Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Stipriausias baltarusių opozicijos lyderis prieglobstį gavo Didžiojoje Britanijoje

Andrejus Sanikovas, ryškiausias Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos varžovas 2010 metų rinkimuose, išsikraustė į Didžiąją Britaniją, kurioje jam suteiktas politinis prieglobstis, pranešė penktadienį jo artimieji.
Andrejus Sanikovas
Andrejus Sanikovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

58-erių A.Sanikovas po rinkimų ir masiškų protestų 2010-ųjų gruodį patekęs į kalėjimą, išbuvo jame 16 mėnesių. Jis buvo areštuotas kartu su keliais šimtais protestavusiųjų prieš rinkimų klastojimą; jam bei daugumai kitų opozicijos lyderių buvo iškeltos bylos.

Nuteistas kalėti penkerius metus jis paprašė A.Lukašenkos malonės ir buvo paleistas į laisvę šių metų balandį.

A.Sanikovo žmona Irina Chalip, kuri taip pat buvo teista už masinių riaušių rengimą ir nuteista atidedant bausmės vykdymą, patvirtino, kad jos vyrui Didžiojoje Britanijoje suteiktas politinis prieglobstis, bet atsisakė tai komentuoti.

„Mes kol kas nusprendėme nieko nekomentuoti. Šiame etape taip bus saugiau mūsų šeimai“, – sakė I.Chalip, kuri šio metu yra Minske, nes teismo nuosprendžiu jai draudžiama išvykti iš šalies.

Buvusio kandidato į prezidentus sesuo Irina Sanikova, gyvenanti Londone, sakė agentūrai AFP, kad A.Sanikovas yra apsistojęs jos namuose.

Tinklalapyje „Chartija-97“ A.Sanikovas paaiškino, kodėl jis apsisprendė prašyti prieglobsčio Britanijoje.

„Man šitaip apsispręsti buvo nelengva. Bet, patikėkite, kitos išeities nebuvo. Arba vėl kankinimai ir patyčios kalėjime, arba būti romutėlis, tylutėlis (tiše vody, niže travy)“, – sakė jis.

„Aš buvau baltarusių politikas ir lieku juo. Toliau kalbėsiu tiesą apie savo šalį ir sieksiu, kad būtų imtasi konkrečių priemonių demokratinei Baltarusijai padėti. Manau, kad mano sprendimas padės realiai išvaduoti mano žmoną ir sūnų, kurie yra Lukašenkos režimo įkaitai“, – pareiškė A.Sanikovas.

Buvęs diplomatas, užsienio reikalų viceministras devintajame dešimtmetyje, A.Sanikovas 2010 metais buvo ryškiausias opozicijos kandidatas į prezidentus per ginčijamus rinkimus, kuriuos laimėjo A.Lukašenka, pelnęs beveik 80 proc. balsų.

Opozicijos kandidatų suėmimas ir įkalinimas sukėlė pasipiktinimą Vakaruose; Europos Sąjunga pastaruosius dvejus metus vis plečia sankcijas A.Lukašenkos režimui.

Vienas buvusių kandidatų į prezidentus, 56-erių Nikolajus Statkevičius, tebėra kalėjime nuteistas kalėti šešerius metus. Įkalinti dar 11 opozicijos politikų ir aktyvistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius