-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stephenas Bannonas Donaldui Trumpui patars jau ir saugumo klausimais

Baltuosiuose rūmuose – vis iškalbingesni postų perstumdymai. Skelbiama, kad Donaldas Trumpas į svarbią Nacionalinio saugumo tarybą (NST) kaip nuolatinį narį pasikvietė vis daugiau įtakos įgaunantį buvusį kraštutinių dešiniųjų tinklalapio „Breitbart“ vadovą Stepheną Bannoną. Tuo metu Nacionalinės žvalgybos vadovas ir JAV kariuomenės vadas iš nuolatinių narių išbraukti, rašo „The New York Times“.
Stephenas Bannonas.
Stephenas Bannonas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentinį įsaką dėl S.Bannono paaukštinimo D.Trumpas, per pirmąją darbo JAV prezidento poste savaitę spėjęs įaudrinti visą Ameriką, pasirašė šeštadienio vakarą.

Ir nors Baltųjų rūmų administracijos vadovas Reince'as Priebusas sekmadienį neigė, kad Nacionalinės žvalgybos vadovas ir JAV kariuomenės vadas netenka vietos prie nuolatinių NSTnarių stalo, dokumente skelbiama būtent tai.

R.Priebusas tikino, kad šie aukšti gynybos pareigūnai „bus kviečiami į visus susitikimus“, memorandume rašoma, kad žvalgybos ir kariuomenės vadai esą dalyvaus tik susitikimuose, kur „bus diskutuojama apie dalykus, susijusius su jų atsakomybe ir patirtimi“.

Ar pranoks ir J.Mattisą?

S.Bannonas praėjusią savaitę paragino JAV žiniasklaidą užsičiaupti ir pasirūpino, kad D.Trumpas paskelbtų krūvą prezidentinių įsakų dėl aplinkosaugos, imigracijos, sveikatos apsaugos.

Ką jau kalbėti apie S.Bannono kartu su D.Trumpu parašyta pastarojo inauguracinę kalbą, kurioje ką tik prisiekęs prezidentas prabilo apie „Amerikos skerdynes“.

Be to, S.Bannonas išdidžiai stovėjo šalia D.Trumpo, kuris telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas kalbasi su Vladimiru Putinu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas kalbasi su Vladimiru Putinu

S.Bannono paskyrimas į svarbiausius gynybos ir saugumo sprendimus priimančią NST yra įspūdingas politinio paskyrimo pareigūno šuolis karjeros laiptais.

Akivaizdu, kad buvusio „Breitbart“, portalo, kuris lyg magnetas traukia baltuosius nacionalistus ir sąmokslo teorijų skleidėjus, vadovo, kuris save yra pavadinęs „leninistu, siekiančiu sunaikinti valstybę“, įtaka Baltuosiuose rūmuose didelė. O dabar – dar didesnė.

Jo paskyrimas į svarbiausius gynybos ir saugumo sprendimus priimančią NST yra įspūdingas politinio paskyrimo pareigūno šuolis karjeros laiptais.

D.Trumpo įsakas reiškia, kad S.Bannonas, kuris anksčiau dirbo ir investiciniame banke „Goldman Sachs“, savo įtaka nuo šiol prilygs tiek patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Michaelui Flynnui, tiek netgi gerai vertinamam Pentagono vadovui Jamesui Mattisui.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Mattisas
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Mattisas

Kaip rašo „The New York Times“, arčiau naujojo JAV prezidento dabar greičiausiai yra tik jo žentas Jaredas Kushneris.

Nepatenkintas M.Flynnu?

Buvę Baltųjų rūmų pareigūnai iš abiejų didžiųjų partijų priblokšti. Ypač – dėl Nacionalinės žvalgybos vadovo ir JAV kariuomenės vado patraukimo iš nuolatinių NST narių.

„Į kambarį, kuriame kalbama apie nacionalinį saugumą, nėra protinga įleisti asmenį, kuriam svariau politika“, – teigė buvęs Baltųjų rūmų administracijos vadovas, buvęs gynybos sekretorius ir buvęs Centrinės žvalgybos valdybos direktorius Leonas Panetta.

„Niekada nesu to matęs, ir taip neturėtų būti. Argi jis (S.Bannonas, – red.) yra sukaupęs didelę patirtį užsienio politikos ir nacionalinio saugumo srityse? Ne. Pagrindinis jo vaidmuo – kontroliuoti, kaip prezidentas laikosi rinkiminių pažadų. O Nacionalinio saugumo taryboje turėtų būti kalbama ne apie tai“, – tvirtino L.Panetta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta
AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonas Panetta

Davidas Axelrodas: "Nežinau, kuo S.Bannonas taip nusipelnė, kad būtų pagrindinis prezidento patarėjas užsienio ir saugumo politikos klausimais."

Tokios pat nuomonės laikosi ir paskutinysis George'o W.Busho Baltųjų rūmų administracijos vadovas Joshas Boltenas. Jis neįleisdavo G.W.Busho politinio patarėjo Karlo Rove'o į NST pasitarimus.

„Prezidentas Taryboje priima sprendimus, kurie lemia uniformuotų amerikiečių gyvenimą ir mirtį. Jiems neturėtų daryti įtakos politiniai argumentai“, – pernai rugsėjį vienoje konferencijoje teigė J.Boltenas.

Buvusio prezidento Baracko Obamos paskutinioji patarėja nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice tviteryje pavadino pasikeitimus NST „tiesiog beprotiškais“.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris savaitgalį tikino, kad pokyčiai visiškai įprasti, ir priminė, kad svarbiausias B.Obamos politinis patikėtinis Davidas Axelrodas irgi dalyvaudavo kai kuriuose NST susitikimuose.

Tačiau kai kuriuose – ne visuose. D.Axelrodas NST neturėjo nuolatinio nario statuso ir dabar sako: „Permainos ryškios. Nežinau, kuo jis (S.Bannonas, – red.) taip nusipelnė, kad būtų pagrindinis prezidento patarėjas užsienio ir saugumo politikos klausimais.“

Tiesa, Vašingtone girdėti kalbų, kad S.Bannonas ne šiaip stiprina įtaką, bet užima vakuumą, kurį esą palieka nekokybiškas M.Flynno darbas.

„Scanpix“/AP nuotr./D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas.
„Scanpix“/AP nuotr./D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas.

Nors šis buvęs generolas neva vis dar dažnai bendrauja su D.Trumpu, prezidentas, kaip pranešama, nėra patenkintas palaidu M.Flynno liežuviu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius