tokiame objekte šioje šalyje. Pchenjanas taip siekia sumažinti įtampą pusiasalyje ir pasiekti, kad Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas vis dėlto įvyktų, skelbia „Reuters“.
Šiaurės Korėja susprogdino ir uždarė Pungjė-ri branduolinių bandymų poligoną
Šiaurės Korėja susprogdino ir uždarė Pungjė-ri branduolinių bandymų poligoną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki numatomo Kim Jong Uno ir D.Trumpo susitikimo liko trys savaitės. Tiesa, pastarosiomis dienomis kalbėta, kad jis gali ir neįvykti.

Šiaurės Korėja leido žurnalistams iš JAV, Jungtinės Karalystės, Kinijos, Rusijos ir Pietų Korėjos stebėti, kaip inžinieriai susprogdina ir uždaro tunelius kalnų apsuptame Pungjė-ri branduolinių bandymų poligone. Jame Pchenjanas įvykdė visus šešis iki šiol surengtus branduolinius bandymus.

Tuneliai buvo susprogdinti praėjus dviem dienoms po to, kai D.Trumpas atsitraukė nuo savo reikalavimo, kad Kim Jong Unas visiškai atsisakytų branduolinio arsenalo nesulaukdamas nuolaidų iš Vašingtono.

Per ketvirtadienio ceremoniją Šiaurės Korėja susprogdino tris iš keturių objekte esančių tunelių. Ketvirtasis buvo uždarytas gerokai anksčiau, kai Pchenjanas pabūgo dėl užterštumo po pirmojo Šiaurės Korėjos surengto branduolinio bandymo 2006 metais.

Inžinieriai ketvirtadienį susprogdino ir branduolinių bandymų stebėjimo objektus, taip pat – gyvenamuosius barakus poligono darbininkams.

„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėja susprogdino ir uždarė Pungjė-ri branduolinių bandymų poligoną
„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėja susprogdino ir uždarė Pungjė-ri branduolinių bandymų poligoną

„Buvo didžiulis sprogimas, buvo galima jį pajusti. Atsirito dulkės ir karščio banga. Jis buvo itin garsus“, – britų transliuotojo „Sky News“ interneto svetainėje parašė į ceremoniją pakviestas šios televizijos žurnalistas Tomas Cheshire'as

Nors yra analitikų, teigiančių, kad tunelius bus galima greitai vėl iškasti, jų susprogdinimas – pirmasis konkretus Šiaurės Korėjos žingsnis švelninant santykius su Vakarais, pirmiausia JAV. Vašingtone tikimasi, kad Pchenjanas visiškai atsisakys branduolinių ginklų.

Vis dėlto dėl ketvirtadienio operacijos yra abejonių, nes žurnalistai sprogdinimą galėjo stebėti ir filmuoti tik iš gana toli, o nepriklausomų stebėtojų į poligoną Šiaurės Korėja nepakvietė.

Be to, ekspertai ragina nesureikšminti oficialių pranešimų apie uždaromą poligoną – esą po šešių branduolinių bandymų objektas ir taip buvo smarkiai apgriautas bei pernelyg nestabilus naujiems bandymams.

Galiausiai 2008 metais Šiaurės Korėja jau buvo sukvietusi užsienio žurnalistus stebėti, kaip susprogdinamas branduolinio reaktoriaus aušinimo bokštas. Tačiau reaktorius po kelerių metų, kai derybos dėl branduolinės programos įšaldymo įstrigo, vėl pradėjo veikti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas

Kim Jong Uno, kuris anksčiau ir paskelbė apie poligono uždarymą, ir D.Trumpo susitikimas turėtų įvykti birželio 12 dieną Singapūre.

Pastarosiomis savaitėmis susitikęs su Pietų Korėjos ir Kinijos lyderiais, Kim Jong Unas jiems teigė apie savo šalies branduolinį arsenalą diskutuosiantis tik tokiu atveju, jei mainais Pchenjanui bus garantuotas saugumas ir atšauktos sankcijos.

VIDEO: Užfiksuotas Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligono likvidavimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius